Uwaga. Informuję, że z dniem 09.08.2024 Stowarzyszenie Ford Probe Klub Polska zostało zamknięte i przekształciło się w Ford Probe Klub Polska. W działaniu forum nic się nie zmieni.
bardzo nietypowa usterka - urwana świeca, została w głowicy
bardzo nietypowa usterka - urwana świeca, została w głowicy
Podczas wykręcania świecy zapłonowej (przedni rząd cylindrów, silnik 2.5 V6) urwała mi się świeca (NGK). Tz. wyrwała się jej górna część, natomiast część wkręcona w głowicę została. No i mam duży problem. Zaznaczam że się specjalnie nie siłowałem z tą świecą, poza tym świeca nie była stara (około 20 tys km) - pewnie jakaś wada materiałowa.
Może ktoś ma pomysł jak sobie poradzić z problemem (dość nietypowy problem) .
Czekam na ewentualne podpowiedzi co zrobić. Może ktoś już przerabiał taki problem, chociaż przeszukałem forum i nie natknąłem się na podobne zdarzenie.
Podejrzewam że nie obejdzie sie bez demontażu głowicy.
Jeśli by zaszła konieczność demontażu głowicy czy powinienem wymieniać uszczelkę pod głowicą ( jeśli tak to jaką kupić żeby była odpowiednia jakościowo, za ile i gdzie żeby nie przepłacić).
Może ktoś ma pomysł jak sobie poradzić z problemem (dość nietypowy problem) .
Czekam na ewentualne podpowiedzi co zrobić. Może ktoś już przerabiał taki problem, chociaż przeszukałem forum i nie natknąłem się na podobne zdarzenie.
Podejrzewam że nie obejdzie sie bez demontażu głowicy.
Jeśli by zaszła konieczność demontażu głowicy czy powinienem wymieniać uszczelkę pod głowicą ( jeśli tak to jaką kupić żeby była odpowiednia jakościowo, za ile i gdzie żeby nie przepłacić).
- Jedrek
- Samochód: Igen 1992 2,2GT
- Kontakt:
Wykrętakiem raczej nie próbuj, bo nie pójdzie.wingerman pisze:moze uda sie wykretakiem, ewentualnie trojkatem.
Jak znam dostęp do świeć w V6, to kicha totalna, ale spróbuj nabić jakiegoś imbusa w środek.
Powodzenia
Fioletowy FORD PROBE I czywiście GT + LPG OMVL DREAM XXIN:):):):):)
Yamaha Xj 550 `83
Kawasaki ZZR600 `98
był: † Black Ford Frobe 2,2 Turbo GT `92 + LPG OMVL DREAM XXIN † A.D. 08.12.2006 Death! ;(
Yamaha Xj 550 `83
Kawasaki ZZR600 `98
był: † Black Ford Frobe 2,2 Turbo GT `92 + LPG OMVL DREAM XXIN † A.D. 08.12.2006 Death! ;(
- Tomasz S
- Galeria: viewtopic.php?t=5611
Nie próbuj nic takiego !!! Prawdopodobieństwo , że uda Ci się wykręcić jest znikome !Jedrek pisze:Wykrętakiem raczej nie próbuj, bo nie pójdzie.wingerman pisze:moze uda sie wykretakiem, ewentualnie trojkatem.
Jak znam dostęp do świeć w V6, to kicha totalna, ale spróbuj nabić jakiegoś imbusa w środek.
Powodzenia
Demontaż głowicy będzie raczej konieczny .
Część gwintowana świecy to miękka stal ; przy próbie nabicia czegokolwiek , zaciskasz jedynie mocniej gwint .
Nie pamiętam jak wygląda od wewnątrz głowica w Probe , ale jeśli część (ułamana) jest dostępna od wewnątrz , dospawaj doń (ostrożnie) migiem śrubę z sześciokątnym łbem . Wytworzone ciepło ułatwi wykręcenie .
Wykręcaj gdy już się schłodzi .
Miałem podobny przypadek w innym aucie i tak właśnie postąpiłem ...
Tomek
ps.
Osobiście użyłbym mazdowskiej - Tanie nie zawsze popłaca ... a i unikniesz dodatkowych rozczarowań związanych z powtórnym wymienianiemMax pisze:Jeśli by zaszła konieczność demontażu głowicy czy powinienem wymieniać uszczelkę pod głowicą ( jeśli tak to jaką kupić żeby była odpowiednia jakościowo, za ile i gdzie żeby nie przepłacić).
- Tomasz S
- Galeria: viewtopic.php?t=5611
Witam
Mam problem z odkręceniem świecy. Silnik 2,0 94 rok. Nie mogę włozyć klucza na równi ze świecą jest jakaś uszczelka nie mam pojęcia skąd sie tam wzięła i co to jest za uszczelka probasa kupiłem 1,5 roku temu i teraz chciałem wymienić świece. Mogę tą uszczelkę jakoś obciąć czy jest to może uszcelka pod głowicą i muszę rozebrać cały silnik.
Proszę o pomoc bo nie mam pojęcia co jest grane ciśnienie oleju w normie oleju nie bierze.
Mam problem z odkręceniem świecy. Silnik 2,0 94 rok. Nie mogę włozyć klucza na równi ze świecą jest jakaś uszczelka nie mam pojęcia skąd sie tam wzięła i co to jest za uszczelka probasa kupiłem 1,5 roku temu i teraz chciałem wymienić świece. Mogę tą uszczelkę jakoś obciąć czy jest to może uszcelka pod głowicą i muszę rozebrać cały silnik.
Proszę o pomoc bo nie mam pojęcia co jest grane ciśnienie oleju w normie oleju nie bierze.
-
- Galeria: viewtopic.php?t=12820
- rabull
- Galeria: viewtopic.php?t=13456
Witam ponownie
Mam problem wymieniłem świece i na jedną nie pali po wyciągnięciu fajki nie ma żadnej zmiany pracy silnika świeca dobra iskra jest ale po wkręceniu jej nie chodzi jest dziwny dźwięk silnika coś piszczy . Co mogło się stać? Czy naprawa będzie kosztowna?
Pozdrawiam wszystkich i proszę o radę
Mam problem wymieniłem świece i na jedną nie pali po wyciągnięciu fajki nie ma żadnej zmiany pracy silnika świeca dobra iskra jest ale po wkręceniu jej nie chodzi jest dziwny dźwięk silnika coś piszczy . Co mogło się stać? Czy naprawa będzie kosztowna?
Pozdrawiam wszystkich i proszę o radę