RX pisze:
Z tego co czytałem kiedyś to ma on likwidować potrzebę posiadania przepływki JE50. Nie wiem czy każdy, czy tylko konkretne
Nie każdy
masz trochę racji w rozumowaniu (
napewno masz o niebo szerszą wiedzę odemnie pod względem mechaniki, chociażby różnic mechanicznych między KL a KLZE) ale moim zdaniem nie masz racji w stwierdzeniu
RX pisze:...to w ogóle nie ma sensu...
jeżdze od kilku dni na fabrycznym kompie KL07 bez modyfikacji ale ze zmienioną przepływką na JE50, efekt taki:
- samochód ciężej odpala (normalnie palił na dotyk, na zmienionej przepływce trzeba zakręcić 1-1,5s)
- samochód szarpie na niskich obrotach, niezbyt miło jest jak chce się delikatnie jechac w zakresie do 3 tys obr (muszę tu dodać, że mam nieszczelny dolot przy samej przepustnicy, niewielkie pęknięcie ruy dolotowej ale też pewnie ma swój udział w szarpaniu)
-
przyspieszenie super w pełnym zakresie obr., nawet na niskich obrotach jak wsadzisz but w podłogę, zbiera się bez zastanawiania
- wysokie spalanie 15,5 benzynki na 100km (raczej ostra jazda, pedał przyspieszenia przybierał tylko pozycje ON lub OFF - bez stanów pośrednich charakterystycznych dla emeryta)
jakie wnioski:
fabryczny komp dostał przepływke która powinna być inaczej sterowana stąd, niezbyt płynna jazda, podwyższone spalanie i zdecydowanie wyczuwalny wzrost mocy w całym zakresie obrotowym.
Myślę, że jest możliwość przy odpowiedniej modyfikacji chipa aby podnieść moc bez skutków ubocznych.
Aktualnie pracuję nad tym aby wsadzic program do chipa który zmieni sterowanie fabryczną przepływką KL. Podobno Misiek zajmował się tym tematem, ale poza podesłaniem mi jakiś przykładowych wsadów do chipa twierdzi ze nie jest w stanie mi więcej pomóc, gdyż nic nie pamięta bo robił to ponad rok temu.
Twierdzi, że efekty były zdecydowanie pozytywne. Uważam, że warto pokombinować, bo gdyby się udało, można złapać pare koników za śmieszne pieniądze.