Zapraszamy do zapisywania się na Zlot Forda Probe, który odbędzie się w dn. 19-22 Czerwca w Sielpi Wielkiej. Szczegóły w dziale Rendez-vous. Uwaga - zapisy przyjmujemy do końca Kwietnia !
Posiadm Probaka 2.0 16v manual 94r.+ LPG. Od samego początku miałem problemy z przyzwoitymi osiągami.Zamiast CHECK ENGINE u mnie jest przekreślony silnik umieszczony w innym miejscu.Wspomniana kontrolka zawsz gaśnie po odpaleniu i nie wskazuje rzadnych błedów nawet jeżeli silnik popracuje przy odpiętym przepływomierzu i sondzie.Po remoncie wiele się nie zmieniło a kodów nadal zero.Żarówka wpięta w Fen i + aku. też nic nie wskazuje.Kompa mam Mitsubishi.Może gazole coś popierdzielili. Od czego zacząć???
Nie kumam specyjalnie angielskiego ale wtyczka zawarta w tym artykule odbiega od mojej. Moja jest umieszczona obok aku. i wygląda identycznie jak w 2.5 Zwieram styki TEN do masy włanczam zapłon a moja nietypowa kontrolka nawet nie mignie. Gaśnie natomiast zaraz po odpaleniu.Styki TEN i GND raczej dziłają bo po ustawieniu zapłonu i wyciągnięciu mostka pokazywał inny kąt.W numerze VIN R mam na 100%.Oglądałem dokładnie mojego kompa gdyż niektóre elementy Probaka są datowane na 96r. na kompie daty nie ma, podobno powyżej 96r. były jakieś zmiany w odczttywaniu.
Zwieram styki TEN do masy włanczam zapłon a moja nietypowa kontrolka nawet nie mignie.
Zamiast CHECK ENGINE u mnie jest przekreślony silnik umieszczony w innym miejscu.
Wyglad Twojej kontrolki jest jak najbardziej prawidlowy. U mnie też jest jak to nazwales "przekreslony silnik".
Po prostu wersja EUR w 2.0 (innej nie wiem bo sie nie przygladalem), ma taka kontrolke. Wygladem sie nie przejmuj
No muszę przyznać że na wtyczki kompa nie zwróciłem uwagi, ale jeżeli 94r. ma jedną szeroką wtyczkę a powyżej 96r. są dwie oddzielne (tak by wynikało z rysunku) to oznacz że mam kompa i wiązkę z 96r. Jak kupię żarówki podświetlenia sterowania ogrzewaniem to rozbiorę jeszcze raz i sprawdzę dokładnie.
Jeśli masz silnik/PCM od rocznika 1996 to kody można odczytać tylko skanerem OBD-II
Ile kosztuje taki skaner??? I czy jest to urządzenie uniwersalne, chodzi mi o to czy ogólne zakłady diagnostyczne go posiadają???
OBD-II to standard, istnieją różnice wtyczek i wartości kodów między modelami aut, ale każdy szanujący się warsztat powinien Ci to odczytać.
Można też sobie zrobić interface do PCta (laptopa) i z pomocą odpowiedniego oprogramowania, samemu sobie poradzić, ale nigdy się tym nie interesowałem bo nie mam OBD-II
Sprawdziłem kompa ma oznaczenie FS63B.Z tego co się dowiedziałem właśnie taki był montowany w 2.0 94 wersja Euro.W tym przypadku serwisówka na nic się nie zda.To rozumiem ale i tak cos jest klęknięte bo przy odpięciu przepływomierza powinna przynajmniej migać kontrolka
ja mam probe z jedną kostką czyli pewnie OBD I, mechanior po podpięciu powiedział że sonda lambda jest uszkodzona wg kodów, sam podpiąłem drucikiem TEN i GND i nic mi nie sygnalizuje. Czy chek engine to przekreślona kontrolka silnika? Bo innej nie posiadam. Dodam jeszcze że silnik się dusi po odpaleniu w położeniu diagnostycznym chce zgasnąć a po chwili obroty wskakują na 1000. Nie wiem czemu.
Red FORD USA
PROBE II (ECP)
2.5 V6 24V
Kod silnika KL
Raf przepraszam ale muszę Cię poprawić. W wersjach euro są 2 wtyczki do ECU. Rysunek, który zamieściłeś to jak najbardziej wtyczka od SE. Na razie tylko u Ronina widziałem taką wtyczkę
mm26 pisze:ja mam probe z jedną kostką czyli pewnie OBD I, mechanior po podpięciu powiedział że sonda lambda jest uszkodzona wg kodów, sam podpiąłem drucikiem TEN i GND i nic mi nie sygnalizuje. Czy chek engine to przekreślona kontrolka silnika? Bo innej nie posiadam. Dodam jeszcze że silnik się dusi po odpaleniu w położeniu diagnostycznym chce zgasnąć a po chwili obroty wskakują na 1000. Nie wiem czemu.
hmm jak przekręcasz kluczyk to na tablicy zegarów to powinna zaświecić się taka kontrolka a na niej taki przekreśliny śmieszny silnik to sygnalizuje że kontrolka działa, u Ciebie tak jest?
to znaczy że d... nie trzeba w ogóle patrzeć na to że jak się nie świeci chech engine to jest ok w np sondą, trzeba jechac na kompa i ja chyba tak uczynie, no chyba że się mylę?