Zapraszamy do zapisywania się na Zlot Forda Probe, który odbędzie się w dn. 19-22 Czerwca w Sielpi Wielkiej. Szczegóły w dziale Rendez-vous. Uwaga - zapisy przyjmujemy do końca Kwietnia !
Cholernie popularny mod w stanach - no exhaust. Wywalić cały wydech - zostawić (lub i nie) tylko kolektory wydechowe (jednak te bym zostawił ) Co sądzicie?
to znaczy że od silnika odchodzi rura bez żadnych tłumików i katalizatorów czy nic nie odchodzi i spaliny wydostają się pod maskę? hmmm nie no to by było chyba głupie
nie wiem jak to ma się do osiągów i pracy silnika ale chyba nie jest za dobrze gdy układ wydechowy jest za bardzo odciążony? odpowiednie zawirowania i ciśnienia muszą być bo to przecież mocy dodaje
ja doswiadczylem takiego czegos na wlasnej skorze.
jadac fura od kumpla odpadla mi na autostradzie czesc wydechu(miedzy kolektorami wydechowymi a katalizatorem) i samochod stracil na mocy i to duzo, niewspominajac o predkosci maksymalnej.
ale znajomy w eclipsie zrobil to inaczej, od kolektora wydechowego dospawal kawalek rury,potem przelotowa koncowke ktora wychodzila z pod auta jak sie drzwi zaczynaja (niekiedy smierdzialo spalinami w kabinie). i w tym przypadku dzialo sie odwrotnie, eclipsa sie lepiej zwijala.
"Byłoby lepiej, gdyby ludzie bardziej przypominali zwierzęta (...) i w większym stopniu kierowali się instynktem; czyniąc coś, nie powinni być aż tak dalece świadomi tego, co robią."
"Strach i głupota zawsze leży u podstaw większości ludzkich działań."
Dzwięk rzeczywiście jest oki w obu autach,ale na osiągach na pewno się to odbije,nie po to ludzie łamią sobie głowy jak zgrać układ wydechowy z silnikiem przerabiając autka
nie drzymku, bez turbo. te standartowe 2.0 mial pod maska.
pozdr
"Byłoby lepiej, gdyby ludzie bardziej przypominali zwierzęta (...) i w większym stopniu kierowali się instynktem; czyniąc coś, nie powinni być aż tak dalece świadomi tego, co robią."
"Strach i głupota zawsze leży u podstaw większości ludzkich działań."
No właśnie, nie takie proste - w Stanach no exhaust, albo baaardzo krótki exhaust stosuję się właśnie w wolnnossakach (tzn. również w wolnossakach) i to konkretnie w celu polepszenia osiągów.