Zapraszamy do zapisywania się na Zlot Forda Probe, który odbędzie się w dn. 19-22 Czerwca w Sielpi Wielkiej. Szczegóły w dziale Rendez-vous. Uwaga - zapisy przyjmujemy do końca Kwietnia !
Pasy bezpieczeństwa
Pasy bezpieczeństwa
Na jakiej zasadzie działają pasy w I?Wiem,że załączają się przy hamowaniu,ale czy załączą się podczas udeżenia bez hamowania?
2.2 GT I '92 BLACK METALIC
I am a baaad boy!
I am a baaad boy!
-
- Klubowicz
- Galeria: viewtopic.php?t=5495
- Kontakt:
zasadniczo podczas uderzenia (przodem w przeszkodę) sytuacja wygląda podobnie jak podczas hamowania, tylko że przyspieszenie jest wielokrotnie większe. Myślę że nie masz się o co martwić, niemniej moje (II gen.) blokują się też podczas szarpnięcia, ciekawe jak to wygląda u innych w I gen.?
Pozdrawiam, Rafał.
- Gacek Wrocław
- Samochód: brak
moje ('93) nawet gdy mocno szarpie na postoju nie zaskakują, podczas ruchu przy hamowaniu - zapomnij o zapinaniu pasa. To samo się tyczy uderzenia autem - pas może się poluzowac o 2-3 cm po czym zablokuje się. Co do uderzenia bez hamowania - walnąłem ostatnio malacza bez hamowania - w sumie pas nie był potrzebny - malacz poleeeeeeciał a ja nic nie poczułem

Mówię bo wiem, a nie wiem bo mówię.....
GG: nie używam
(mój numer tel jest na tym forum - chcesz pogadać - poszukaj)
GG: nie używam
(mój numer tel jest na tym forum - chcesz pogadać - poszukaj)
W I gen jest kulka, ktora pod wpływem przeciążenia blokuje mechanizm, który blokuje pas... Niestety mechanizm się wyciera i czasem pas działa bardziej niż powinien
Ja tak miałem i blokował się z byle powodu... Jeżeli wszystko jest O.K. to pas zablokuje się przy silnym przeciążeniu... Niezawsze szarpiąc dasz radę... Spróbuj gwałtownie zachamować... Wtedy zadziałą 

Ford Scorpio 2.0 DOHC 90' automat+skóra
w GT z normalnymi pasami - nie automatami - sa rolki - jak wspominal kolega z wrocka - przy szarpnieciu sie, suna kilka mm i blokuja mechanizm (btw u mnie normalnie "lapia.."). Co do samego mechanizmu to nie polecam rozbierac.. mamy 50% ze po zlozeniu zadzialaja jak powinny - ja juz probowalem, po czym jechalem szybciutko do Jazdy po nowe...
pozdro
pozdro
PROBE 2,2 GT '91 /lekko dlubniety/
w moim przypadku blokuja sie przy mocniejszym szarpnieciu reka, ale raz mialem przypadek kiedy zablokowaly mi sie przy otwartych drzwiach (automatyczne)
zgadnijcie co sie stalo
dla ulatwienia dodam ze prowadnice juz wyprostowalem:-)
zgadnijcie co sie stalo

dla ulatwienia dodam ze prowadnice juz wyprostowalem:-)
91 2.2 GT
męzczyzna zrobi wszystko żeby przespać się z kobietą! kobieta zrobi wszystko żeby dostac nowe buty
męzczyzna zrobi wszystko żeby przespać się z kobietą! kobieta zrobi wszystko żeby dostac nowe buty
- nikosnikos
- Galeria: viewtopic.php?t=5618
A u mnie zablokowaly moze sie z 10 razy przez rok uzytkowania - i to za kazdym razem bez powodu - tak po prostu w pewnym momencie blokada
Nie wiem jaka jest regula i obawiam sie w wtedy kiedy beda potrzebne to nie zdadza egzaminu 

Kiedyś był mój... 

PROBE II GT 2.5 V6 24V USA Version
Teraz same ople - VECTRA B 2.5 V6 24V CDX 00' i 2.0 16V CD Sport 96' & ASTRA II 1.6 16V 04'
Moje V6 w całej okazałości
GG 2435630

PROBE II GT 2.5 V6 24V USA Version
Teraz same ople - VECTRA B 2.5 V6 24V CDX 00' i 2.0 16V CD Sport 96' & ASTRA II 1.6 16V 04'
Moje V6 w całej okazałości
GG 2435630