Zapraszamy do zapisywania się na Zlot Forda Probe, który odbędzie się w dn. 19-22 Czerwca w Sielpi Wielkiej. Szczegóły w dziale Rendez-vous. Uwaga - zapisy przyjmujemy do końca Kwietnia !
Podświetlenie zamkow i przelacznikow przy klamkach
-
- Klubowicz
- Samochód: 3.0 V6 LX '90, 2.2 GT '92
- Galeria: viewtopic.php?t=7746
Re: Podświetlenie zamkow i przelacznikow przy klamkach
Ok - po wymianie CPU już wszystko działa jak należy. Dzięki OLEY.
"Potrzeba dwóch lat, aby nauczyć się mówić; pięćdziesięciu, aby nauczyć się milczeć." (Ernest Hemingway)
To ja sie teraz dowiedziałem ze probek był wyposażony w coś takiego jak świetlny brzeczek
szkoda ze umnie nie działa
prosciej bedzie podpiąć światła tak zeby gasły wraz ze stacyjką mam racje ?

- OLEY
- Klubowicz
- Samochód: I Gen 3.0 V6 Vulcan '90
Najprościej będzie wymienić CPU.archeolog pisze: prosciej bedzie podpiąć światła tak zeby gasły wraz ze stacyjką mam racje ?

[o]Piękno nie zna ceny.[/o]
Tylko czemu poprzednie sie zepsuło ?
- Prezes
- Klubowicz
- Samochód: Probe 2.2 GT 92r.
- Galeria: viewtopic.php?t=15588
Ja kiedyś zrobiłem zwarcie podłączając diodę od pasa w fotelu pasażera do tej kostki co jest pod fotelem. Poszło podświetlenie przy zamkach i diody od pasów. Napewno zjarało się coś w cpu bo jak podłączyłem stary fotel w Probku z dobrym komputerem to dioda działała. Niedługo będe wymieniał cpu i zobacze czy to coś da. Jakby co to mam jeszcze jeden na zbyciu od modelu 89 gt z tripem itd.
„Nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pobije doświadczeniem.”
- helcio
- Samochód: Ford Probe 1997, v6 2.5
- Galeria: viewtopic.php?t=18448
Witam, mam taki problem,że zginęło mi podświetlanie zamków w drzwiach i podświetlani stacyjki, i nie spowodowałem żadnego zwarcia, tylko przed tym zaczęły mi się tlić kontrolki na zegarach po wyjęciu kluczyka ze stacyjki i musiałem na noc odłączać akumulator, lecz po pewnym czasie samo to ustało ale przestało za to działać te podświetlenia, wiec co to może być i gdzie mam szukać przyczyny, jest to probe II 2.5, z góry dziękuję za pomoc.
-
- Klubowicz
To jest dział I generacja - zapytaj w odpowiednim dziale 

"Potrzeba dwóch lat, aby nauczyć się mówić; pięćdziesięciu, aby nauczyć się milczeć." (Ernest Hemingway)
-
- Samochód: Ford Probe I GT 2,2T 12V 92r
- Galeria: viewtopic.php?t=16334
Mój probek zwariował... rozładował mi aku 
Czy ktoś ma jakieś doświadczenie lub pomysł dlaczego zapala mi się oświetlenie kabiny bez powodu? WIelokrotne losowe impulsy takie same jak drzwi się otwiera. Jest brzęczyk i są światła pod nogami - wielokrotne szybkie impusy bez większych zależności z czymkolwiek. Mogę stać obok auta i potrafi się zapalić i samo też gaśnie bez mojej pomocy. Zazwyczaj mocniejsze dotknięcie czy to przycisku radia czy to przepływomierza czy czegokolwiek powoduje uruchomienie lub zgaszenie podświetlania.
Dziś wywaliłem fotel kierowcy przepływkę ale nie znalazłem zwarć... Gdzie mam szukać przyczyny? Podejrzewam że może wilkoć jest w CPU bo naleciała jakoś np szybą? Krańcówki drzwi przy progu też zdemontowane i to samo.
I pytanie - co to jest podświetlanie klamek? czy przewody od tego też mogą powodować uruchomienie oświetlenia wnętrza? na schemacie C604 i C504
http://www.fordprobe.pl/upload/files/In ... ircuit.png

