Jak wymienić wkład zamka ?

Ogólne zagadnienia techniczne...

Jak wymienić wkład zamka ?

Postprzez Yaneeck » 2004-10-18 20:59

Witam...

Mam dość nietypowy problem, ale może ktoś coś zaradzi :)

Mam rozwalone zamki w drzwiach (patent na złodzieja pierwszego właściciela auta :) ) i w związku z moimi problemami z aku musiałem parę razy włamywać się do własnego auta :)

Wkurza mnie to - tym bardziej, że zepsułem zamek w bagazniku i tamtędy też nie da sie wejść :(

Ad rem:

Mam jeden DOBRY zamek w schowku !!

Czy jest mozliwość zmiany wkładu zamka ze schowka do drzwi, a jesli tak to mogę prosić o krótką instrukcje ??
<(k)night rider>

miałem probe :)
Avatar użytkownika
Yaneeck
 
Posty: 408
Dołączył(a): 2003-03-20 12:30
Lokalizacja: Katowice

Postprzez MiH » 2004-10-19 09:52

Wcale nie będzie krótka:
Rozumiem że to zamek z drzwi.

A. Zaczynasz do zdjęcia plasitku drzwi.
1. Opuszczasz szybkę i włączasz radyjko coby Ci się lepiej robiło.
2. Odkręcasz wszystkie śruby i kołki. Jeśli nie pokombinowane to powinieneś mieć 2 zarzaski (jeden pod lusterkiem, drugo z boku drzwi niedaleko dybla). Śróby powinny być 2 na dole - pod korzuszkiem kieszeni wymacasz otworki, jedna w otworze - "popielniczce" w dnie oraz jedna trzymająca klankę.
3. Teraz zdejmujesz plastik. Najpierw sprawdź czy jakiś zatrzask jeszcze nie trzyma a potem delikatnie podnoś go do góry (UWAGA! NIE ROZŁANCZAJ GÓRNEJ I DOLNEJ CZĘSCI TEGO PLASTIKU - TEGO SIĘ NIE ROZŁANCZA!!!!)
B. Odklejasz folię żeby się dostać do zamka. Od zamka idzie cięgno zakończone plastikiem. Przekręcając plastik będziesz mógł odpiąć cięgno.
C. Odepnij przewód poswietlenia zamka
D. Wymacaj blaszkę w kształcie litery U która mocuje zamek do drzwi. Wysuń ją używając śrubokręta. Nie porysuj wewnętrznej strony drzwi bo mogą potem Ci tam rdzewieć.
E. Jak wysuniesz blaszkę - bębenek sam Ci wypadnie na asfalt albo zawiśnie na przweodziku od podświetlenia....
Potem już tylko to samo na odwrót i... THE END i HEPPY END....
Mówię bo wiem, a nie wiem bo mówię.....

GG: nie używam
(mój numer tel jest na tym forum - chcesz pogadać - poszukaj)
Avatar użytkownika
MiH
 
Posty: 1894
Dołączył(a): 2003-04-30 22:14
Lokalizacja: Szczecin

Postprzez Yaneeck » 2004-10-19 10:37

MiHu - serdeczne dzięki :)

Z instrukcji zapalania na pych nie skorzystałem bo jakims cudem zaskoczył ale za ten zamek zabiore się w sobotę...

Jedno tylko pytanie - do tej pory otwierałem "z pilota". Czy teraz kiedy będę miał zamek,otwarcie "z zamka" nie uszkodzi centralnego ?
<(k)night rider>

miałem probe :)
Avatar użytkownika
Yaneeck
 
Posty: 408
Dołączył(a): 2003-03-20 12:30
Lokalizacja: Katowice

Postprzez MiH » 2004-10-19 11:20

nie. Jedno z drugim spotyka się dopiero w okolicy dybla. Wymieniając wkładkę nie dotykasz się nawet do tego.
Mówię bo wiem, a nie wiem bo mówię.....

