Zapraszamy do zapisywania się na Zlot Forda Probe, który odbędzie się w dn. 19-22 Czerwca w Sielpi Wielkiej. Szczegóły w dziale Rendez-vous. Uwaga - zapisy przyjmujemy do końca Kwietnia !
10km/h Różnicy gaz/benzyna, nierówna praca.
-
- Galeria: viewtopic.php?t=18656
10km/h Różnicy gaz/benzyna, nierówna praca.
Witam Panowie! Dzisiaj odebrałem auto od gazownika. Jestem umowiony już na kolejną wizyte za tydzien, ale chciałbym sie upewnic o co chodzi, zeby nie było kantów;)
-No wiec: Obroty na luzie na BENZYNIE ok 850, na GAZIE ok 700-750 i pracuje nieregularnie. Jadąc 100km/h na GAZIE, gdy przełącze na BENZYNE na równej drodze powolutku rozpedza sie do 110km/h.
-Inne objawy: Jadąc stałą predkościa czuć takie lekkie pyrkanie, jakby troszeczkę szarpało. Po przejechaniu paru kilometrów na GAZIE zapala sie ENGINE.
-Kolejny objaw o którym już gazownik wie, o reszcie jeszcze nie mówiłem bo dopiero sprawdziłem na trasie 200km:
Przy zatankowanym zbiorniku 10L i dajac gazu na maxa(odciecie gazu ustawione na 6tys), ale nie doszło jeszcze do 6tys odłącza mi gaz i wraca na benzyne jak obroty spadną. Gazol mówi ze nie dostaje wystarczającej ilości gazu i zrobi mi jakąś spiralke w której bedzie niby zapas gazu na takie nagłe depnięcie. Podobno ma to w swoim Jaguarze 280koni i zdaje egzamin.
-Mowił ze do 4cyl. nie dobiera sie parowników tylko jakies dysze sie zmienia, ja mam bodajże 2,5mm.
Prosze o komentarz jakis. Z góry dzieki za pomoc chłopaki.
ps. Spalanie gazu przy jezdzie 100-110km/h z 3krotnym uzyciem turbiny = 10L
Jest to instalacja Landi Renzo z komputerem Stag 200. Butle mam 50L ułożoną w bagażniku po prawej stronie wzdłuż (nie wiem czy to cos moze robic)
-No wiec: Obroty na luzie na BENZYNIE ok 850, na GAZIE ok 700-750 i pracuje nieregularnie. Jadąc 100km/h na GAZIE, gdy przełącze na BENZYNE na równej drodze powolutku rozpedza sie do 110km/h.
-Inne objawy: Jadąc stałą predkościa czuć takie lekkie pyrkanie, jakby troszeczkę szarpało. Po przejechaniu paru kilometrów na GAZIE zapala sie ENGINE.
-Kolejny objaw o którym już gazownik wie, o reszcie jeszcze nie mówiłem bo dopiero sprawdziłem na trasie 200km:
Przy zatankowanym zbiorniku 10L i dajac gazu na maxa(odciecie gazu ustawione na 6tys), ale nie doszło jeszcze do 6tys odłącza mi gaz i wraca na benzyne jak obroty spadną. Gazol mówi ze nie dostaje wystarczającej ilości gazu i zrobi mi jakąś spiralke w której bedzie niby zapas gazu na takie nagłe depnięcie. Podobno ma to w swoim Jaguarze 280koni i zdaje egzamin.
-Mowił ze do 4cyl. nie dobiera sie parowników tylko jakies dysze sie zmienia, ja mam bodajże 2,5mm.
Prosze o komentarz jakis. Z góry dzieki za pomoc chłopaki.
ps. Spalanie gazu przy jezdzie 100-110km/h z 3krotnym uzyciem turbiny = 10L
Jest to instalacja Landi Renzo z komputerem Stag 200. Butle mam 50L ułożoną w bagażniku po prawej stronie wzdłuż (nie wiem czy to cos moze robic)
Ford Probe I 92' 2.2GT Człuchów/Piła
- CBR
- Samochód: No Probe
- Galeria: viewtopic.php?t=15220
Re: 10km/h Różnicy gaz/benzyna, nierówna praca.
Moi zdaniem ten twój gazownik to niezbyt w swoim fachu obyty.
Po tych objawach które opisujesz sądzę że jest to zwykły gaz z parownikiem a nie sekwencja i to był błąd
Na takich instalacjach to duże fiaty , polonezy i kalibry parę lat temu robiły furorę
Dobry gazol powinien ją dopracować ale jak nie potrafi to tylko problem ci stworzy.
Po tych objawach które opisujesz sądzę że jest to zwykły gaz z parownikiem a nie sekwencja i to był błąd

