flanker pisze:Są 2 przyczyny... Albo termostat nie wyłącza kompresora i cały czas chłodzi, albo coś z elektryką...
na bank termostat -> BIZON możesz sprawdzić to w następujący sposób - podczas włączenia klimy wentylator załącza się automatycznie i po kilku chwilach się wyłącza i tak cyklicznie co jakiś czas podczas pracy klimy. Jeśli ci chodzi cały czas tzn. że coś z termostatem nie tak i właśnie masz taki efekt (zamarzanie układu).
Może być jeszcze jedna przyczyna (zdarza się to BARDZO rzadko): klimy w Probe (w większości nowszych aut to jest) posiadają czujnik który np. w zimie zabobiega włączaniu się klimy na mrozie aby jej nie przeciążać. Może jest walnięty i wykrywa cały czas, że niby jest ciepło i przez to ci zamarza układ ? Mało prawdopodobne ale...
Heja....a tak poza tych chcialem sie spytac co jaki czas powinno sie klime odgrzybiac i ja czyscic??heh bo ja ladnych pare lat nic z nia nie robilem i jest OK ...jeszcze pytanko..jaki plyn wchodzi do naszej klimy..chodzi mi o symbol...Mokry podawales mi kiedys ale zapomnialem
DUKE(CiNeK) PROBE 2,2GT :(:( BYL KIEDYS PIEKNY :(:( TERAZ 2gen 2,5 V6 <br>
<b><center>Stara miłość nie rdzewieje :)</b>
Jeżeli nie robiłeś nic przez kilka lat, to licz się z tym, że parownik może szczelić jak teraz odgrzybisz... Ja tak miałem... Było tyle grzyba, że jak zacząłem go z kumplem czyścić to się rozszczelnił... Generalnie odgrzybianie powinno się robić co roku na wiosnę... Teraz jest dobry moment... Co do gazu to jest to starsza mieszanka R12 czy jakoś takoś...
Duke, lepiej za wczasu zobacz jak ten parownik wygląda. Jeżeli zacznie Ci śmierdzieć to wiedz, że może być już za późno...
INFO DLA POSIADACZY KLIMY: Pamiętajcie, że zimą też należy wlączać klimę! Przynajmniej kilka razy, bo obrywa kompresor!
kiedy odgrzybiać ? proste -> podczas upałów gdy odpalamy silnik i włączamy klimę czuć charakterystyczny ostry zapach przypominający ocet. To właśnie grzybki... (strasznie niebezpieczne dla naszych płuc i oczu). Odgrzybianie w Opolu to koszt 25PLN. Czyszczenie układu i napełnianie klimy to koszt 110PLN.
... 5 lat?
To możesz mieć problemy... PRoponuję abyś podczas napełniania dopuścił płynu fluorescencyjnego świecącego w ultrafiolecie... Zobaczysz wtedy (przez odp. okulary) ewentualne nieszczelności. Jeżli parownik będzie mocno dziurawy to proponuje wymianę bo spawanie nie na wiele się zda. Jeżeli wszystko będzie ok to niezapomnij odgrzybić bo Ci skiśnie
Ja mam już duże doświadczenie z klimą (wydałem ponad 2000 na swoją)
...5 lat? sorki, ale układ masz raczej niesprawny! jakby nie było to producenci zalecają włączanie klimy nawet zimą... tak więc 5 latek jej nieużywania pewnie dało się we znaki...!
co do freonu to faktycznie są różne i taki od lodówki to raczej za bardzo pasował nie będzie!
napełniałem kiedyś w bmw 735i całkowity koszt razem ze sprawdzeniem instalacji wyniósł mnie 150 zl. niestety co do krakowa to nie jestem w stanie Ci pomóc
Zastanawiam się gdzie by można było zdobyć usczelki do klimy (orinki plus ewentualnie te ze sprężarki) bo pewnie kosztują groszę a znajomemu za wymiane powiedzieli 170 zł.
Wiecie coś może gdzie takie rzeczy można zdobyć??
Probe 2.2 GL 89' Se Enzo Ferrari sarebbe dell'opinione che una macchina è solo una macchina, non costruisca Ferrari. E Ferrari è non una macchina solo. È opera d'arte!
I to jest sluszna droga, ktora koledzy Cie prowadza. Zestaw uszczelek jest nie do zdobycia. Ktos mi gdzies cos wspominal o ASO mazdy, ale nie sprawdzalem.
Więc jak wezmę się za klimę to Wam podam te wymiary.
A widział ktoś może jak goście odgrzybiają układ??? bo na stronie data.pl znalazłem cósik takiego do odgrzybiania w spreju i nie wiem czy można by to było zastosować. ??
Co sądzicie??
Probe 2.2 GL 89' Se Enzo Ferrari sarebbe dell'opinione che una macchina è solo una macchina, non costruisca Ferrari. E Ferrari è non una macchina solo. È opera d'arte!
kollek pisze:Więc jak wezmę się za klimę to Wam podam te wymiary.
A widział ktoś może jak goście odgrzybiają układ??? bo na stronie data.pl znalazłem cósik takiego do odgrzybiania w spreju i nie wiem czy można by to było zastosować. ??
Co sądzicie??
spray jak najbardziej OK innej mozliwości chyba nie ma odgrzybienia układu poza tym jak ja jeżdżę na serwis klimy to odgrzybiają właśnie sprayem. git zrób tak
Właśnie dzwoniłem do tej firmy co mają ten spray. Otóż kosztuje on 30,42 brutto wiec wychodzi na to że panowie na serwisie kasują 50 dyszek.
Chyba to sobie zamówie jak będe miał już skraplacz to Wam napisze co i jak.
zastanów się czy to naprawdę potrzebujesz, u mnie koszt odgrzybiania w serwisie klimy w Opolu to 10 ÷ 15 PLN (ich robocizna + spray) a jeśli go kupisz to masz zamrożone 32PLN na kilka lat. Poza tym nie wiem jakie tam macie ceny w serwisach więc może dlatego decydujesz się zakupić ten "odgrzybiacz" Fakt nie jest drogi.
Gdyby odgrzybianie kosztowało 20 zł to COOL. Ja się tak tym sprayem jarałem bo z tego co wiem u nas kosztuje to 80 zeta ale się jeszcze dopytam