Zapraszamy do zapisywania się na Zlot Forda Probe, który odbędzie się w dn. 19-22 Czerwca w Sielpi Wielkiej. Szczegóły w dziale Rendez-vous. Uwaga - zapisy przyjmujemy do końca Kwietnia !
ok ale nie sądze zeby sie to komus przydalo.
ale bardzo prosze
mieli na miejscu koszt: 168zł TRW dostałem rabat 15% chyba i zaplacilem 135 zł.
maja tez warsztat.
AUTO-COMPLEX *GAMBIT*
ANDRZEJ PYSZ
tel.: 0 604-520-462
78-400 Szczecinek, ul. Bukowa 3
NIP : 673-000-78-68
REGON : 330924533
Mam pytanie co się stanie jak w 2.2 turbo urwie pasek rozrządu ???????? Czytałem że w probe II 2.5 to jest silnik bezkolizyjny i jak się urwie to się nic nie dzieje !!!!!!!!! A jak to jest u nas ????????????????
WITAM zainteresowanych pasek rozrządu który wyjąłem ze swojego PROBASA miał takie oznaczenia contitech to firma poza tym CT 77415K4690 simeringi szt 2 34x48x7 pozdrawiam
witam i mam pytanko. jak mam wymienić pasek rozrządu i czy będę musiał wyjąć silnik, poza tym czy pasek klinowy łączący wał ze wspomaganiem i sprężarką mogę założyć tylko na wał i wspomaganie oczywiście krótszy..???
Raczej nie możesz pominąć sprężarki klimatyzacji. W wersjach bez klimy zastępuje ją odpowiednie mocowanie z roleczką. Wtedy pasek wspomagania jest nieco krótszy. Przypadkiem mam coś takiego, po montażu klimy łącznie z nowym paskiem.
Co do wymiany paska, to nie musisz wyciagac silnika. Sciagasz plastikowa oslone kola, pozniej plastikowa oslone rozrzadu (jest dwu czesciowa) poluzowujesz napinacz i sciagasz pasek (to tyle w telegraficznym skrocie); uwazaj tylko zebys drugi odpowiednio zalozyl, bo jak przeskoczy Ci chociaz o jeden zabek to... hmm nie sprawdzalem, ale tak dobrze juz chodzil napewno nie bedzie
no i przydałoby się wymienić rolkę prowadzącą(rolkę napinacza możesz sobie podarować,jest bardzo wytrzymała).Koszt: pasek + rolka=ok. 200 zł.Jeśli nigdy nie wymieniałeś paska to lepiej ,bez solidnego przygotowania( choćby teoretycznego),sam się za to nie zabieraj! Jeśli chcesz wiedzieć więcej,użyj opcji "szukaj"
Potrzebował bym informacji czy układ tłoki zawory w probe I gt jest kolizyjny czyli np przy zerwaniu paska rozrządu można się spodziewać drogiej naprawy czy raczej nic się nie stanie . Proszę o pomoc z góry dziekuję za pojęcie tematu. Mariusz
Witam
Ja za to słyszałem ,że w probku I generacji układ ma jakieś zabezpieczenia , które w znacznym stopniu zmniejszą koszt naprawy w razie zerwania rozrządu!!Ale Pasek i tak bym od razu wymienił.Pozdrawiam szczęśliwych posiadaczy....
Tylko te tłoki nie były dedykowane do tego silnika. Dwa zawory może i wejdą w wyżłobienia, ale nie wiem co z trzecim. W silniku z turbiną z racji tego, że jest odprężony (ma mniejszy skok tłoka - krótszy korbowód) <- tak gdzieś czytałem, łatwiej o bezkolizyjność. W sumie to nie wiem jak jest z naszymi silnikami. Ja słyszałem, że są bezkolizyjne...
Maciucha pisze:
Tylko te tłoki nie były dedykowane do tego silnika. Dwa zawory może i wejdą w wyżłobienia, ale nie wiem co z trzecim. W silniku z turbiną z racji tego, że jest odprężony (ma mniejszy skok tłoka - krótszy korbowód) <- tak gdzieś czytałem, łatwiej o bezkolizyjność. W sumie to nie wiem jak jest z naszymi silnikami. Ja słyszałem, że są bezkolizyjne...
A pokażę ci jeszcze głowice naszych probków aby niebyło kłutni i sam wyciągnij wnioski.
mbwacek pisze:Mazda podaje że te silniki są kolizyjne.
- 1987-93 2.2L 4-cyl
- 2001-03 2.0L 4-cyl DOHC
- 1988-95 3.0L V6 DOHC
- 1984-85 2.0L 4-cyl diesel
- 1983-87 2.0L 4-cyl SOHC"
Niestety 2,2 jest kolizyjny
Ok może i jest kolizyjny 2.2 l ale mazda podaje dane dotyczące silnika bez Turbo a przecież silniki z turbo są odprężone więc ja bym do końca temu nie ufał. Pozostaje pytanie czy silnik 2.2 Turbo jest kolizyjny ??
koledzy jaki pasek mam kupić do 2.2l GL o jakim symbolu i firmy żeby było wszystko w pożądku i ile może kosztować ?
z góry dzięki za radę.
P.s i które rolki mam wymienić ???
Ja tez teraz mam Gatesa, nie wymienilem simeringow i bardzo zalowalem, bo mi nowy pasek zachlapalo olejem i musialem wszystko jeszcze raz wymieniac (oprocze rolki i napinacza).