Zapraszamy do zapisywania się na Zlot Forda Probe, który odbędzie się w dn. 19-22 Czerwca w Sielpi Wielkiej. Szczegóły w dziale Rendez-vous. Uwaga - zapisy przyjmujemy do końca Kwietnia !
Wracając do tej usterki...
u mnie jak wskrzeszyłem pompe paliwa to chodził jak traktor na pb a na lpg spoko!
Tylko jarał jak smok... gdy wykluczyłem już wszystkie możliwości obejrzałem kompa od gazu! No i tu był pies pogrzebany nie wiem czemu ale po wymianie na nowy autko na pb zaczeło normalnie jezdzic moja rada dla kupującego / sprzedającego - obejrzyj kompa od gazu ( sterownik ) i sprawdź czy działa poprawnie bo u mnie to on namieszał
No tak, ale Ty śmigasz serią, a tu chodzi o auto niewiele mające wspólnego z serią. Co oczywiście nie oznacza, że to nie może być ten sam problem. Niemniej chciałbym usłyszeć werdykt od właściciela, gdyż sprzedając i zachwalając auto sugeruje nam, ze rozwiązał problem
JEST : COUGAR '99 VIOLET 2,5 V6
BYŁO : Probe II (USA) '96 RED 2.0 16V
BYŁO : Probe II (USA) '95 BLACK 2.0 16V
Witam. Pewnie po raz kolejny będę powtarzał to samo pytanie ale potrzebuję pomocy a KOMPLETNIE nie znam się na budowie jakiegokolwiek silnika.
Mam Probe z 1994 roku. Silnik 2.5 v6 Czy ten silnik: http://www.allegro.pl/item965450586_maz ... ilnik.html będzie do niego pasował czy nie? A jeśli będzie to czy trzeba go jakoś modyfikować czy wystarczy przełożyć? Koleś na aukcji napisał że jeździł na automacie, czy ma to jakieś znaczenie jeśli ja mam manual? I co to jest to KZLE? Proszę pomóżcie bo już nie wiem co mam robić. Ewentualnie jeśli możecie to proszę o inne linki z silnikami które mogę w swoim aucie zamontować.
Z góry dzięki.
Ostatnio zmieniony 2010-04-13 07:38 przez roolon, łącznie zmieniany 1 raz.
Ten silnik z aukcji (btw. podałeś niedziałający link) jest nowszy, ale silniki między Mazdą a Probe się nie różnią niczym.
To, że jest nowszy, oznacza, że ma inny aparat zapłonowy, komputer i jeden czujnik temperatury płynu chłodniczego mniej (być może coś jeszcze, nie jestem mechanikiem). Da się przełożyć, ale musi to robić ktoś z głową kto się na tym trochę zna.
Witam.
Mam pytanie. Czy silnik z wersji powyżej 97 roku 2.0 16v podejdzie do probe z 97 roku o tej samej pojemności i czy osprzęt będzie pasował bez jakiś przeróbek? Proszę o pomoc bo nie wiem jaki mam silnik kupić.
Auto jest z 97 roku a ja chce włożyć silnik z mazdy z jak najmłodszego rocznika. A 95 to był tylko przykład. Chodzi mi oto czy nowszy silnik 2.0 16V z mazdy mi podejdzie czy będę musiał jakiś osprzęt wymieniać.
no własnie a tak mało osób tego się podejmuje.Xedos chyba z tym silnikiem szedł do 2000 roku wiec potencjalnie nowszy motor i jak mało różniący się od 2.5 ...już nie wspomnę ,że można było seryjnie je wkładać zamiast tego 2.0 albo nawet 1.8 V6 z mx3 to praktycznie też ten sam silnik.
Witam.
Panie i Panowie, wymieniłem u siebie silnik Probe II 2,5 1993r. na silnik z mazdy MX6 2,5 1997 i pojawił się problem. Po uruchomieniu silnika włączają się od razu 2 wentyaltory. Różnica między silnikami jest taka, że stary silnik miał 3 czujniki temperatury, przy wlewie płynu chłodniczego, a nowy ma dwa, jeden od wskaźnika temp a drugi chyba od pomiaru. Od wskaźnika wszystko ok, pokazuje dobrze temperature, a do tego drugiego podłączyłem wtyczkę która pasowała od starego silnika od czujnika który był w tym miejscu w silniku forda. Jedna wtyczka została pusta, bo nie ma tam czujnika. Może ktoś już rozwiązywał ten problem i może podpowiedzieć co zrobić, żeby to działało jak należy. A może przyczyną jest coś innego. Wdzięczny będę za wszelkie sugestie. Dodam, ze kompa od MX6 od tego silnika podłączałem i nic to nie zmieniło.
Pzdr
Dzięki, też o tym myślałem, ale jeszcze poczekam, może jest jakieś inne rozwiązanie po zamianie silnika. W końcu w MX szóstce to działało, pewnie wiązkę trzeba jakoś przerobić. Jak ktoś ma jeszcze jakieś sugestie, to proszę.
pzdr
dlaczego nie możesz przełożyć tego elementu z czujnikami ze starego silnika? W Probe model '93 były 3 czujniki w modelu 95 były czujniki 2... i co za tym idzie komputery i wiązki są różne. Poprostu przełóż ten element w którym są czujniki i będzie po problemie, nic nie mostkuj, nie zwieraj... wiem że wymiana tego jest kłopotliwa, ale przynajmniej będzie tak jak ma być
Mazda Millenia S ;]
...wszelkie prawa do powyższej wypowiedzi zastrzeżone...
...autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podania przyczyny :]
No fakt, roboty dużo, zdejmować rozrząd, osłony, poduszke silnika... ale będzie zrobione tak jak ma być i będziesz miał pewność ze nie będzie przeciekało, przy okazji warto wymienić o-ringi w tym elemencie
Mazda Millenia S ;]
...wszelkie prawa do powyższej wypowiedzi zastrzeżone...
...autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podania przyczyny :]