GG: nie używam
(mój numer tel jest na tym forum - chcesz pogadać - poszukaj)
Avatar użytkownika
MiH
 
Posty: 1894
Dołączył(a): 2003-04-30 22:14
Lokalizacja: Szczecin

Postprzez Janosik_pat » 2007-11-27 21:43

Probe 2.2 T GT 91"

Obrazek
Avatar użytkownika
Janosik_pat
 
Posty: 138
Dołączył(a): 2007-11-22 23:59
Lokalizacja: Ostrowiec Świętokrzyski
Galeria: viewtopic.php?t=13242

Postprzez davidlive » 2007-12-05 17:35

żaden z tych zamków sie nie nada bo zamki w probe tak jak i cała reszta (kluczyk) są inne niz w typowych "fordach".

kup jakieś dobre nie zatarte i nie "wyruchane" (pogadaj z flykiem on ci coś o zamkach powie)

p.
AKTUALNIE (SZUKAM ŁADNEGO BMW E36 COUPE)
BYŁ - PROBE 2.2GT 90'(najlepiej wyposażony
probek w klubie) A CO DO LICZNIKA(postów) TO JUZ SIE ORBOCIL
1st GEN LOVE (the gallery) 8)
Obrazek
Avatar użytkownika
davidlive
 
Posty: 2843
Dołączył(a): 2006-07-30 12:29
Lokalizacja: Polaniec
Samochód: brak
Galeria: viewtopic.php?t=10466

Postprzez Flyke » 2007-12-05 17:43

a powiem powiem :D ZASPAWAC I NA PILOTA ;P zamki sie sypia jak glupie :PP a na powaznie w poprzednim probe rozwalone wszystkie w aktualnym jeden juz wymienilem po tym jak mi przestawili na zlocie auto :twisted:
24v wykorzystane az do granic - BYłOOOOOOOOOOOOO
e46 z ....:) - JEsttttttttttt
Avatar użytkownika
Flyke
 
Posty: 712
Dołączył(a): 2006-10-18 21:00
Lokalizacja: Jelenia Góra
Galeria: viewtopic.php?t=10424

Postprzez Janosik_pat » 2007-12-06 10:36

ok wiec kupilem sobie sterowanie z pilota, zrobilem z tego schematu co podaliscie i dziala ;) zamki odłączyłem. A zeby nie bylo tak ze akumulator sie rozladuje i nie wejde to zamontowalem amaryjna "klamke" ;)
Probe 2.2 T GT 91"

Obrazek
Avatar użytkownika
Janosik_pat
 
Posty: 138
Dołączył(a): 2007-11-22 23:59
Lokalizacja: Ostrowiec Świętokrzyski
Galeria: viewtopic.php?t=13242

Postprzez chajs » 2008-02-01 19:13

A moze mi ktos powie jak rozebrac zamek w II gen 2,5 V6?? Chodzi zeby wyjac wkladke ze srodka wraz z zapadkami. Nie moze w zaden sposob tego zrobic. Czy to moze nie jest rozbieralne??
Probe 2.5V6 94r USA MTX LPG SKÓRA KLIMA
chajs
 
Posty: 73
Dołączył(a): 2006-10-25 20:52
Lokalizacja: Z Nad Sniardw

Re: Jak wymienić wkład zamka ?

Postprzez pusher1 » 2011-03-30 22:14

Mam pytanie odnośnie wkładki zamka lewych drzwi czy taka wkładka będzie pasowała ??
http://moto.allegro.pl/mazda-e2200-97r- ... 74126.html. Proszę o podpowiedzi , a jeśli nie to od jakiej mazdy podchodzi :wink: :wink: pozdrawiam
2.2gt 92 rok
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
pusher1
 
Posty: 575
Wiek: 28
Dołączył(a): 2007-01-05 14:21
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Samochód: Ford Probe 1992 2.2 GT
Galeria: viewtopic.php?t=14481

Re: Jak wymienić wkład zamka ?

