Stary caly ten temat jest o wyrzucaniu kata i tego skutkach , nic nowego nie wymyslisz.BOSS 44 pisze:... co myślicie o wyrzuceniu katalizatora ...
dziwie się że nie wrzucili tego to F.a.q. heheheTYKWA pisze:Stary caly ten temat jest o wyrzucaniu kata i tego skutkach , nic nowego nie wymyslisz.BOSS 44 pisze:... co myślicie o wyrzuceniu katalizatora ...
Co daje kat fizycznie , a nie tylko teoretycznie mozesz sobie zobaczyc na przykladzie mojego wykresu z hamownii. Po co na nowo rozgrzebywac stary watek i powtarzac w kolko to samoznajdzie sie tylu zwolennikow co przeciwnikow , twoje pytanie to tak cos w stylu odwiecznego pytania "jak zrobic spiocha"
Pozwolilem sobie zacytować pierwsze wyświetlenie na www.google.pl.w silniku wolnossacym uklad wydechowy jest naprawde dokladnie policzony tak - aby zjawiska falowe zachodzace w nim nawet jesli nie pomagaly to chociaz nie przeszkadzaly. katalizator lub tlumik przelotowy dynamizuje proces oprozniania cylindrow ze spalin. Obrazowo - spaliny leca sobie rura wydechowa i natrafiaja na komore rozprezna (tlumik oprzelotowy lub katalizator) powoduje to przyspieszone ujscie spalin do tej komory - wytwarza sie fala ktora moze pomoc wyciagnac spaliny z cylindrow... dlatego tak wazne jest miejsce umieszczenia i wielkosc tej komory. (niestety pozniej znow trzeba sprezyc spaliny aby wepchnac je do dlaszej czesci ukladu - dlatego miejsce jest tak wazne)
dzialanie katalizatora jako komory rozpreznej niestety ograniczone jest tym ze nie jest on w srodku pusty i niestety sprawia opro spalina nawet jak jest sprawny - a jak jest juz przytkany to oczywiscie zastapienie go - nawet strumienica moze pomoc.
Ale wg mnie najlepszym rozwiazaniem jest zamontowanie w miejscu katalizatora tlumika przelotowego zblizonego rozmiarami do kata.
mam stru. i szału nie robi najważniejszy to końcowy tłumikDee Jay pisze:Na pewno zyskasz na dzwięku
Ty nie wiesz chyba co piszesz ?? Fiat coupe poza turbo ma szperę !!Audi 2.6 dostaje w dupe od e-30 320 i 318 is.Eclipse 2.0 ma z 9 sekund do setki.Jabcol pisze:dodam ze mam juz z tylu mugen przelot i kat. pusty
i chodzi mi o moc!!moim pytaniem jest czy rura wodna zda egzamin bo chec to zrobic tanim kosztem
w miescie pojawil sie fiat coupe
podejzewam ze 2.0turbo 190km
i musze po wygranej z audi 100 2.6 i eclips 2.0 pokazac kto jest
"najszybszy w miescie"
ps.moje miasto ma 40tys mieszkancow