Zapraszamy do zapisywania się na Zlot Forda Probe, który odbędzie się w dn. 19-22 Czerwca w Sielpi Wielkiej. Szczegóły w dziale Rendez-vous. Uwaga - zapisy przyjmujemy do końca Kwietnia !
AUTOMATY i takie tam
- RX
- Samochód: '99 Corvette
- Galeria: viewtopic.php?t=17374
- Kontakt:
- andrev80
- Galeria: viewtopic.php?t=8712
fragment rozmowy z gregiem.Witam. Z Twoją skrzynią jest mały problem ponieważ masz probe 2.0 z 1993 r. a w tym roczniku część skrzyń automatycznych było montowanych mazdowskich 4EAT, a część fordowskich CD4E.
Myślę jednak że u Ciebie będzie skrzynka CD4E (wersja base).
czy mogę włożyć skrzynie 4EAT lub CD4E ?
czy musi być taka sama jaką mam?(bo np srubki nie pasują lub komputer nie obsługuje)
niebieski 2gen 2.0l Base USA automat 93r
- RX
- Samochód: '99 Corvette
- Galeria: viewtopic.php?t=17374
- Kontakt:
- arturo
- Samochód: silver PROBE II 2.5 V6 MIAŻDŻYCIEL
Trudno, to mało powiedziane,bez odpowiednich narzędzi ,i warunków (kanał,oświetlenie,itp) lepiej się samemu nie zabierać do takiej roboty.Wolał bym pięć razy wyjąć,i włożyć manuala ,niż raz ten automat.Ta skrzynia warzy z 60 kg
(muszę zważyć starą).Co do oleju to wlałem 4 litry bez zapalania auta,a na uruchomionym silniku dolałem do stanu na bagnecie.Do tej skrzyni wchodzi 8,8l oleju.Nie napisałeś ile oleju spuściłeś?,. Może wystarczy dolać,do stanu,i wszystko powróci do normy, a potem ustalić skąd jest wyciek
.W razie potrzeby pytaj, może coś doradzę 

arturo 2,2 GL 91 USA. Jest też 2,5v6 93r USA-czerwony,2,5,v693-granatowy,i ostani nabytek 2,0 94-srebrny - aktualnie s500 long
szponto,2,5v6 gt EU-srebrny
...Andrev, jak jeszcze do tego gościu dołoży gwarancję rozruchową to nawet się bym nie zastanawiałarturo pisze:...Skrzynia jest w Zielonce,od mazdy,2,0,94 r.Gość chce za nią 1300zł z montażem {ma warsztat samochodowy}.Z tego co wiem skrzynia jest przywieziona z niemiec.:

P.s.
Serdecznie przy okazji wszystkich pozdrawiam po dłuższej nieobecności na forum

Był Probe II 94 2.0 16V SE USA z ATX
Miał być ProbeII V6...
...jest focus 2.0 16V:)
Miał być ProbeII V6...
- andrev80
arturo - w której Zielonce? na mapie znalazłem kilka. jakiś nr telefonu?
znalazłem jeszcze to http://moto.allegro.pl/item197353175_ma ... tomat.html
i blisko jest i też założy ale za 2 tygodnie bo ma sporo roboty
to jaką mam skrzynie? co może nie pasować?
znalazłem jeszcze to http://moto.allegro.pl/item197353175_ma ... tomat.html
i blisko jest i też założy ale za 2 tygodnie bo ma sporo roboty
to jaką mam skrzynie? co może nie pasować?

...zapewne Zielonka pod Warszawą, miałbyś wtedy kompleksowe i idealne dla Ciebie rowiązanie problemu

A co do Twojej skrzyni obstawiam fordowską CD4E. Możesz jeszcze sprawdzić na www.automat.pl, fajna stronka polecam
P.s.
Jędruś wiele wody upłynęło, rozpiszę się jutro na PW

A co do Twojej skrzyni obstawiam fordowską CD4E. Możesz jeszcze sprawdzić na www.automat.pl, fajna stronka polecam