Postprzez Hanzii » 2012-02-08 23:22

Mam pytanie odnośnie wkładów zamka, a nie chce zakładać nowego tematu. Czy te wkłady http://www.okazje.info.pl/okazja/motory ... 90-94.html od mazdy 323 będą pasowały do probe I generacji ?
Hanzii
 
Posty: 5
Dołączył(a): 2012-01-12 19:54
Lokalizacja: Piła
Samochód: Probe GT,1992 147km

Re: Jak wymienić wkład zamka ?

Postprzez czajnik601 » 2012-05-16 19:06

-- oryginalny post 2012-05-14 22:40 --

Witam-mam pytanko-sprawa jest taka ,że do mojego proba ktoś kiedyś próbował się włamać, I w zamku w drzwiach kierowcy coś zostało, przez co nie można włożyć kluczyka-Muszę otwierać auto od pasażera.Czy wkładka z drzwi pasażera podejdzie do drzwi kierowcy i na odwrót?

-- dodano 2012-05-16 20:06 --

czy naprawde? nikt nie wie:-)?
Probe 2,5 v6 srebrny 94 rok
czajnik601
 
Posty: 75
Dołączył(a): 2007-12-15 17:34
Lokalizacja: Częstochowa
Galeria: viewtopic.php?t=12820

Re: Jak wymienić wkład zamka ?

Postprzez Kocureq » 2012-05-16 19:12

Z tego co pamiętam to wszystkie wkładki są wymienne :)
Ford Probe Klub Polska - klub ludzi zdrowo stukniętych ;)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Kocureq
Klubowicz
 
Posty: 9801
Wiek: 31
Dołączył(a): 2006-03-21 21:35
Lokalizacja: Warszawa
Samochód: Probe 1995 2,5 turbo; CRX Del Sol 1993; Audi S6 2003 4,2
Galeria: viewtopic.php?t=10333

Re: Jak wymienić wkład zamka ?

Postprzez czajnik601 » 2012-05-16 21:25

dziękuje:-)
Probe 2,5 v6 srebrny 94 rok
czajnik601
 
Posty: 75
Dołączył(a): 2007-12-15 17:34
Lokalizacja: Częstochowa
Galeria: viewtopic.php?t=12820

Re: Jak wymienić wkład zamka ?

Postprzez Spider33 » 2012-05-17 00:15

Potwierdzam. Nie ma roznicy prawa czy lewa :)
Avatar użytkownika
Spider33
 
Posty: 416
Dołączył(a): 2008-01-05 12:23
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna
Samochód: 2.0 16v 1994 Euro
Galeria: viewtopic.php?t=20740

Re: Jak wymienić wkład zamka ?

Postprzez quarth » 2012-05-17 17:24

czajnik601 napisał(a):-- oryginalny post 2012-05-14 22:40 --

Witam-mam pytanko-sprawa jest taka ,że do mojego proba ktoś kiedyś próbował się włamać, I w zamku w drzwiach kierowcy coś zostało, przez co nie można włożyć kluczyka-Muszę otwierać auto od pasażera.Czy wkładka z drzwi pasażera podejdzie do drzwi kierowcy i na odwrót?

-- dodano 2012-05-16 20:06 --

czy naprawde? nikt nie wie:-)?


no ale po co wymieniac, jak mozna ta wkladke bardzo ladnie rozebrac?
Avatar użytkownika
quarth
 
Posty: 834
Dołączył(a): 2011-09-02 18:52
Lokalizacja: Łódź
Ostrzeżenia: 3
Samochód: '93 USDM KL-DE

Połamany plastik zamka drzwi

Postprzez derek » 2013-06-18 08:28

U mnie w zamku drzwi połamała sie ta mała plastikowa uchylna osłonka którą popycha kluczyk i teraz sterczy tam drut który przeszkadza podczas wkładania kluczyka.Ten plastik wpadł do środka ale jest w 2 kawałkach. Da sie to jakoś naprawić? myslałem zeby usunąc przynajmniej ten drut ale pozostanie otwór przez który do zamka bedzie dostawała sie woda podczas deszczu.
Probe 2.0 , rocznik`95 (wg VIN `94), wersja HIGHLIGHT
Avatar użytkownika
derek
 
Posty: 287
Dołączył(a): 2008-02-03 13:12
Lokalizacja: Tarnów, Kluczbork
Samochód: Probe 2.0 16V
Galeria: viewtopic.php?t=14135

Re: Jak wymienić wkład zamka ?