Na takich instalacjach to duże fiaty , polonezy i kalibry parę lat temu robiły furorę
A to akurat normalne bo na benzynie zawsze będzie silniejszypene_czw pisze: Jadąc 100km/h na GAZIE, gdy przełącze na BENZYNE na równej drodze powolutku rozpedza sie do 110km/h.

Dobry gazol powinien ją dopracować ale jak nie potrafi to tylko problem ci stworzy.

No Probe no problem. Ufff...

- MaryooSh89
- Klubowicz
- Samochód: Mazda 6 GG 2.3
- Galeria: viewtopic.php?t=15279
pene_czw pisze:Przy zatankowanym zbiorniku 10L i dajac gazu na maxa(odciecie gazu ustawione na 6tys), ale nie doszło jeszcze do 6tys odłącza mi gaz i wraca na benzyne jak obroty spadną
A zawór pewnie masz z przodu butli?? jak masz mało gazu to gaz się cofa i przełącza Ci na bene! Bendek ma coś takiego u Siebie!pene_czw pisze:Butle mam 50L ułożoną w bagażniku po prawej stronie wzdłuż (nie wiem czy to cos moze robic)
Stag 200 to jest bodajże sekwencja więc jak przy takim objawie że odłącza Ci gaz natychmiast powinno podać benzynę i to tylko z lekkim szarpnięciem a nie dopiero jak obroty spadną... wyobraź sobie sytuację podczas wyprzedzania

Jedź do gaziarza niech poprawia....
BTW: Czemu założyłeś butle wzdłuż a nie w koło ????
był: PROBE 2.2 GT '91 USA z Qresko red inside 
jest: Mazda 6 GG 2.3 i sześćsetka

- black_martines
- Samochód: czołg w wersji sport
- Galeria: viewtopic.php?t=13292
ale to jest sekwencja.... STAG200 to podstawowy komp sekwencji
źle masz ustawionego kompa... sprawdzić trzeba ciśnienia do przełączenia, czasy spadku ciśnienia i krzywą wzbogacenia...
ja u siebie to przerabiałem... jak turbo zapinało to gazu brakło.... trzeba było ponieść krzywą o 2 stopnie i było git...
jaki masz reduktor... niektóre reduktory w probe się nie sprawdzają..... dysza 2,5mm może być....
a spiralka to będzie miała małe znaczenie....
źle masz ustawionego kompa... sprawdzić trzeba ciśnienia do przełączenia, czasy spadku ciśnienia i krzywą wzbogacenia...
ja u siebie to przerabiałem... jak turbo zapinało to gazu brakło.... trzeba było ponieść krzywą o 2 stopnie i było git...
jaki masz reduktor... niektóre reduktory w probe się nie sprawdzają..... dysza 2,5mm może być....
a spiralka to będzie miała małe znaczenie....
Moją najulubieńszą złośliwością i sztuczką jest to, że moje milczenie umie się nie zdradzać milczeniem.
-
No pewnie ze sekwencja:) zawór jest na tyle butli. A nie robiłem w koło bo by weszła tam butla do której mogłbym wlac 25Lgazu;/ Lipa tankowac co 250km...szczególnie w dłuższej trasie. Najbardziej to mnie denerwuje jeden objaw. To ze na luzie obroty sa niższe o ok 200 i szarpie. Czuje tak jakby go coś dusiło...czy to jest kwestia regulacji mieszanki? do tego ten Check Engine... .
Co do tego ze przełącza mi na benzyne przy ostrym depnieciu....dzieje sie tak jednak, gdy mam poniżej 10L w zbiorniku. Wlałem wiecej i juz sie nie powtórzyło.
Co do tego ze przełącza mi na benzyne przy ostrym depnieciu....dzieje sie tak jednak, gdy mam poniżej 10L w zbiorniku. Wlałem wiecej i juz sie nie powtórzyło.
- black_martines
dlatego mówię że czasy i ciśnienia trzeba sprawdzić w ustawieniach..... w koło mieści się 40 litrów gazu - miałem taką butlę....
Moją najulubieńszą złośliwością i sztuczką jest to, że moje milczenie umie się nie zdradzać milczeniem.
- CBR
Ja też mam butle w kole i nie narzekam.
280 do 300 kilometrów nie jest żadnym problemem

