Jak wymienić wkład zamka ?

Awatar użytkownika
Yaneeck
Posty: 408
Rejestracja: 2003-03-20 13:30
Samochód: brak
Lokalizacja: Katowice

Jak wymienić wkład zamka ?

Postautor: Yaneeck » 2004-10-18 21:59

Witam...

Mam dość nietypowy problem, ale może ktoś coś zaradzi :)

Mam rozwalone zamki w drzwiach (patent na złodzieja pierwszego właściciela auta :) ) i w związku z moimi problemami z aku musiałem parę razy włamywać się do własnego auta :)

Wkurza mnie to - tym bardziej, że zepsułem zamek w bagazniku i tamtędy też nie da sie wejść :(

Ad rem:

Mam jeden DOBRY zamek w schowku !!

Czy jest mozliwość zmiany wkładu zamka ze schowka do drzwi, a jesli tak to mogę prosić o krótką instrukcje ??
<(k)night rider>

miałem probe :)

Awatar użytkownika
MiH
Posty: 1894
Rejestracja: 2003-04-30 23:14
Samochód: brak
Lokalizacja: Szczecin

Postautor: MiH » 2004-10-19 10:52

Wcale nie będzie krótka:
Rozumiem że to zamek z drzwi.

A. Zaczynasz do zdjęcia plasitku drzwi.
1. Opuszczasz szybkę i włączasz radyjko coby Ci się lepiej robiło.
2. Odkręcasz wszystkie śruby i kołki. Jeśli nie pokombinowane to powinieneś mieć 2 zarzaski (jeden pod lusterkiem, drugo z boku drzwi niedaleko dybla). Śróby powinny być 2 na dole - pod korzuszkiem kieszeni wymacasz otworki, jedna w otworze - "popielniczce" w dnie oraz jedna trzymająca klankę.
3. Teraz zdejmujesz plastik. Najpierw sprawdź czy jakiś zatrzask jeszcze nie trzyma a potem delikatnie podnoś go do góry (UWAGA! NIE ROZŁANCZAJ GÓRNEJ I DOLNEJ CZĘSCI TEGO PLASTIKU - TEGO SIĘ NIE ROZŁANCZA!!!!)
B. Odklejasz folię żeby się dostać do zamka. Od zamka idzie cięgno zakończone plastikiem. Przekręcając plastik będziesz mógł odpiąć cięgno.
C. Odepnij przewód poswietlenia zamka
D. Wymacaj blaszkę w kształcie litery U która mocuje zamek do drzwi. Wysuń ją używając śrubokręta. Nie porysuj wewnętrznej strony drzwi bo mogą potem Ci tam rdzewieć.
E. Jak wysuniesz blaszkę - bębenek sam Ci wypadnie na asfalt albo zawiśnie na przweodziku od podświetlenia....
Potem już tylko to samo na odwrót i... THE END i HEPPY END....
Mówię bo wiem, a nie wiem bo mówię.....

GG: nie używam
(mój numer tel jest na tym forum - chcesz pogadać - poszukaj)

Awatar użytkownika
Yaneeck
Posty: 408
Rejestracja: 2003-03-20 13:30
Samochód: brak
Lokalizacja: Katowice

Postautor: Yaneeck » 2004-10-19 11:37

MiHu - serdeczne dzięki :)

Z instrukcji zapalania na pych nie skorzystałem bo jakims cudem zaskoczył ale za ten zamek zabiore się w sobotę...

Jedno tylko pytanie - do tej pory otwierałem "z pilota". Czy teraz kiedy będę miał zamek,otwarcie "z zamka" nie uszkodzi centralnego ?
<(k)night rider>



miałem probe :)

Awatar użytkownika
MiH
Posty: 1894
Rejestracja: 2003-04-30 23:14
Samochód: brak
Lokalizacja: Szczecin

Postautor: MiH » 2004-10-19 12:20

nie. Jedno z drugim spotyka się dopiero w okolicy dybla. Wymieniając wkładkę nie dotykasz się nawet do tego.
Mówię bo wiem, a nie wiem bo mówię.....

