Zapraszamy do zapisywania się na Zlot Forda Probe, który odbędzie się w dn. 19-22 Czerwca w Sielpi Wielkiej. Szczegóły w dziale Rendez-vous. Uwaga - zapisy przyjmujemy do końca Kwietnia !
rozrusznik tyka a nie kręci
rozrusznik tyka a nie kręci
Czasem jak zgaszę silnik a potem zapalę, to tyka elektromagnes ale nie chodzi rozrusznik, potem kilka razy przełączam stacyjką i po którymś razie zapala. Pomóżcie. Probe 2,2 gt rok 89.
- Gacek Wrocław
- Samochód: brak
- Jedrek
- Samochód: Igen 1992 2,2GT
- Kontakt:
Re: rozrusznik niewiem co się dzieje
Witam!piotrek pisze:czasem jak zgasze silnik a potem zapale to tyka elektromagnes ale nie chodzi rozrusznik , potem kilka razy przełączam stacyjką i po którymś razie zapala . Pomóżcie . Probe 2,2 gt rok 89.
Najprawdopodobniej właśnie elektromagnes jest uszkodzony - a dokładniej styki które przekazują napięcie na szczotki rozrusznika.
Spróbuj sprawdzić na krótko omijając elektromagnes. Jeżeli bądzie kręcić znaczy że to nie szczotki.
Pozdrawiam!

Fioletowy FORD PROBE I czywiście GT + LPG OMVL DREAM XXIN:):):):):)
Yamaha Xj 550 `83
Kawasaki ZZR600 `98
był: † Black Ford Frobe 2,2 Turbo GT `92 + LPG OMVL DREAM XXIN † A.D. 08.12.2006 Death! ;(
Yamaha Xj 550 `83
Kawasaki ZZR600 `98
był: † Black Ford Frobe 2,2 Turbo GT `92 + LPG OMVL DREAM XXIN † A.D. 08.12.2006 Death! ;(
Witam
Gdy kończyły mi się szczotki to też miałem taki efekt czyli elektromagnes uderzał ale bendiks nie chwytał. moim zdaniem wymiana szczotek powinna rozwiązać problem. Koszt niewielki a jak tego nie zrobisz to problem straszny jak nie będziesz mógł odpalić.
Pamiętaj tylko, że probe ma 4 szczotki.
Pozdrawiam
Gdy kończyły mi się szczotki to też miałem taki efekt czyli elektromagnes uderzał ale bendiks nie chwytał. moim zdaniem wymiana szczotek powinna rozwiązać problem. Koszt niewielki a jak tego nie zrobisz to problem straszny jak nie będziesz mógł odpalić.
Pamiętaj tylko, że probe ma 4 szczotki.
Pozdrawiam
-
- Galeria: viewtopic.php?t=9300
cykanie moze tez oznaczac za słaby prąd na wejsciu do rozrusznika.
tak jest u mnie...
elektryk jak usłyszał cykanie to powiedział z erozrusznik ze moze szczotki i cos tam (chyba bendix),
a jak rozebrał to sie okazało ze rorzrusznik jest ok,
tylko na wejsciu czasem podaje nizszy prąd!
czasem podaje normalłny i wtedy bez problemu kreci a jak poda za niski to cyka :/ co tu robic?
tak jest u mnie...
elektryk jak usłyszał cykanie to powiedział z erozrusznik ze moze szczotki i cos tam (chyba bendix),
a jak rozebrał to sie okazało ze rorzrusznik jest ok,
tylko na wejsciu czasem podaje nizszy prąd!
czasem podaje normalłny i wtedy bez problemu kreci a jak poda za niski to cyka :/ co tu robic?

- kicur
- Samochód: I GT 90' 2,2 Turbo - Pełne wyposażenie
- Galeria: viewtopic.php?t=6637
Witaj Piotrek ! ja mialem tak samo i szukalem i kombinowalem co to moze byc az w koncu kiedys tak profilaktycznie przeczyscilem klemy od akumulatora posmarowalem smarem miedzianym i problem znikl
- i teraz zauwazylem ze jak dluzszy czas ich nie czyszcze i znowu zaleza jakims syfem to znowu sie to pojawia
- nie wiem moze jestem jakims odosobnionym przypadkiem ale mysle ze warto sprobowac i to nie tylko tyczy sie klem ale reszty stykow ktore maja wplyw na rozrusznik (też masa) -pozdrawiam!

..kazda lala leci na kierowce czerwonego probala..
PROBE JEDYNECZKA->FULL WYPAS GT tel.794560393

- 85roberto
- Galeria: viewtopic.php?t=10209
- J@cekW
- Samochód: Toyota 4Runner i Ford Thunderbird 3.8 SC
Koszt nowych szczotek to kwota około 20zł. Dla zainteresowanych symbolpiotrek pisze:może ktoś wie jaki jest koszt szczotek i czy łatwo je dostać i od czego pasują
to: 140559 firmy CARGO 4 sztuki.
Wymiana to małe piwko tylko trochę z wyjęciem rozrusznika trzeba się namęczyć ale jaki efekt- pali od pierwszego strzału i nic się nie zawiesza

Przed wymianą warto spróbować od innego akumulatora odpalić bo może się okazać że wina nie leży w rozruszniku tylko w zbyt małej ilości prądu potrzebnego na rozruch.
...........................................................................
Był Ford Probe 2.2GT 1991r Czerwona Strzała
Był Ford Probe 2.2GT 1991r Czerwona Strzała
- guciek
- Galeria: viewtopic.php?t=9590