Zapraszamy do zapisywania się na Zlot Forda Probe, który odbędzie się w dn. 19-22 Czerwca w Sielpi Wielkiej. Szczegóły w dziale Rendez-vous. Uwaga - zapisy przyjmujemy do końca Kwietnia !
Humory przedniej lampy
- Brychu
- Galeria: viewtopic.php?t=8101
Humory przedniej lampy
Sytuacja jest następująca. Gdy zapalam światła jedna lampa się nie otwiera, zapala się ale się nie podnosi. Trzeba otworzyć maskę, pokręcić tym pokrętłem za lampą żeby załapało i wtedy się otwiera. Po wyłączeniu świateł z kolei ta lampa się nei zamyka od razu tylko np. po 10-15-30 minutach. Troche ciężko mi dojść do tego pokrętła, żeby to wyciągnąć, przeczyścić, ale może się jakoś da ? Ktoś przerabiał podobny problem ? Szukałem w szukajce i coś tam jest na ten temat, ale tak nie do końca mi to pomaga, a może niezbyt dokładnie poszukałem. Co trzeba zrobić w takiej sytuacj i czy ewentualnie można coś zrobić, żeby zostawić lampy na stałe otwarte jeśli nie da rady tego silniczka wyciągnąć ?
- ZENiTH
- Galeria: viewtopic.php?t=6493
- Robert
- Samochód: Probe GT2.0'89; ForTwo 0.6turbo; HRV 1.6
- Galeria: viewtopic.php?t=6900
- Kontakt:
3. (zostawić otwarte...) Po otwarciu lamp wyciągnij bezpiecznik RETRA - już się nie zamkną.
1. (jak przeczyścić...) Wymontuj cięgna lamp - te ramiona między silniczkami a ślepkami. Gniazdo sworznia jest plastikowe, więc delikatnie, spróbuj złożyć na łączeniu - pewnie tu się zastało, naładuj gęstego smaru żeby lekko chodziło, zamontuj z powrotem.
2. (szukałem...) - wpisz w opcji szukaj RETRA.
1. (jak przeczyścić...) Wymontuj cięgna lamp - te ramiona między silniczkami a ślepkami. Gniazdo sworznia jest plastikowe, więc delikatnie, spróbuj złożyć na łączeniu - pewnie tu się zastało, naładuj gęstego smaru żeby lekko chodziło, zamontuj z powrotem.
2. (szukałem...) - wpisz w opcji szukaj RETRA.
Poświęć niecałe 2 minuty na naukę korzystania z forum:
Lekcja 1 (bardzo krótka) i
Lekcja 2 (krótka)

'89 2.0 Turbo downgrade

- Brychu
Woda dostała się do silniczka lampy. Nie dostaniesz się do niej od góry - przez lampę. Masz do wyboru - zdejmować zderzak albo nadkole. Silniczek jest przykręcony na 3 śruby. Jak go rozbierzesz i przeczyścisz/podoginasz blaszki powinien pracować okej. Jeśli nie - only change...
Mówię bo wiem, a nie wiem bo mówię.....
GG: nie używam
(mój numer tel jest na tym forum - chcesz pogadać - poszukaj)
GG: nie używam
(mój numer tel jest na tym forum - chcesz pogadać - poszukaj)
- Brychu
Czy ktoś może mi jakoś wyjaśnić gdzie jest ten bezpiecznik RETRA, ktróry musiałbym odłączyć żeby lampy zostały w górze ? Jestem jakiś chyba mało rozgarniety bo nie mogę go znaleźć
Do weekendu się na pewno nie zabiorę za rozbieranie tych elementów, a troche obciach za każdym razem podbnosić maskę i kręcić silniczkiem

Do weekendu się na pewno nie zabiorę za rozbieranie tych elementów, a troche obciach za każdym razem podbnosić maskę i kręcić silniczkiem

- Pelot
- Samochód: F4
- Galeria: viewtopic.php?t=5515
- Brychu
Problem ze światłami
witam Pomóżcie Dlaczego światła włączają mi się dopiero po około 15 minutach od włączenia silnika? Tak jakby reagował na temp silnika dlaczego i gdzie w Warszawie naprawić ?
- Kocureq
- Klubowicz
- Samochód: Patrol Y60 1991, Audi A4 2023
- Galeria: viewtopic.php?t=10333
Re: Humory przedniej lampy
Przerywa na stykach? Łapie wilgoć i po zagrzaniu odparowuje? Zacznik od sprawdzenia kabli i wtyczek przy silniczkach
-
- Samochód: Ford Probe I GT 2,2T 12V 92r
- Galeria: viewtopic.php?t=16334
Re: Humory przedniej lampy
Nom więc ja mogę ci powiedzieć żebyś przestawił ramię na frezach silnika dosłownie o jeden ząbek. masz ustawione w krytycznym momencie i silnik próbując się podnieść - klinuję się wirnik na kole zębatym przekładni - mam tak samo tylko że ja mam tego śpiocha i u mnie taka regulacja odpada całkowicie.
Przeczyszczenie ci nie za za dużo nic bo u mnie mam luźniutko wszystko a i tak się klinuje lewa lampa. Chociaż jak nigdy tam nie parzyłeś to sobie przeczyść jak chcesz
po drugie jak przestawisz na frezach ramię o jeden ząbek i pominiesz punkt krytyczny to zakładam że lampa się nie domknie lub lekko podniesie - wtedy proponuję ci wyregulować tylko daszek lampy (4 śruby) i ustawić równo z linią auta.
Więcej nic mi na myśl nie przychodzi
Przeczyszczenie ci nie za za dużo nic bo u mnie mam luźniutko wszystko a i tak się klinuje lewa lampa. Chociaż jak nigdy tam nie parzyłeś to sobie przeczyść jak chcesz
po drugie jak przestawisz na frezach ramię o jeden ząbek i pominiesz punkt krytyczny to zakładam że lampa się nie domknie lub lekko podniesie - wtedy proponuję ci wyregulować tylko daszek lampy (4 śruby) i ustawić równo z linią auta.
Więcej nic mi na myśl nie przychodzi