Zapraszamy do zapisywania się na Zlot Forda Probe, który odbędzie się w dn. 19-22 Czerwca w Sielpi Wielkiej. Szczegóły w dziale Rendez-vous. Uwaga - zapisy przyjmujemy do końca Kwietnia !
Tylne zawieszenie - tuleje drążków wahaczy...
- malin
- Galeria: viewtopic.php?t=8862
Tylne zawieszenie - tuleje drążków wahaczy...
Mechanik stwierdził, że mam do wymiany tuleje we wszystkich drążkach wahaczy w tylnym zawieszeniu, jak wiadomo, na każdą stronę są 3 wahacze, poprzeczny przedni, poprzeczny tylny i wzdłużny, na każdym wahaczu są 2 tuleje, co w sumie daje 6 elementów, w JC powiedzieli, że nie mają tych tulei, znalazłem tylko w sklepie HIPOL na Odrowąża 13/15, rzekomo Koreańskiej marki DOKUI, ale w praktyce sprawdzilem, ze wybite na nich numery katalogowe są identyczne jak na Polskich zamiennikach firmy TEDGUM www.ted.pl (pachnie mi to malym oszukaństwem, a opinia o Polskich zamiennikach nie jest najlepsza).
Problem jest taki, że w w.w. sklepie HIPOL tych elementów jest dużo, pomieszane są roczniki i nie da się wybrać bez sprawdzenia z oryginałem. Pytanie do was, czy ktos wymieniał wszystkie te tuleje i ma gdzieś spisane jakieś numery katalogowe wszystkich tych elementów? Tak, żebym mógł je kupić bez rozbierania samochodu i brania każdego elementu na wzór, jeśli macie miejsca gdzie można dostać wszystkie te części to proszę o adresy, telefony, osobiście znalazłem tylko ten jeden sklep gdzie podejrzewam mają Polskie tuleje.
Problem jest taki, że w w.w. sklepie HIPOL tych elementów jest dużo, pomieszane są roczniki i nie da się wybrać bez sprawdzenia z oryginałem. Pytanie do was, czy ktos wymieniał wszystkie te tuleje i ma gdzieś spisane jakieś numery katalogowe wszystkich tych elementów? Tak, żebym mógł je kupić bez rozbierania samochodu i brania każdego elementu na wzór, jeśli macie miejsca gdzie można dostać wszystkie te części to proszę o adresy, telefony, osobiście znalazłem tylko ten jeden sklep gdzie podejrzewam mają Polskie tuleje.
2.0 96 medici
- malin
Nie bylem, dzwonilem na Ostrobramska i powiedzieli, ze ani oni, ani zaden inny JC nie ma, do ktorego polecasz pojechac?
Czy ktokolwiek z Was wogole wymienial te tuleje w swoim aucie?
Moze wszyscy jezdza z takimi jakie sa, ja tez moge jezdzic, ale sa nich luzy i sa sparciale niektore, podobno przez to samochod nie jest w pelni stabilny na drodze, a w moich odczuciach prowadzi sie nieciekawie, szczegolnie na nierownosciach w zakrecie.
Czy ktokolwiek z Was wogole wymienial te tuleje w swoim aucie?
Moze wszyscy jezdza z takimi jakie sa, ja tez moge jezdzic, ale sa nich luzy i sa sparciale niektore, podobno przez to samochod nie jest w pelni stabilny na drodze, a w moich odczuciach prowadzi sie nieciekawie, szczegolnie na nierownosciach w zakrecie.
2.0 96 medici
- Sqad
- Samochód: Mazda RX8 Renesis '06
- Galeria: viewtopic.php?t=6231
- Kontakt:
- malin
- Sqad
- Kontakt:
- malin
- Sqad
- Kontakt:
- malin
- malin
- Pelot
- Samochód: F4
- Galeria: viewtopic.php?t=5515
- Sqad
- Kontakt:
- malin
- Qki G
- Klubowicz
- Galeria: viewtopic.php?t=5511
pelot pisze:a to nie jest qkiego firma??malin pisze:MOTGUM, ???
P.S.odnośnie Twojej stopki, nie zakładaj u tych partaczy w świdrze...

No właśnie czyżbym nie wiedział, ze oprocz wycieraczek, robimy coś jeszcze:)
Nowa moja ksywa: Qki Leoncio 
Był:Ford Probe II 2.5 V6 24V 1997
Jest: Smart FourTwo Cabrio jako dojazdówka do pracy.....
Na wypady poza miasto jest już inne autko

Był:Ford Probe II 2.5 V6 24V 1997
Jest: Smart FourTwo Cabrio jako dojazdówka do pracy.....

Na wypady poza miasto jest już inne autko

- Jedrek
- Samochód: Igen 1992 2,2GT
- Kontakt:
A ja właśnie u nich zakładałem i jest ok, tylko że nie jakieś tam bele co tylko ......... zresztą wieszpelot pisze:P.S.odnośnie Twojej stopki, nie zakładaj u tych partaczy w świdrze...