P.s.
Jędruś wiele wody upłynęło, rozpiszę się jutro na PW

Był Probe II 94 2.0 16V SE USA z ATX
Miał być ProbeII V6...
Miał być ProbeII V6...
Witaj andrev80 !!
Sprawdź może pod tym adresem :
http://www.autojozefow.pl/kontakt.html
jeśli to ten sam gość ( właściciel firmy ) to on jakiś rok temu sprzedawał Probe swojej żony ( niebieski 2gen 2.0l Base USA automat 93r ) hmmmm... identyczne jak Twoje .
Rozmawiałem z nim telefonicznie i pamiętam że, mówił iż ma zakład naprawy skrzyń automatycznych tylko nie pamietam Otwock lub Józefów
- ale te klimaty . Najbliżej Ciebie ..chyba .
Moim zdaniem, jeśli nie masz doświadczenia w poważnych naprawach to lepiej odpuścić i dać do warsztatu napewno zrobią to szybciej i z gwarancją na wykonanie .
pozdrowienia z WWL
Sprawdź może pod tym adresem :
http://www.autojozefow.pl/kontakt.html
jeśli to ten sam gość ( właściciel firmy ) to on jakiś rok temu sprzedawał Probe swojej żony ( niebieski 2gen 2.0l Base USA automat 93r ) hmmmm... identyczne jak Twoje .
Rozmawiałem z nim telefonicznie i pamiętam że, mówił iż ma zakład naprawy skrzyń automatycznych tylko nie pamietam Otwock lub Józefów
- ale te klimaty . Najbliżej Ciebie ..chyba .
Moim zdaniem, jeśli nie masz doświadczenia w poważnych naprawach to lepiej odpuścić i dać do warsztatu napewno zrobią to szybciej i z gwarancją na wykonanie .
pozdrowienia z WWL
„czysta krew, trzeźwy umysł”
- arturo
- Samochód: silver PROBE II 2.5 V6 MIAŻDŻYCIEL
Witam. Uprzedziłeś mnie - tak to jest w Ząbkach,a nie w Zielonce.Adres mam wpisany w nawigację,lecz wczoraj nie miałem do niej dostępu,i nie mogłem podać dokładnego adresu.Ten link co znalazłeś,to jest to.Co do gwarancji rozruchowej,to nie wiem,miałem zaciągnąć samochód,i wyjechać sprawnym . Zapewne będziesz musiał doliczyć koszt oleju,i filtra około 300zł
. Przepraszam za zamieszanie,i życzę powodzenia w naprawie.Pozdrawiam arturo
arturo 2,2 GL 91 USA. Jest też 2,5v6 93r USA-czerwony,2,5,v693-granatowy,i ostani nabytek 2,0 94-srebrny - aktualnie s500 long
- andrev80
Witam odświeżam temat
Kupiłem tą skrzynie skrzynie urzywaną z Ząbek i teraz samochód jeździ ale nie tak jak potrzeba bo przy 40km/h wywala jakiś bląd i zaczyna mrygac kontrolka on/off road i jak sie zapala błąd to biegi zaczynają szarpać przy zmianie. Biegi zmieniają się od 1 do 3 tak jak trzeba czyli szybko. Gdy zgasze silnik i odpale to błędu nie ma i biegi zmieniają sie płynnie do czasu kiedy nie przekrocze 40km/h na kazdym biegu i w w kazdej pozycji lewarka czyli na 1 jade 40 wywala bład na 2 jade 40 wywala błąd i oczywiście w pozycji D też. Na 4 bieg wogule nie przeżuca bo wywala bład i jak jest bład to i tak nie przezuci miałem tak i na starej skrzyni. Konwerter pozostał ze starej skrzyni ponieważ kupilem drugi ale nie pasowal od cd4e(bo myślalem że taką mam skrzynie ) . Razem z kolegą ktury montował mi drugą skrzynie postanowiliśmy sprawdzić elektrykę skrzyni i rozebraliśmy starą skrzynię żeby sprawdzić jak ida kabelki do elektrozaworów i żeby sprawdzić czy są sprawne . Najpierw sprawdziliśmy miernikiem czy są przajscia przez elektrozawory i są na każdym i wstarej slrzyni i w nowej. Puzniej plusem z akumulatora czy slychac jak pykają i też slychać jak każdy pracuje. Przełożyliśmy też czujnik (chyba kosza) też nie pomogło. dodam że nowa skrzynia wygląda