280 do 300 kilometrów nie jest żadnym problemem

-
No, ale bynajmniej brudne koło mi sie nie przewraca między torbami w bagażniku;-)
- black_martines
dojazdóweczka (nigdy nie używana) w ladnym pokrowcu - nic się nie przewraca po bagaju....
-
Moja jest do połowy we rdzy hehe:p BO mi sie woda zbierała w kole, a dopiero 3dni temu z wojaszkiem zobaczyliśmy te gumowe zatyczki do spuszczenia wody:) jaja hehe
-
Okazało sie ze kabelek od Lambdy był urwany;-) Obroty sie uregulowały, ale jest inny objaw. Dysze mam 2.2mm i przy przyspieszaniu z turbo szarpie go, trzeba w miare delikatnie cisnąć...
- Ero
- Galeria: viewtopic.php?t=12278
- Kontakt:
Przeciez marti juz Ci napisal co trzeba zrobic.
Bylo Probe jest Vectra B z silniczkiem 3.0xe V6
Cichopek nago szybko klikaj: http://www.fordprobe.pl/forum/viewtopic ... 53#p215153
Cichopek nago szybko klikaj: http://www.fordprobe.pl/forum/viewtopic ... 53#p215153
-
ale to miałem niedawno kalibrowane, teraz kwestia ze dysza 2.2mm jest za malutka. Jaką Wy macie? gazownik mowi ze mi przewierci na 2.5mm i zrobi spiralke.martines_black pisze:dlatego mówię że czasy i ciśnienia trzeba sprawdzić w ustawieniach..... w koło mieści się 40 litrów gazu - miałem taką butlę....
- black_martines
2,5 mm to ja miałem w 2,5 turbo...
kalibracja automatyczna - tak jak to robią gazole jest do dupy - bo nie zapinają turbo. w drugiej i trzeciej sekcji mapy - bo najczęściej robi się 4 - 5 sekcji - trzeba podnieść nachylenie i będzie git...
kalibracja automatyczna - tak jak to robią gazole jest do dupy - bo nie zapinają turbo. w drugiej i trzeciej sekcji mapy - bo najczęściej robi się 4 - 5 sekcji - trzeba podnieść nachylenie i będzie git...
-
Martines, nie do końca rozumiem... mam mu powiedzieć żeby podniósł krzywą wzbogacenia o kilka stopni w czwartej i piątej sekcji kalibracji? jestem z tego dosyć zielony...

- black_martines
powiedz mu łopatologicznie żeby wzbogacił w momencie gdy się turbo zapina..... wsiadacie do auta z laptopem - i jedziecie. dobry gazol w 5 minut cała charakterystykę doszlifuje...
-
Bo on sie uparł ze mi przewierci na 2.5mm, mowisz zeby tego nie robił tak? i nie wiem czy on ma laptopa hehe 

- Kocureq
- Klubowicz
- Samochód: Patrol Y60 1991, Audi A4 2023
- Galeria: viewtopic.php?t=10333
To jak stroi auta? A, wiem, na hamowni, na którą oszczędzał, więc nie kupił laptopa 

- CBR
Mój gazol też nie ma laptopa a od momentu założenia nie było problemów z autem. Robi w skromnej szopce
Przy spoko jeździe do 11 litrów w mieście, a i na trasie 200km/h na gaziku poleci.
Fakt u kolegi jest turbo i to wymaga regulacji w ''locie''.
A ciężko tyle kabla do kompa wlec za sobą

Przy spoko jeździe do 11 litrów w mieście, a i na trasie 200km/h na gaziku poleci.