Fioletowy FORD PROBE I czywiście GT + LPG OMVL DREAM XXIN:):):):):)
Yamaha Xj 550 `83
Kawasaki ZZR600 `98
był: † Black Ford Frobe 2,2 Turbo GT `92 + LPG OMVL DREAM XXIN † A.D. 08.12.2006 Death! ;(
Yamaha Xj 550 `83
Kawasaki ZZR600 `98
był: † Black Ford Frobe 2,2 Turbo GT `92 + LPG OMVL DREAM XXIN † A.D. 08.12.2006 Death! ;(
- Pelot
- Samochód: F4
- Galeria: viewtopic.php?t=5515
Andrzej:Jedrek pisze:A ja właśnie u nich zakładałem i jest ok, tylko że nie jakieś tam bele co tylko ......... zresztą wieszpelot pisze:P.S.odnośnie Twojej stopki, nie zakładaj u tych partaczy w świdrze...
o ile mnie pamięć nie myli, to Ty zakładałeś gdzieś w okolicach Łukowa???
A tych w świdrze niech licho strzeli...(tu się urywa część tekstu zwarzywszy na fakt cenzury na foum

Cześć,
Mam rozwulkanizowane tuleje wahaczy tylnych i muszę to naprawić.
Tuleje znalazłem w hipol'u (nie jestem pewien, czy na pewno będą pasowały):
62510 - tylna tylnego drążka wzdłużnego - 50zł szt.
62505 - przednia tylnego drążka wzdłużnego - 33zł szt
Wahacze natomiat w 4cars.pl
J90300K - DRĄŻEK ZAWIESZENIA {TYŁ} KIA CLARUS I,II, MAZDA 626 (GE) - 110,50zl
Też nie wiem czy będzie to do Probe pasować.
Co ma szanse dłużej wytrzymać katowanie na polskich drogach - powyższy wahacz, czy nowe tuleje? Finansowo wygląda to podobnie.
Czy ktoś z Was jeździ na hipol'owych tulejach? Dają radę?
pozdrawiam,
Szymon
ps. Właśnie dostałem odpowiedź z 4cars.pl, że ten wahacz do Probe nie pasuje. Pozostaje mi więc wymiana tuleji.
62510 - tylna tylnego drążka wzdłużnego - 50zł szt.
62505 - przednia tylnego drążka wzdłużnego - 33zł szt
Wahacze natomiat w 4cars.pl
Też nie wiem czy będzie to do Probe pasować.
Co ma szanse dłużej wytrzymać katowanie na polskich drogach - powyższy wahacz, czy nowe tuleje? Finansowo wygląda to podobnie.
Czy ktoś z Was jeździ na hipol'owych tulejach? Dają radę?
pozdrawiam,
Szymon
ps. Właśnie dostałem odpowiedź z 4cars.pl, że ten wahacz do Probe nie pasuje. Pozostaje mi więc wymiana tuleji.
- Galeria: viewtopic.php?t=14266
- malin
- raczek99915
- Samochód: brak
wahacz
Naj lepiej to poszukajcie na Allegro używane w bardzo dobrym stanie są.Ja miałem wybite tuleje wahacza przód i szukałem wszędzie i nie moegłem dostać tych tulej ,a tak strasznie była wita tuleja że masakra.A koszt całego wahacza w sklepie wynosił 350zł a na allegro znalazłem za 80zł:) cały wahacz w bardzo dobrym stanie....Więc tam spróbujcie poszukac.....
Raczek:)
To jest trochę dziwne bo części od MAZDY 626 GE powinny pasować do probe II.ni_knight pisze: Wahacze natomiat w 4cars.pl
Obydwa te samochody są przecież robione na tej samej platformie mazdy GE z lat 93-96 jak dobrze pamiętam. Obydwa mają takie samo zawieszenie. Produkowano je też w tej samej fabryce we Flat Rock Michigan. To jak to możliwe, że nie pasują?
Mechanikiem co prawda nie jestem, ale tak na chłopski rozum powinny pasować. Czy ktoś mnie oświeci w tej kwestii?
Jak szukam w internecie części do mazdy 626 i do Probe II to wyskakują mi dokładnie te same.
Linki dla porównania:
http://www.innerauto.com/store/products ... ontrol_arm
http://www.innerauto.com/store/products ... ontrol_arm
-
- Samochód: brak
Ta firma tedgum znajduje sie 10 km odemnie.Jutro jadę nabijać tam mój tylni wachacz w nowe gumy.Jak by ktoś cos chciał to mogę popytac.pozdro
..tak więc za nowe gumy w tylnim wahaczu poprzecznym zapłaciłem 10 i 14 zeta.Na życzenie klienta wprasowanie tych tuleji 10 zeta sztuka.Więc komplet na jeden wahacz 44 zeta.Nie było tuleji dedykowanych do probe ale miła ładna pani z wielkim biuscikiem pomierzyła suwmiareczką i dobrała z czego innego.Najprawdopodobnie z mazdy,ale nie pytałem byle będzie wszystko chodziło jak potrzeba.Dodam że zakład jest dobrze zaopatrzony we wszystkie elementy metalowo-gumowe do wszystkich pojazdów.
