Zapraszamy do zapisywania się na Zlot Forda Probe, który odbędzie się w dn. 19-22 Czerwca w Sielpi Wielkiej. Szczegóły w dziale Rendez-vous. Uwaga - zapisy przyjmujemy do końca Kwietnia !

Znoszenie przy dodawaniu gazu

mario12

Znoszenie przy dodawaniu gazu

Post autor: mario12 »

co to może być kiedy dodaje gazu niezależnie od biegu wyrywa kierownicę w prawo po puszczeniu kierownica wraca na swoje miejsce ale efekt jest taki że jeżdzę od pasa do pasa. stało sie to od czasu kiedy został regenerowany swożeń po prawej stronie odrazu pojechałem nz zbieżność ale nic nie pomogło. facet który to robił twierdzi że to wina maglownicy przed naprawą swożnia nie było zadnych obiawów.
może ktoś miał podobny problem proszę o pomoc
ford probe 2.0 1994
marioszef@poczta.wp.pl
Gość

Post autor: Gość »

W Twoim przypadku bardziej podejrzewalbym przeguby. Mozliwosci jest o wiele wiecej, ale po koleji...

- mozliwosc pierwsza: walnieta tyleja na wahaczu (sa 2 - przednia i tylna), a taki wlasnie mialem defekt i po wymianie poprawilo sie;

- mozliwosc druga: w 2.5L czesto puszczaja sruby mocowania przedluzenia polosi do silnika - efekt bedzie podobny, ale dodatkowo bedzie slychac nieregularne stukanie;

- mozliwosc trzecia: wyrobiona maglownica; dodajac gazu zwiekszasz cisnienie z pompy wspomagania, stad efekt;

- mozliwosc czwarta: walniety przegub; zdarza sie, ze przy sprawdzaniu wyglada na dobry, a po wymianie problem znika;

Mozesz tez sprawdzic najbardziej banalne sprawy - niedokrecone sruby. Nie raz spotkalem sie z przypadkami, ze mechanik po naprawie nie wszystko podokrecal. Sam kiedys dojechalem do domu i dopiero jak wysiadlem zorientowalem sie, ze mam kolo na 2 sruby przykrecone.

... zreszta jedz po prostu na st. diagn., gdzie maja rolki i szarpaki. Pownno okazac sie co dokladnie masz padniete, bo to co napisalem to tylko gdybanie.
Gość

Zapomnialem dodac info do mozliwosci trzeciej - wyrobione "jablko" w drazku przy maglownicy. Dosc czesta awaria na polskich "rownych" drogach.
Gość

a macie adres takiej stacji ktora to wykryje
bo mechanicy którzy sprawdzali moje auto twierdza ze wszystko jest ok po zmianie opon jak jade wolno lekko sciaga na prawo jak dodaje gazu to sie wyrównuje oto zagadka
Awatar użytkownika
amra
Samochód: brak

Post autor: amra »

u mnie czasami lekko bujnie jak ostrzej hamuje. minimalnie musze kontrowac kierownica i nie ma wtedy np. mokrej nawierzchni czy lisci. tez nie wiem od czego to moze byc????
amra 2.5 94 V6 24V
Awatar użytkownika
artix
Samochód: brak

Post autor: artix »

mialem dokladnie to samo

i okazalo sie ze tam gdzie siedzi taka tuleja w wachaczu oblana guma
bodajze w przedniej czesci wyrobila sie i jak dodawalem gazu to auto sciagalo niesamowicie

wsadz breche i sprobuj czy wachacz jest luzny
ODPOWIEDZ

Wróć do „II gen (1993 - 1997)”