Postprzez quarth » 2013-06-18 18:41

wyjmij zamek i rozbierz sobie wkladke. dorob podobna oslonke albo wytnij z blachy
Avatar użytkownika
quarth
 
Posty: 834
Dołączył(a): 2011-09-02 18:52
Lokalizacja: Łódź
Ostrzeżenia: 3
Samochód: '93 USDM KL-DE

Re: Jak wymienić wkład zamka ?

Postprzez Easy Rider » 2013-10-24 17:19

Takie coś znalazłem--ciekawe, czy podejdzie?

http://allegro.pl/wkladka-zamka-zamek-k ... tabsAnchor
Easy Rider GG 4443928


pjlkwk@onet.eu 2,5 '93
Avatar użytkownika
Easy Rider
 
Posty: 564
Dołączył(a): 2002-12-27 15:30
Lokalizacja: Chorzów

Re: Jak wymienić wkład zamka ?

Postprzez Romas » 2013-10-26 12:21

z tego co widzę, wygląda jak ori :wink:
Avatar użytkownika
Romas
Klubowicz
 
Posty: 3123
Dołączył(a): 2009-12-23 22:35
Lokalizacja: Warszawa
Samochód: PROBE '94 2.5V6 GT MTX
Galeria: viewtopic.php?t=19226

Re: Jak wymienić wkład zamka ?

Postprzez Easy Rider » 2013-10-26 12:55

Też mi sie tak wydawało--wprawdzie aukcja jest zakonczona, ale pewnie mozna sie jeszcze dogadac. Cena chyba nie jest wysoka. tylko w opisie było, że uzywane i nieużywane :D
To już ktos z Wrocławia musiałby na miejscu sprawdzic.
Easy Rider GG 4443928


pjlkwk@onet.eu 2,5 '93
Avatar użytkownika
Easy Rider
 
Posty: 564
Dołączył(a): 2002-12-27 15:30
Lokalizacja: Chorzów

Re: Jak wymienić wkład zamka ?

Postprzez Romas » 2013-10-26 14:22

Ja na Twoim miejscu bym wyciągnął stare, wziął kluczyk i zawiózł do oczyszczenia i ponownego ustawienia, a to groszowe sprawy i przede wszystkim nie musisz się motać z dwoma kluczykami :wink:
Avatar użytkownika
Romas
Klubowicz
 
Posty: 3123
Dołączył(a): 2009-12-23 22:35
Lokalizacja: Warszawa
Samochód: PROBE '94 2.5V6 GT MTX
Galeria: viewtopic.php?t=19226

Re: Jak wymienić wkład zamka ?

Postprzez quarth » 2013-10-26 14:59

a po co to wozic do czyszczenia? tak trudno zamek rozebrac?
Avatar użytkownika
quarth
 
Posty: 834
Dołączył(a): 2011-09-02 18:52
Lokalizacja: Łódź
Ostrzeżenia: 3
Samochód: '93 USDM KL-DE

Re: Jak wymienić wkład zamka ?

Postprzez Romas » 2013-10-26 18:07

A nie pomyślałeś że trzeba będzie może jakieś bolczyki powymieniać? że może kolega nie koniecznie się na tym zna? ze nie ma odpowiedniego osprzetu do wykonania tej pracy?
Jak coś popsuje to wyjdzie na to ze i tak będzie musial kupić.
Avatar użytkownika
Romas
Klubowicz
 
Posty: 3123
Dołączył(a): 2009-12-23 22:35
Lokalizacja: Warszawa
Samochód: PROBE '94 2.5V6 GT MTX
Galeria: viewtopic.php?t=19226


Powrót do Ford Probe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości