Uwaga. Informuję, że z dniem 09.08.2024 Stowarzyszenie Ford Probe Klub Polska zostało zamknięte i przekształciło się w Ford Probe Klub Polska. W działaniu forum nic się nie zmieni.
Ciśnienie oleju a bieg
Ciśnienie oleju a bieg
Cześć
Mam pytanie czy na każdym biegu przy tych samych obrotach macie to samo ciśnienie oleju. Na dwójce ciśnienie dochodzi do O ( 3 tyś. obr/min )natomiast na piątce jest między R, a M. Kupiłem drugiego Probe na części i tam przy tych samych obrotach jest w okolicy O na każdym biegu.
Dzięki za pomoc.
Probe GT 2,2 Turbo 89r.
Mam pytanie czy na każdym biegu przy tych samych obrotach macie to samo ciśnienie oleju. Na dwójce ciśnienie dochodzi do O ( 3 tyś. obr/min )natomiast na piątce jest między R, a M. Kupiłem drugiego Probe na części i tam przy tych samych obrotach jest w okolicy O na każdym biegu.
Dzięki za pomoc.
Probe GT 2,2 Turbo 89r.
- Sqad
- Samochód: Mazda RX8 Renesis '06
- Galeria: viewtopic.php?t=6231
- Kontakt:
Pamiętaj że to jest tylko mało precyzyjny czujnik. Ale ciśnienie na każdym biegu powinno być takie samo, choć w GL'ach często jest tak że na jedynce ale tylko jak sie mocno wciśnie to jest wyższe, różnie to bywa z tymy czujnikami. Ja w jedynce miałem na każdym biegu na między O a R a na luzie idealnie w połowie.
- guciek
- Galeria: viewtopic.php?t=9590
- Pelot
- Samochód: F4
- Galeria: viewtopic.php?t=5515
)
jest wskazówka na literce N,a podczas postoju na luzie spada idealnie do połowy i podczas dodawania gazu podnosi się do góry.
u mnie nawet podczas jazdy na rozgrzanym silniku(nie mylić z moim ostatnio przegrzanym silnikiem )OLEY pisze:No i należy pamiętać, że wysokość wskazówki zależy też w dużym stopniu od nagrzania silnika. Na zimnym silniku wskazówka będzie wyżej niż na ciepłym.
jest wskazówka na literce N,a podczas postoju na luzie spada idealnie do połowy i podczas dodawania gazu podnosi się do góry.
- OLEY
- Klubowicz
- Samochód: I Gen 3.0 V6 Vulcan '90
Nie no Pelociku
To się zgadza. Podczas jazdy zawsze będzie wyżej. Ja pisałem o biegu jałowym.
Widzisz :
Założę się, że jak rano wsiadasz do autka, to po odpaleniu, nawet na biegu jałowym, wskazówka będzie na górze.
Dużo ludzi nabiera się na to przy kupnie auta. Odpalając silnik - zimny silnik - i patrząc na wskazówkę ciśnienia oleju, wydawać by się mogło że wszystko jest ok., ale po przejechaniu iluś tam kilometrów można się niemiło rozczarować.
To się zgadza. Podczas jazdy zawsze będzie wyżej. Ja pisałem o biegu jałowym.
Widzisz :
Ale na rozgrzanym silniku.Pelocik pisze:a podczas postoju na luzie spada idealnie do połowy
Założę się, że jak rano wsiadasz do autka, to po odpaleniu, nawet na biegu jałowym, wskazówka będzie na górze.
Dużo ludzi nabiera się na to przy kupnie auta. Odpalając silnik - zimny silnik - i patrząc na wskazówkę ciśnienia oleju, wydawać by się mogło że wszystko jest ok., ale po przejechaniu iluś tam kilometrów można się niemiło rozczarować.
[o]Piękno nie zna ceny.[/o]
- Jedrek
- Samochód: Igen 1992 2,2GT
- Kontakt:
I tak powinno być!pelot pisze:)u mnie nawet podczas jazdy na rozgrzanym silniku(nie mylić z moim ostatnio przegrzanym silnikiem )OLEY pisze:No i należy pamiętać, że wysokość wskazówki zależy też w dużym stopniu od nagrzania silnika. Na zimnym silniku wskazówka będzie wyżej niż na ciepłym.
Fioletowy FORD PROBE I czywiście GT + LPG OMVL DREAM XXIN:):):):):)
Yamaha Xj 550 `83
Kawasaki ZZR600 `98
był: † Black Ford Frobe 2,2 Turbo GT `92 + LPG OMVL DREAM XXIN † A.D. 08.12.2006 Death! ;(
Yamaha Xj 550 `83
Kawasaki ZZR600 `98
był: † Black Ford Frobe 2,2 Turbo GT `92 + LPG OMVL DREAM XXIN † A.D. 08.12.2006 Death! ;(
- guciek
- skorik
- Galeria: viewtopic.php?t=9986
- guciek