Fakt u kolegi jest turbo i to wymaga regulacji w ''locie''.
A ciężko tyle kabla do kompa wlec za sobą

-
kocureq, nie wiem jak stroi, mowił ze przedemną jedno turbo montował. A stroi automatyczną kalibracją...takie coś mi pokazywał...
|
/|\pene_czw pisze:Bo on sie uparł ze mi przewierci na 2.5mm, mowisz zeby tego nie robił tak? i nie wiem czy on ma laptopa hehe
|
- black_martines
automatem to się robi astrę 1,4......
Boże zrób cos z tymi padalcami gazolami....
Boże zrób cos z tymi padalcami gazolami....
-
No dobra, powiem mu że ma mi zwiekszyć wzbogacenie o 2stopnie gdy sie załącza turbo. Ale powiedz mi wreszcie czy pozwolić mu na przewiercenie dysz z 2.2mm na 2.5mm czy nie? 

- black_martines
możesz przewiercić.... dużej różnicy nie bedzie
-
przez pene_czw » 2009-04-09 11:00
Skoro różnicy nie bedzie, a bedzie wiecej palić, nie widze sensu. Pogadam z nim dzisiaj. Dzieki za pomoc.
Mowiłem mu o zwiekszeniu meiszanki jak sie turbo załącza i ch*j wie o co chodziło, ale przewiercili na 2,5mm. Bo tam jakis czas na benzynie był 3ms a na gazie 7.2ms, a maxymalne dopuszzalne to 6ms. Wiec przewiercil mi...na poczatku wydawalo mi sie ze est dobrze, ale wczoraj 14.kwietnia zatankowalem na full i lipa! To samo dalej. Turbo laduje na 6psi, czasem na niskim biegu na 10. Przerywa i odłącza gaz jak sie depnie fest. Dzwonie do niego wieczorem i mowie ze to samo, a on ze mi przewierci na 2.7mm. Mowie, a czy nie może Pan ręcznie ustawić wzbogacenie jak sie turbo załącza? - Nie, nie można. Mowi ze wie co jest i trzeba przewiercic. Dziwne.... co Wy na to?
Skoro różnicy nie bedzie, a bedzie wiecej palić, nie widze sensu. Pogadam z nim dzisiaj. Dzieki za pomoc.
Mowiłem mu o zwiekszeniu meiszanki jak sie turbo załącza i ch*j wie o co chodziło, ale przewiercili na 2,5mm. Bo tam jakis czas na benzynie był 3ms a na gazie 7.2ms, a maxymalne dopuszzalne to 6ms. Wiec przewiercil mi...na poczatku wydawalo mi sie ze est dobrze, ale wczoraj 14.kwietnia zatankowalem na full i lipa! To samo dalej. Turbo laduje na 6psi, czasem na niskim biegu na 10. Przerywa i odłącza gaz jak sie depnie fest. Dzwonie do niego wieczorem i mowie ze to samo, a on ze mi przewierci na 2.7mm. Mowie, a czy nie może Pan ręcznie ustawić wzbogacenie jak sie turbo załącza? - Nie, nie można. Mowi ze wie co jest i trzeba przewiercic. Dziwne.... co Wy na to?
- MaryooSh89
- Klubowicz
- Samochód: Mazda 6 GG 2.3
- Galeria: viewtopic.php?t=15279
A czy ten Gaziarz czasem nie eksperymentuje na twoim aucie?? Może pierwszy raz zakłada gaz do auta z turbiną a tylko mówi że już zakładał... Ja proponuje żebyś jechał do innego gazola który na pewno zajmował się autami z turbo(nie jednym czy dwoma), powtórzył mu to co mówił ten gazol co obecnie się z nim męczysz i może podpowiedzą Ci coś! Skoro przewiercił ci z 2.2 na 2.5 i nic to nie dało to nie wiem czy rozwiercenie na 2.7 coś pomoże!
był: PROBE 2.2 GT '91 USA z Qresko red inside