identycznie tylko że ma odpowietrzenie w innym miejscu. A i jeszce jedno musieliśmy przełozyć ślimak od predkościomieża bo w tamtejskrzyni nie było była zatyczka (ktoś mi powiedział że dla tego bo auto miało abs i pobierało predkośc z absu). A i jeszcze ktoś mi mówił że wystarcze zresetować komputer bo mial tak u siebie przy wymianie w mazdzie 626 prawie to samo co probe ale nie wiem w jaki sposób sie resetuje kompa. Byłem w juzefowie w autojuzefów i tam nie wiedzieli co jest grane i wysłali mnie do samko. w samko przejachali sie kawałek i powiedzieli ze to typowa usterka elektryczna i że zrobią za 1000zl :shock:a i jak mogę spradzić ten błąd w skrzyni ? kture piny mam złączyć w gnieździe DIAGNOSTC? nie wiem co mam robić będę wdzięczny za pomoc. pozdrawiam[/img]
Kupiłem tą skrzynie skrzynie urzywaną z Ząbek i teraz samochód jeździ ale nie tak jak potrzeba bo przy 40km/h wywala jakiś bląd i zaczyna mrygac kontrolka on/off road i jak sie zapala błąd to biegi zaczynają szarpać przy zmianie. Biegi zmieniają się od 1 do 3 tak jak trzeba czyli szybko. Gdy zgasze silnik i odpale to błędu nie ma i biegi zmieniają sie płynnie do czasu kiedy nie przekrocze 40km/h na kazdym biegu i w w kazdej pozycji lewarka czyli na 1 jade 40 wywala bład na 2 jade 40 wywala błąd i oczywiście w pozycji D też. Na 4 bieg wogule nie przeżuca bo wywala bład i jak jest bład to i tak nie przezuci miałem tak i na starej skrzyni. Konwerter pozostał ze starej skrzyni ponieważ kupilem drugi ale nie pasowal od cd4e(bo myślalem że taką mam skrzynie ) . Razem z kolegą ktury montował mi drugą skrzynie postanowiliśmy sprawdzić elektrykę skrzyni i rozebraliśmy starą skrzynię żeby sprawdzić jak ida kabelki do elektrozaworów i żeby sprawdzić czy są sprawne . Najpierw sprawdziliśmy miernikiem czy są przajscia przez elektrozawory i są na każdym i wstarej slrzyni i w nowej. Puzniej plusem z akumulatora czy slychac jak pykają i też slychać jak każdy pracuje. Przełożyliśmy też czujnik (chyba kosza) też nie pomogło. dodam że nowa skrzynia wygląda identycznie tylko że ma odpowietrzenie w innym miejscu. A i jeszce jedno musieliśmy przełozyć ślimak od predkościomieża bo w tamtejskrzyni nie było była zatyczka (ktoś mi powiedział że dla tego bo auto miało abs i pobierało predkośc z absu). A i jeszcze ktoś mi mówił że wystarcze zresetować komputer bo mial tak u siebie przy wymianie w mazdzie 626 prawie to samo co probe ale nie wiem w jaki sposób sie resetuje kompa. Byłem w juzefowie w autojuzefów i tam nie wiedzieli co jest grane i wysłali mnie do samko. w samko przejachali sie kawałek i powiedzieli ze to typowa usterka elektryczna i że zrobią za 1000zl :shock:a i jak mogę spradzić ten błąd w skrzyni ? kture piny mam złączyć w gnieździe DIAGNOSTC? nie wiem co mam robić będę wdzięczny za pomoc. pozdrawiam[/img]
- Robert
- Samochód: Probe GT2.0'89; ForTwo 0.6turbo; HRV 1.6
- Galeria: viewtopic.php?t=6900
- Kontakt:
Oznaczenia skrzyni automat 2.0 od 1994 roku: Ford CD4E albo 4F44E, Mazda LA4A-EL - to jest ta sama skrzynia.
Skrzynia w manualu 2.5: Mazda G5M
(ktoś ostatnio szukał, ale mu chyba niezbyt zależało)
Skrzynia w manualu 2.5: Mazda G5M
(ktoś ostatnio szukał, ale mu chyba niezbyt zależało)
Poświęć niecałe 2 minuty na naukę korzystania z forum:
Lekcja 1 (bardzo krótka) i
Lekcja 2 (krótka)

'89 2.0 Turbo downgrade

- Robert
- Samochód: Probe GT2.0'89; ForTwo 0.6turbo; HRV 1.6
- Galeria: viewtopic.php?t=6900
- Kontakt:
Rewelacyjna strona poświęcona podziemiu z automatami (zeszli do podziemia przepędzeni przez "prawdziwe" probki w manualu).
Obowiązkowa lektura dla każdego "automatowicza" 

Poświęć niecałe 2 minuty na naukę korzystania z forum:
Lekcja 1 (bardzo krótka) i
Lekcja 2 (krótka)

'89 2.0 Turbo downgrade

- Ero
- Galeria: viewtopic.php?t=12278
- Kontakt:
Podepne sie do tego tematu bo to o skrzyniach jezeli jest jakis temat opisujacy moj problem to przeniescie jak mozecie.
Mianowicie od jakis 2 dni slysze jakies stuki dochodzace ze skrzyni lub jej okolic ale slychac je tylko przy malych predkosciach samochodu i tylko jak sie rozpedzam.bo jak hamuje silnikiem to nie slychac.Nie slychac rowniez na 4 i 5 biegu.Nie sa to glosne stuki tylko takie leciutkie.Sprawdzilem czy czasem nie silnik stuka ale nie stuk jest jak wbije bieg i autko zaczyna ruszac na postoju nic nie slychac.
I moje pytania:
1:czy moze byc to spowadawane brakiem oleju w skrzyni lub jego niedostatku.
2: Czy mozliwe jest ze ukruszyl sie zab na jakiejs zebatce mimo ze nie dawalem w palnik ostatnio.
3:A moze w tej skrzyni jest jakas hydraulika???
Dodam ze jak dluzej jade i skrzynia sie nagzeje to stuki cicha ze trudno je uslyszec lub wcale ich nie ma.
Mianowicie od jakis 2 dni slysze jakies stuki dochodzace ze skrzyni lub jej okolic ale slychac je tylko przy malych predkosciach samochodu i tylko jak sie rozpedzam.bo jak hamuje silnikiem to nie slychac.Nie slychac rowniez na 4 i 5 biegu.Nie sa to glosne stuki tylko takie leciutkie.Sprawdzilem czy czasem nie silnik stuka ale nie stuk jest jak wbije bieg i autko zaczyna ruszac na postoju nic nie slychac.
I moje pytania:
1:czy moze byc to spowadawane brakiem oleju w skrzyni lub jego niedostatku.
2: Czy mozliwe jest ze ukruszyl sie zab na jakiejs zebatce mimo ze nie dawalem w palnik ostatnio.
3:A moze w tej skrzyni jest jakas hydraulika???
Dodam ze jak dluzej jade i skrzynia sie nagzeje to stuki cicha ze trudno je uslyszec lub wcale ich nie ma.
Bylo Probe jest Vectra B z silniczkiem 3.0xe V6
Cichopek nago szybko klikaj: http://www.fordprobe.pl/forum/viewtopic ... 53#p215153
Cichopek nago szybko klikaj: http://www.fordprobe.pl/forum/viewtopic ... 53#p215153
- HellHound
- Samochód: Focus 2004r. TDCI
- Galeria: viewtopic.php?t=12610
- Ero
- Kontakt:
a to w Probe idzie sprawdzic jego poziom???Czy poprostu dolac do pelna jak w wiekszosci skrzyn????
- HellHound
- Samochód: Focus 2004r. TDCI
- Galeria: viewtopic.php?t=12610
- Ero
- Kontakt:
No wiec dolalem oleju ale niestety stuki nie ustaly.Teraz slychac je juz na kazdym biegu i tylko przy rozpedzaniu.Czuc tez wibracje na drazku zmiany biegow.Czy to moze byc padajacy mechanizm roznicowy???
Do tego mam jeszcze jedno pytanie.Czy w probe jest montowana jakas szpera w skrzyni???bo moje probe czasami (a odkad stuka to czesciej) przy zrywaniu przyczepnosci na 1 biegu mieli na oba kola i zostawia piekne dwa slady na drodze po oponach.A przeciez nie powinno tak byc
Do tego mam jeszcze jedno pytanie.Czy w probe jest montowana jakas szpera w skrzyni???bo moje probe czasami (a odkad stuka to czesciej) przy zrywaniu przyczepnosci na 1 biegu mieli na oba kola i zostawia piekne dwa slady na drodze po oponach.A przeciez nie powinno tak byc

-
- Samochód: Było Probe 2 2,5 95 jest BMW 330D
- Galeria: viewtopic.php?t=13126
- Ero
- Kontakt:
Czyli skrzynia do wymiany???czy mozna to zrobic???i czy oplacalne???
- n-x
- Galeria: viewtopic.php?t=13537
Witam mam pytanie a mianowicie : Kiedy mam włożony dany bieg obojętne jaki mam straszny luz na drążku skrzyni biegów , nie wiem czy to wybieraki czy jakieś luzy . Mam probe z 93 roku z silnikiem 2.5V6 skrzynia oczywiście ręczna ...
Powiedzieli abym dopisał do jakiegoś innego tematu wiec dopisuje ...
Powiedzieli abym dopisał do jakiegoś innego tematu wiec dopisuje ...
- jarsonik
- Samochód: brak
- Galeria: viewtopic.php?t=13697
u mni eolej cieknie ze skrzyni od pewnego czasu. Mechanik w białymstoku twierdzi, że ucieka przez czujnik prędkościomierza. mianowicie w miejscu gdzie linka styka sięz tym wystającym płaszczem jest uszczelka która podobno puściła. Zaśpiewał mi za wymianę tej uszczeleczki 150 zł. Idiota chce mnie naciagnąc ewidentnie. Może wy pomożecie mi w tej sprawie. Czy jest w ogóle możliwe, aby ta droga uciekał olej i czy można to jakoś sprawdzić??
2,5 V6 Generation two. 93r. Czarna perełka
Piliście, to kto u was prowadzi samochód?? cruise control. hahahah
MISIEK: "żałuję tego, że tak Cię usunąłem.."
Piliście, to kto u was prowadzi samochód?? cruise control. hahahah
MISIEK: "żałuję tego, że tak Cię usunąłem.."