-- oryginalny post 2015-01-31 18:50 --
Nadeszła zima a więc znów problem z ciepłem w aucie...
Kupiłem dwie nagrzewnice elektryczne pod akumulator 2x160W w celu rozmrażania szyb podczas przymrozków - nagrzewnice będą pracowały wewnątrz auta gdzieś schowane w boczku bo na razie są na tylnej desce. Ułożony przewód do wzmacniacza 2,5mm2 jest za słaby aby przepchnąć 27A dlatego czekam, aż przyjdzie nowa linka 16mm2 ponieważ na razie z tych 300W mam zaledwie 200W

. W między czasie zauważyłem że schodzenie do auta rano aby je włączyć przed wyjazdem jest bez sensu bo mi się nie będzie chciało dlatego też przystąpiłem do przeróbki centralki centralnego sterowania. Akumulator powinien starczyć na 2h pracy nagrzewnic - ja planuję używać max godzinę następnie auto będzie odpalane na co najmniej 10minut (dojazd do pracy).
Centralka jak każda do kupienia na allegro w cenie do 50zł. Na pilocie standardowo 4 przyciski otwórz zamknij włącz kierunki i wyłącz je (lokalizacja auta na parkingu - nigdy nie używałem tego). Postanowiłem że dodam coś od siebie jak zawsze i w tym tygodniu jeszcze powstanie (bo już działa na biurku) gotowy dodatek do centralki powodujący, że po załączeniu tego lokalizatora załączy się ogrzewanie nagrzewnicami a po zamknięciu czy też otwarciu auta zostaną wyłączone. Problemem było też to, że lokalizator załącza się na 30s po czym jego praca ustaje. Praca kierunkowskazów przy otwieraniu i zamykaniu auta zachowana oryginalna tak jak była do tej pory
Dodatkowo skoro już grzebię tam to zrobię odcięcie pompy paliwa lub zapłonu tylko nie wiem co lepsze - jak zamykam auto to odcinam coś a jak otworzę auto to załączam to coś aby auto mogło odpalić.
Obecnie podczas pisania postu pomyślałem jeszcze czy po otwarciu samochodu nie wyzwolić podświetlania w aucie na określony czas np 15s lub też ponowne zamknięcia auta powoduje wyłączenie oświetlenia.
Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły "realne" to zapraszam. Wiem że wszystko można kupić, ale chodzi o to, że jak coś mam już założone to po co kupować skoro można coś dodać

Na zdjęciach widać już dawne przerobienie centralki, ponieważ była wyposażona do pracy z modułem komfortu, aby ten otwierał bagażnik - dodałem siłownik w bagażniku i stopień wyjściowy (prądowy) do centralki - zdalnie otwieram/zwalniam zamek bagażnika (np jak niosę jakieś zakupy czy coś).
Wspomniany układ już po montażu w aucie (pod fotelem kierowcy:
Gdzieś wspominałem o gumach dolotu. Oto montaż (jak zawsze we własnym wykonaniu jedna guma jest za mała, bo za mocno dociąłem nożem, ale działa. Mowa o gumie na przepływce):
Na zdjęciach widoczna guma od jakiegoś Audi zamontowana na kolektorze ssącym - jednak ostatecznie poleciało na kolanko przepływomierza, a na dolot poszło wzmacniane aby go nie rozerwało ciśnienie.
-- dodano 2015-03-29 15:02 --
W związku z awarią skrzyni kilka fotek
Tak wyglądała awaria z zewnątrz i pilne odprowadzenie auta do warsztatu...
Więc przystąpiłem do rozbiórki skrzyni mojej oryginalnej którą wymieniłem z powodu szarpania... Powód szarpania widoczny poniżej - wyłamane tryby satelit dyferencjału:
W tej co jeździłem od ponad roku wiecznie były jakieś opiłki aluminium o których pisałem kiedyś... Jak się okazało mamy i przyczynę owych opiłków... Wałek się wysunął i "frezował" obudowę skrzyni.
Obie skrzynie rozebrane i jutro jadę spawać obudowy... Składam swoją oryginalną oraz tą drugą ponieważ masy opiłków łożyska pracują płynnie i nie buczała skrzynia dlatego wymienię zęby dyferencjału i będzie skrzynia na sprzedaż dla kogoś w potrzebie

Fotorelację z rozbiórki skrzyni wkleję za jakiś czas dla wszystkich.