..tak więc za nowe gumy w tylnim wahaczu poprzecznym zapłaciłem 10 i 14 zeta.Na życzenie klienta wprasowanie tych tuleji 10 zeta sztuka.Więc komplet na jeden wahacz 44 zeta.Nie było tuleji dedykowanych do probe ale miła ładna pani z wielkim biuscikiem pomierzyła suwmiareczką i dobrała z czego innego.Najprawdopodobnie z mazdy,ale nie pytałem byle będzie wszystko chodziło jak potrzeba.Dodam że zakład jest dobrze zaopatrzony we wszystkie elementy metalowo-gumowe do wszystkich pojazdów.
Ford probe 2.5V6 94r.
- derek
- Samochód: Probe 2.0 16V
- Galeria: viewtopic.php?t=14135
Tylne wahacze w Probe II są identyczne jak w Mazdzie?
Czy tylne wahacze w Probe II (szczególnie chodzi mi o te 2 wzdłużne) są takie same jak w Mazdach 626 ? Chce kupic i mają tylko do Mazdy. Nawiasem mówiąc padla mi tylko tuleja ale tego juz nigdzie nie da sie dostac wiec szukam całego wahacza.
Probe 2.0 , rocznik`95 (wg VIN `94), wersja HIGHLIGHT
- wuka
- Klubowicz
- Samochód: FORD PROBE II 2,0 16V
- Galeria: viewtopic.php?t=19968
Re: Tylne zawieszenie - tuleje drążków wahaczy...
Piszę tutaj bo nie znalazłem lepszego miejsca, jak ktoś zna proszę o przeniesienie.
Dzwoniłem dziś do firmy Deuter, która zajmuje się robieniem tulei z poliuretanu. Niestety nie mają całego zestawu ale mogą wykonać na zamówienie. Cena waha się w przedziale od 35 do 55 zł za jedną sztukę tulei więc zakładając, że kompletny zestaw składałby się z 8 tulei po 2 na każde koło, 440 zł plus po dwie na stabilizatory od 25 do 30 zł dające 120 zł to zakładając najdroższą opcję cały komplet wynosiłby 560 zł. Więc jeżeli chodzi o kompletny zestaw tulei wykonanych z poliuretanu to cena nie jest zbyt wygórowana. Dodatkowo jeżeli zamówienie wyniesie ponad 2000 zł można uzyskać rabat. Jedyny problem w tym, że nie mają wzoru i chcieliby aby ktoś podesłał im stare tuleje, najlepiej cały wahacz bo wtedy są w stanie najlepiej dopasować poszczególne elementy. Wystarczy im wysłać jedną stronę bez znaczenia czy prawa czy lewa. Dobrze by było gdyby się znalazło kilku chętnych wtedy moglibyśmy się dogadać i wynegocjować jakiś rabacik.
Dokładnie taką wiadomość dostałem
Witam.
Zgodnie z rozmową tel.
Orientacyjne ceny tulei pu:
wahacza : 35-55zł
stab. : 25-30zł
łączniki: 7-10zł
Możliwa negocjacja cenowa przy zamówieniu powyżej 2000zł
pozdrawiam
Zbigniew Sambor
Dzwoniłem dziś do firmy Deuter, która zajmuje się robieniem tulei z poliuretanu. Niestety nie mają całego zestawu ale mogą wykonać na zamówienie. Cena waha się w przedziale od 35 do 55 zł za jedną sztukę tulei więc zakładając, że kompletny zestaw składałby się z 8 tulei po 2 na każde koło, 440 zł plus po dwie na stabilizatory od 25 do 30 zł dające 120 zł to zakładając najdroższą opcję cały komplet wynosiłby 560 zł. Więc jeżeli chodzi o kompletny zestaw tulei wykonanych z poliuretanu to cena nie jest zbyt wygórowana. Dodatkowo jeżeli zamówienie wyniesie ponad 2000 zł można uzyskać rabat. Jedyny problem w tym, że nie mają wzoru i chcieliby aby ktoś podesłał im stare tuleje, najlepiej cały wahacz bo wtedy są w stanie najlepiej dopasować poszczególne elementy. Wystarczy im wysłać jedną stronę bez znaczenia czy prawa czy lewa. Dobrze by było gdyby się znalazło kilku chętnych wtedy moglibyśmy się dogadać i wynegocjować jakiś rabacik.
Dokładnie taką wiadomość dostałem
Witam.
Zgodnie z rozmową tel.
Orientacyjne ceny tulei pu:
wahacza : 35-55zł
stab. : 25-30zł
łączniki: 7-10zł
Możliwa negocjacja cenowa przy zamówieniu powyżej 2000zł
pozdrawiam
Zbigniew Sambor