GG: nie używam
(mój numer tel jest na tym forum - chcesz pogadać - poszukaj)

Awatar użytkownika
Janosik_pat
Posty: 138
Rejestracja: 2007-11-23 00:59
Galeria: viewtopic.php?t=13242
Lokalizacja: Ostrowiec Świętokrzyski

Postautor: Janosik_pat » 2007-11-27 22:43

Probe 2.2 T GT 91"

Obrazek

Awatar użytkownika
davidlive
Posty: 2846
Rejestracja: 2006-07-30 13:29
Samochód: brak
Galeria: viewtopic.php?t=10466
Lokalizacja: Polaniec
Kontaktowanie:

Postautor: davidlive » 2007-12-05 18:35

żaden z tych zamków sie nie nada bo zamki w probe tak jak i cała reszta (kluczyk) są inne niz w typowych "fordach".

kup jakieś dobre nie zatarte i nie "wyruchane" (pogadaj z flykiem on ci coś o zamkach powie)

p.
BYŁ - PROBE 2.2GT 90'(najlepiej wyposażony
probek w klubie)
Jest AUDI a4 b7 1.8TQ 350ps

Awatar użytkownika
Flyke
Posty: 712
Rejestracja: 2006-10-18 22:00
Galeria: viewtopic.php?t=10424
Lokalizacja: Jelenia Góra

Postautor: Flyke » 2007-12-05 18:43

a powiem powiem :D ZASPAWAC I NA PILOTA ;P zamki sie sypia jak glupie :PP a na powaznie w poprzednim probe rozwalone wszystkie w aktualnym jeden juz wymienilem po tym jak mi przestawili na zlocie auto :twisted:
24v wykorzystane az do granic - BYłOOOOOOOOOOOOO
e46 z ....:) - JEsttttttttttt

Awatar użytkownika
Janosik_pat
Posty: 138
Rejestracja: 2007-11-23 00:59
Galeria: viewtopic.php?t=13242
Lokalizacja: Ostrowiec Świętokrzyski

Postautor: Janosik_pat » 2007-12-06 11:36

ok wiec kupilem sobie sterowanie z pilota, zrobilem z tego schematu co podaliscie i dziala ;) zamki odłączyłem. A zeby nie bylo tak ze akumulator sie rozladuje i nie wejde to zamontowalem amaryjna "klamke" ;)
Probe 2.2 T GT 91"



Obrazek

chajs
Posty: 73
Rejestracja: 2006-10-25 21:52
Samochód: brak
Lokalizacja: Z Nad Sniardw

Postautor: chajs » 2008-02-01 20:13

A moze mi ktos powie jak rozebrac zamek w II gen 2,5 V6?? Chodzi zeby wyjac wkladke ze srodka wraz z zapadkami. Nie moze w zaden sposob tego zrobic. Czy to moze nie jest rozbieralne??
Probe 2.5V6 94r USA MTX LPG SKÓRA KLIMA

Awatar użytkownika
pusher1
Posty: 586
Rejestracja: 2007-01-05 15:21
Samochód: Ford Probe 1992 2.2 GT
Galeria: viewtopic.php?t=14481
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza

Re: Jak wymienić wkład zamka ?

Postautor: pusher1 » 2011-03-30 23:14

Mam pytanie odnośnie wkładki zamka lewych drzwi czy taka wkładka będzie pasowała ??
http://moto.allegro.pl/mazda-e2200-97r- ... 74126.html. Proszę o podpowiedzi , a jeśli nie to od jakiej mazdy podchodzi :wink: :wink: pozdrawiam
2.2gt 92 rok

Hanzii
Posty: 5
Rejestracja: 2012-01-12 20:54
Samochód: Probe GT,1992 147km
Lokalizacja: Piła

Re: Jak wymienić wkład zamka ?

Postautor: Hanzii » 2012-02-09 00:22

Mam pytanie odnośnie wkładów zamka, a nie chce zakładać nowego tematu. Czy te wkłady http://www.okazje.info.pl/okazja/motory ... 90-94.html od mazdy 323 będą pasowały do probe I generacji ?

czajnik601
Posty: 75
Rejestracja: 2007-12-15 18:34
Galeria: viewtopic.php?t=12820
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Jak wymienić wkład zamka ?

Postautor: czajnik601 » 2012-05-16 20:06

-- oryginalny post 2012-05-14 22:40 --

Witam-mam pytanko-sprawa jest taka ,że do mojego proba ktoś kiedyś próbował się włamać, I w zamku w drzwiach kierowcy coś zostało, przez co nie można włożyć kluczyka-Muszę otwierać auto od pasażera.Czy wkładka z drzwi pasażera podejdzie do drzwi kierowcy i na odwrót?

-- dodano 2012-05-16 20:06 --

czy naprawde? nikt nie wie:-)?
Probe 2,5 v6 srebrny 94 rok

Awatar użytkownika
Kocureq
Klubowicz
Posty: 10319
Rejestracja: 2006-03-21 22:35
Samochód: Probe 1995 2,5 turbo; CRX Del Sol 1993; Audi S6 2003 4,2
Galeria: viewtopic.php?t=10333
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Jak wymienić wkład zamka ?

Postautor: Kocureq » 2012-05-16 20:12

Z tego co pamiętam to wszystkie wkładki są wymienne :)
Ford Probe Klub Polska - klub ludzi zdrowo stukniętych ;)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

czajnik601
Posty: 75
Rejestracja: 2007-12-15 18:34
Galeria: viewtopic.php?t=12820
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Jak wymienić wkład zamka ?

Postautor: czajnik601 » 2012-05-16 22:25

dziękuje:-)
Probe 2,5 v6 srebrny 94 rok

Awatar użytkownika
Spider33
Posty: 799
Rejestracja: 2008-01-05 13:23
Samochód: 2.0 16v 1994 Euro
Galeria: viewtopic.php?t=20740
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna

Re: Jak wymienić wkład zamka ?

Postautor: Spider33 » 2012-05-17 01:15

Potwierdzam. Nie ma roznicy prawa czy lewa :)

Awatar użytkownika
quarth
Posty: 958
Rejestracja: 2011-09-02 19:52
Samochód: '93 USDM KL-DE
Lokalizacja: Łódź

Re: Jak wymienić wkład zamka ?

Postautor: quarth » 2012-05-17 18:24

czajnik601 pisze:-- oryginalny post 2012-05-14 22:40 --

Witam-mam pytanko-sprawa jest taka ,że do mojego proba ktoś kiedyś próbował się włamać, I w zamku w drzwiach kierowcy coś zostało, przez co nie można włożyć kluczyka-Muszę otwierać auto od pasażera.Czy wkładka z drzwi pasażera podejdzie do drzwi kierowcy i na odwrót?

-- dodano 2012-05-16 20:06 --

czy naprawde? nikt nie wie:-)?


no ale po co wymieniac, jak mozna ta wkladke bardzo ladnie rozebrac?
life's 2 short 4 seals                                                         ~~~~~~ ‹=====|=======|-----]
     only ziligon

Awatar użytkownika
derek
Posty: 304
Rejestracja: 2008-02-03 14:12
Samochód: Probe 2.0 16V
Galeria: viewtopic.php?t=14135
Lokalizacja: Tarnów, Kluczbork

Połamany plastik zamka drzwi

Postautor: derek » 2013-06-18 09:28

U mnie w zamku drzwi połamała sie ta mała plastikowa uchylna osłonka którą popycha kluczyk i teraz sterczy tam drut który przeszkadza podczas wkładania kluczyka.Ten plastik wpadł do środka ale jest w 2 kawałkach. Da sie to jakoś naprawić? myslałem zeby usunąc przynajmniej ten drut ale pozostanie otwór przez który do zamka bedzie dostawała sie woda podczas deszczu.
Probe 2.0 , rocznik`95 (wg VIN `94), wersja HIGHLIGHT

Awatar użytkownika
quarth
Posty: 958
Rejestracja: 2011-09-02 19:52
Samochód: '93 USDM KL-DE
Lokalizacja: Łódź

Re: Jak wymienić wkład zamka ?