Czy ktoś ma jakieś doświadczenie lub pomysł dlaczego zapala mi się oświetlenie kabiny bez powodu? WIelokrotne losowe impulsy takie same jak drzwi się otwiera. Jest brzęczyk i są światła pod nogami - wielokrotne szybkie impusy bez większych zależności z czymkolwiek. Mogę stać obok auta i potrafi się zapalić i samo też gaśnie bez mojej pomocy. Zazwyczaj mocniejsze dotknięcie czy to przycisku radia czy to przepływomierza czy czegokolwiek powoduje uruchomienie lub zgaszenie podświetlania.
Dziś wywaliłem fotel kierowcy przepływkę ale nie znalazłem zwarć... Gdzie mam szukać przyczyny? Podejrzewam że może wilkoć jest w CPU bo naleciała jakoś np szybą? Krańcówki drzwi przy progu też zdemontowane i to samo.
I pytanie - co to jest podświetlanie klamek? czy przewody od tego też mogą powodować uruchomienie oświetlenia wnętrza? na schemacie C604 i C504
http://www.fordprobe.pl/upload/files/In ... ircuit.png
Ostatnio zmieniony 2017-01-23 21:45 przez adrian_seki, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Klubowicz
Jeżeli chodzi o podświetlenie zamków w drzwiach. Występuje ono bardzo rzadko w Probe I-szej generacji.
Nie wiem czy u Ciebie jest.
Napisałem o nim w pkt. VII w tym temacie
http://fordprobe.pl/forum/viewtopic.php?f=5&t=21827
Jeżeli jest - może być przyczyną zaświecania się podświetlenia wewnątrz auta.
Po pociągnięciu za klamkę w drzwiach, nawet gdy Probe jest zamknięte - zaświeca się wnętrze samochodu i oczywiście żaróweczki w zamkach obojgu drzwi.
Nie wiem czy u Ciebie jest.
Napisałem o nim w pkt. VII w tym temacie

Jeżeli jest - może być przyczyną zaświecania się podświetlenia wewnątrz auta.
Po pociągnięciu za klamkę w drzwiach, nawet gdy Probe jest zamknięte - zaświeca się wnętrze samochodu i oczywiście żaróweczki w zamkach obojgu drzwi.
- Scyzor
- Samochód: 2.0'95 ; Jag X-Type 2,5'02
Adrian - od oświetlenia jest specjalny komputer. Ja bym tu szukał.
Kiedyś wymieniałem jeden też ale z jakiego powodu nie pamiętam...
Jest chyba koło lewej nogi pod boczkiem albo nad pedałami. Spora puszka z deklem zdejmowanym.
Kiedyś wymieniałem jeden też ale z jakiego powodu nie pamiętam...
Jest chyba koło lewej nogi pod boczkiem albo nad pedałami. Spora puszka z deklem zdejmowanym.
Ostatnio zmieniony 2017-01-24 12:39 przez Scyzor, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Klubowicz
No jeżeli jeszcze nie sprawdziłeś CPU to oczywiście zacznij od niego.
-
Tak w weekend będę chciał dobrać się do CPU i mam nadzieje że to coś z nim może nie łączy... A czy na forum mamy opis tych bezpieczników pod nogami - szukam ale nie wiedzę
chciałbym wyjać bezpiecznik ROOM

-
- Samochód: Probe II 2.0 16V 1995 r.
- Galeria: viewtopic.php?t=22741
Bezpiecznik ROOM znajduje się na środku pierwszej rajki od dołu. Jest wysunięty poza resztę bezpieczników do przodu .adrian_seki pisze:Tak w weekend będę chciał dobrać się do CPU i mam nadzieje że to coś z nim może nie łączy... A czy na forum mamy opis tych bezpieczników pod nogami - szukam ale nie wiedzęchciałbym wyjać bezpiecznik ROOM
Też magluję ostatnio temat podświetlenia zamków bo niechcący zrobiłem zwarę i nie świecą zamki i stacyjka . Wszystkie bezpieczniki są dobre na 1000% . Może ktoś doświadczony dopowiedzieć czy będzie jakiś moduł do wymiany czy da się to jakoś naprawić??? Na forum nie ma w pełni jasnej odpowiedzi.
-
Ja ci powiem bo przeczytałem wcześniej inne posty - masz spalony tranzystor w CPU gdzie link dał ktoś kilka stron wcześniej.... Skoro zrobiłeś zwarcie to spaliłeś tranzystor wymień za 3zł i masz spokój... A mi mruga i nie wiadomo dlaczego
Sprawdze w poniedziałek ale dziękuję za bezpiecznik jutro go wyjmę aby coś się nie spaliło...

Ostatnio zmieniony 2017-01-24 22:14 przez Maxxum, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Klubowicz
Podpowiem, że możesz zanieść CPU do punktu gdzie naprawiają np. telewizory i ktoś Ci sprawdzi który tranzystor poszedł. Wymieni i powinno być ok o ile nie poszło coś więcej.adrian_seki pisze: Skoro zrobiłeś zwarcie to spaliłeś tranzystor wymień za 3zł i masz spokój
Przynajmniej tak jest w jedynkach - nie wiem jak w dwójkach

-
- Samochód: Probe II 2.0 16V 1995 r.
- Galeria: viewtopic.php?t=22741
Dzięki wielkie za rady. Co prawda z mechaniki jestem dobry ale jeżeli mam już zrobić coś z elektroniką to leżę na całej lini. Dam znać jak ogarnę temat
- Scyzor
- Samochód: 2.0'95 ; Jag X-Type 2,5'02
Bezpieczniki w kabinie:
-
Dziękuje Scyzor