Postautor: quarth » 2013-06-18 19:41

wyjmij zamek i rozbierz sobie wkladke. dorob podobna oslonke albo wytnij z blachy
life's 2 short 4 seals                                                         ~~~~~~ ‹=====|=======|-----]
     only ziligon

Awatar użytkownika
Easy Rider
Posty: 573
Rejestracja: 2002-12-27 16:30
Samochód: brak
Lokalizacja: Chorzów

Re: Jak wymienić wkład zamka ?

Postautor: Easy Rider » 2013-10-24 18:19

Takie coś znalazłem--ciekawe, czy podejdzie?

http://allegro.pl/wkladka-zamka-zamek-k ... tabsAnchor
Easy Rider GG 4443928


pjlkwk@onet.eu 2,5 '93

Awatar użytkownika
Romas
Klubowicz
Posty: 4226
Rejestracja: 2009-12-23 23:35
Samochód: PROBE '94 2.5V6 GT MTX
Galeria: viewtopic.php?t=19226
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jak wymienić wkład zamka ?

Postautor: Romas » 2013-10-26 13:21

z tego co widzę, wygląda jak ori :wink:

Awatar użytkownika
Easy Rider
Posty: 573
Rejestracja: 2002-12-27 16:30
Samochód: brak
Lokalizacja: Chorzów

Re: Jak wymienić wkład zamka ?

Postautor: Easy Rider » 2013-10-26 13:55

Też mi sie tak wydawało--wprawdzie aukcja jest zakonczona, ale pewnie mozna sie jeszcze dogadac. Cena chyba nie jest wysoka. tylko w opisie było, że uzywane i nieużywane :D
To już ktos z Wrocławia musiałby na miejscu sprawdzic.
Easy Rider GG 4443928





pjlkwk@onet.eu 2,5 '93

Awatar użytkownika
Romas
Klubowicz
Posty: 4226
Rejestracja: 2009-12-23 23:35
Samochód: PROBE '94 2.5V6 GT MTX
Galeria: viewtopic.php?t=19226
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jak wymienić wkład zamka ?

Postautor: Romas » 2013-10-26 15:22

Ja na Twoim miejscu bym wyciągnął stare, wziął kluczyk i zawiózł do oczyszczenia i ponownego ustawienia, a to groszowe sprawy i przede wszystkim nie musisz się motać z dwoma kluczykami :wink:

Awatar użytkownika
quarth
Posty: 958
Rejestracja: 2011-09-02 19:52
Samochód: '93 USDM KL-DE
Lokalizacja: Łódź

Re: Jak wymienić wkład zamka ?

Postautor: quarth » 2013-10-26 15:59

a po co to wozic do czyszczenia? tak trudno zamek rozebrac?
life's 2 short 4 seals                                                         ~~~~~~ ‹=====|=======|-----]
     only ziligon

Awatar użytkownika
Romas
Klubowicz
Posty: 4226
Rejestracja: 2009-12-23 23:35
Samochód: PROBE '94 2.5V6 GT MTX
Galeria: viewtopic.php?t=19226
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jak wymienić wkład zamka ?

Postautor: Romas » 2013-10-26 19:07

A nie pomyślałeś że trzeba będzie może jakieś bolczyki powymieniać? że może kolega nie koniecznie się na tym zna? ze nie ma odpowiedniego osprzetu do wykonania tej pracy?
Jak coś popsuje to wyjdzie na to ze i tak będzie musial kupić.


Wróć do „I gen (1989 - 1992)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości