Zapraszamy do zapisywania się na Zlot Forda Probe, który odbędzie się w dn. 19-22 Czerwca w Sielpi Wielkiej. Szczegóły w dziale Rendez-vous. Uwaga - zapisy przyjmujemy do końca Kwietnia !
Głowica - problem z uszczelka ;((
- Bogdan9999
- Samochód: Black 1GT 91r. Sportage FE3N 4X4
- Galeria: viewtopic.php?t=7485
- Mr. Cynk
- Samochód: Pontiac TransAM 350'
extra, doradzacie jak stare cioty,
kilka razy wytykacie błąd mechanika a co powiecie na to?
głowica planowana, olej nie przedostaje się do wody lub w tak śladowych ilościach że nie widać, woda nie dostaje się do oleju bo nie ma kapucino w oleju, chłodnica na 90% szczelna, nie ma chmury dymu za autem i w jaki sposób trace wodę?
a tracę średnio litr po przejażdżce p omieście....
i nie pierdzieć tutaj że na oko sprawdzane lub nie bo głowica była robiona kompleksowo (gniazda zaworowe, uszczelniacze, planowanie, spawanie pęknięcia komory spalania, regeneracja gwintów)
uszczelka nowa i kręcona kluczem dynamometrycznym, z taka siłą jak trzeba!
kilka razy wytykacie błąd mechanika a co powiecie na to?
głowica planowana, olej nie przedostaje się do wody lub w tak śladowych ilościach że nie widać, woda nie dostaje się do oleju bo nie ma kapucino w oleju, chłodnica na 90% szczelna, nie ma chmury dymu za autem i w jaki sposób trace wodę?
i nie pierdzieć tutaj że na oko sprawdzane lub nie bo głowica była robiona kompleksowo (gniazda zaworowe, uszczelniacze, planowanie, spawanie pęknięcia komory spalania, regeneracja gwintów)
uszczelka nowa i kręcona kluczem dynamometrycznym, z taka siłą jak trzeba!
- Robert
- Samochód: Probe GT2.0'89; ForTwo 0.6turbo; HRV 1.6
- Galeria: viewtopic.php?t=6900
- Kontakt:
Albo kup sobie korek chłodnicy, albo naucz się delikatniej ruszaćMr. Cynk pisze:...i w jaki sposób trace wodę?

A na serio - gdzieś Ci kapie / przesiąka. Może dokręć cybanty?
Poświęć niecałe 2 minuty na naukę korzystania z forum:
Lekcja 1 (bardzo krótka) i
Lekcja 2 (krótka)

'89 2.0 Turbo downgrade

- Mr. Cynk
- Samochód: Pontiac TransAM 350'
a może są w lesie?
powiem tak:
zimą robiłem ten silnik kawałek po kawałku, wszystkie uszczelki, oringi itp są nowe, silnik generalnie przyjechał z niemiec o własnych siłach bo był do niego przykręcony probek...
nie brał wody, nie brał oleju ładnie palił i mało palił..
:D:D jedynie poddałem go nieco odświeżeniu i dałem kilka nowych komponentów. 

powiem tak:
zimą robiłem ten silnik kawałek po kawałku, wszystkie uszczelki, oringi itp są nowe, silnik generalnie przyjechał z niemiec o własnych siłach bo był do niego przykręcony probek...

nie brał wody, nie brał oleju ładnie palił i mało palił..

- Bogdan9999
- pytlar
- Galeria: viewtopic.php?t=8824
i po co bylo ruszac?? he?? i po co??Mr. Cynk pisze:a może są w lesie?![]()
zimą robiłem ten silnik kawałek po kawałku, wszystkie uszczelki, oringi itp są nowe, silnik generalnie przyjechał z niemiec o własnych siłach bo był do niego przykręcony probek...![]()

- wingerman
- Klubowicz
- Samochód: Probe 3.0L
Jak pisal Robert, sprawdz cybanty.
Moze ucieka ci do srodka samochodu gdzies przy nagrzewnicy, lecz kapie dalej poprzez skorodowana jak durszlak podloge
i nawet dywanika konkretnie nie zmoczy
Zbychu a czy przypadkiem nie masz jakiegos wycieku spod glowicy na zewnatrz?
Jezdzisz, zwieksza sie cisnienie i moze sikac, kapac, etc. etc. na blok silnika i nawet jak podniesiesz maske to zdazy odparowac.
Proponuje...
Przejedz sie ostro nastepnie zatrzymaj sie, daj mu jeszcze troche wyzszych obrotow a potem zgas silnik i szybko pod maske.... jest duze prawdopodobienstwo ze nic nie zobaczysz ale.....
....nadstaw ucha czy czasem nie slychac bąbelkowania.
Jak latwo sie domyslec zatrzymaj sie w jakims cichym miejscu np. gluchym lesie
Obstawiam taki wyciek... przykro mi
Moze ucieka ci do srodka samochodu gdzies przy nagrzewnicy, lecz kapie dalej poprzez skorodowana jak durszlak podloge

Zbychu a czy przypadkiem nie masz jakiegos wycieku spod glowicy na zewnatrz?

Jezdzisz, zwieksza sie cisnienie i moze sikac, kapac, etc. etc. na blok silnika i nawet jak podniesiesz maske to zdazy odparowac.
Proponuje...
Przejedz sie ostro nastepnie zatrzymaj sie, daj mu jeszcze troche wyzszych obrotow a potem zgas silnik i szybko pod maske.... jest duze prawdopodobienstwo ze nic nie zobaczysz ale.....
....nadstaw ucha czy czasem nie slychac bąbelkowania.
Jak latwo sie domyslec zatrzymaj sie w jakims cichym miejscu np. gluchym lesie

Obstawiam taki wyciek... przykro mi

Rowy dla rowerzystow.
I gen 90r. LX 3,0L V6
- pytlar
- Galeria: viewtopic.php?t=8824
cieknaca nowa uszczelka pod glowice...
Witam!
Jak w temacie:) zamontowalm nowa metalowa uszczelke pod glowice(150zl) wszytsko ladnie dokrecilem tak jak tzreba i z taka sila z jaka tzreba i cieknie:/glowica byla planowana,blok wyglada ok. cieknie na wylaczonym silniku,przed zlorzeniem do konca wlalem wode zeby zobaczyc szczelnoci,sciskam gumowy waz i widze,ze na uszczelce robia sie pecherzyki z wody..ktos ma jakies pomysly?walnieta uszczelka czy winy szukac w bloku?
pozdrawiam:)
Jak w temacie:) zamontowalm nowa metalowa uszczelke pod glowice(150zl) wszytsko ladnie dokrecilem tak jak tzreba i z taka sila z jaka tzreba i cieknie:/glowica byla planowana,blok wyglada ok. cieknie na wylaczonym silniku,przed zlorzeniem do konca wlalem wode zeby zobaczyc szczelnoci,sciskam gumowy waz i widze,ze na uszczelce robia sie pecherzyki z wody..ktos ma jakies pomysly?walnieta uszczelka czy winy szukac w bloku?
pozdrawiam:)
-
- Galeria: viewtopic.php?t=14284
Re: cieknaca nowa uszczelka pod glowice...
Skąd dokładnie cieknie? Jaką siłą dokręcałeś i czym? Dobrze założyłeś uszczelkę? W niektórych autach da się założyć odwrotnie. Oczyściłeś powierzchnie przed złożeniem?
dla proby zalozylem stara uszczelke,dokrecilem lekko napelnilem woda i nie cieknie...chyba wszystko wskazuje na nowa uszczelke:/
- Bogdan9999
Skąd masz nową uszczelkę ? I kolego drogi metalową uszczelkę zakłada sie tylko i wyłącznie na równe powierzchnie czyli planowany blok i głowica i poprawne dokręcenie inaczej kicha wiem z doświadczenia. Pozdro
PROBE "Blackbird" FE3N POWER 
Sportage FE3N 4X4

Sportage FE3N 4X4

uszczelka dorabiana (kompresja.com.pl) glowica byla planowana a blok nie....da sie jakos sprawdzic czy blok jest prosty?linialem i szczelinomierzem?i czy lepiej kupic normalna uszczelke?
pzdr
pzdr
- Lisiu
- Klubowicz
- Samochód: Corvette C4 LT1
- Galeria: viewtopic.php?t=6117
Masz seryjny silnik czy coś dłubnięte?
Jeżeli seria to nie ma co się wygłupiać, kup normalną uszczelkę i jest wielce prawdopodobne że problem zniknie.
Jeżeli seria to nie ma co się wygłupiać, kup normalną uszczelkę i jest wielce prawdopodobne że problem zniknie.
EX:Probe 2.2 GT red perla
EX: Firebird 3.1 white
EX: W140 Coupe 6.0 black/red perla
Jest: Trans AM 5.0 black w trakcie odbudowy...
EX: Firebird 3.1 white
EX: W140 Coupe 6.0 black/red perla
Jest: Trans AM 5.0 black w trakcie odbudowy...
- Bogdan9999
Raczej tak tego nie sprawdzisz. Najlepiej jakby był splanowany.
Rozmawiałem z kilkoma osobami co mieli już z takimi uszczelkami odczynienia i zrób tak przed założeniem przy kanałach olejowych i wodnych nałóż cieniuteńką warstwę sylikonu specjalnego do składania silników lub kleju do szyb ale warstwa musi być cieniutka aby tylko co była. Poczekaj aż zaschnie i sie dobrze utwardzi. Ale abyś nie wpadł na pomysł dać grubo bo skończy sie to gorzej niż źle. Potem złóż wszystko. Ta warstwa ma zapewnić uszczelnienie między miedziana blachą a głowicą/blokiem bo nieraz zdarza sie tak że wszędzie nie uszczelni się perfekcyjnie. Będzie wszystko dobrze zakładając że uszczelka jest ok. Pozdrawiam
Rozmawiałem z kilkoma osobami co mieli już z takimi uszczelkami odczynienia i zrób tak przed założeniem przy kanałach olejowych i wodnych nałóż cieniuteńką warstwę sylikonu specjalnego do składania silników lub kleju do szyb ale warstwa musi być cieniutka aby tylko co była. Poczekaj aż zaschnie i sie dobrze utwardzi. Ale abyś nie wpadł na pomysł dać grubo bo skończy sie to gorzej niż źle. Potem złóż wszystko. Ta warstwa ma zapewnić uszczelnienie między miedziana blachą a głowicą/blokiem bo nieraz zdarza sie tak że wszędzie nie uszczelni się perfekcyjnie. Będzie wszystko dobrze zakładając że uszczelka jest ok. Pozdrawiam
Sportage FE3N 4X4

Sportage FE3N 4X4

- Robert
- Samochód: Probe GT2.0'89; ForTwo 0.6turbo; HRV 1.6
- Galeria: viewtopic.php?t=6900
- Kontakt:
Dobrze gada, to samo już dawno pisano na forum (poszukałem tuż po pojawieniu się tego wątku by sprawdzić, czy go nie zamknąć
)

Poświęć niecałe 2 minuty na naukę korzystania z forum:
Lekcja 1 (bardzo krótka) i
Lekcja 2 (krótka)

'89 2.0 Turbo downgrade

oka,kupuje normalna uszczelke,a jak jest cos dlubniete to szybko ja wydmucha?
pozdro
pozdro
- Bogdan9999
To zależy co dłubnięte i ile pompujesz ?
Sportage FE3N 4X4

Sportage FE3N 4X4

Re: Wycieka płyn chłodniczy 2,2GT
Na wstępię chciałbym się ze wszystkimi serdecznie przywitać!! I pogratulować użytkowania wspaniałego samochodu jakim jest Ford Probe!!
Problem jest taki. Posiadam forda Probe 2.2 GT Turbo. (To jeszcze nie problem)
Wymieniłem w nim ostatnio uszczelkę pod głowice oczywiście z planowaniem itp. wymieniłem również uszczelkę pokrywy zaworów. A i przestawiłem zaworek upustowy przy turbinie by było głośniejsze psss.. Zalałem auto 4l płynu chłodzącego (nie był to max) odpalam auto wszystko ok przejechałem się raz i zobaczyłem że po ostrzejszej jeździe zaczyna wylewać się płyn. Odpalę znów i jest wszystko ok dostanie trochę po garach i znów zaczyna kapać z rurki zbiorniczka wyrównawczego. Podkreślam odpowietrzałem układ chłodzenia. tylko nie wiem czy to coś dało jeśli nie było zalane max wody w chłodnicy?? proszę o pomoc
Problem jest taki. Posiadam forda Probe 2.2 GT Turbo. (To jeszcze nie problem)
Wymieniłem w nim ostatnio uszczelkę pod głowice oczywiście z planowaniem itp. wymieniłem również uszczelkę pokrywy zaworów. A i przestawiłem zaworek upustowy przy turbinie by było głośniejsze psss.. Zalałem auto 4l płynu chłodzącego (nie był to max) odpalam auto wszystko ok przejechałem się raz i zobaczyłem że po ostrzejszej jeździe zaczyna wylewać się płyn. Odpalę znów i jest wszystko ok dostanie trochę po garach i znów zaczyna kapać z rurki zbiorniczka wyrównawczego. Podkreślam odpowietrzałem układ chłodzenia. tylko nie wiem czy to coś dało jeśli nie było zalane max wody w chłodnicy?? proszę o pomoc
- OLEY
- Klubowicz
- Samochód: I Gen 3.0 V6 Vulcan '90
Re: Wycieka płyn chłodniczy 2,2GT
Spróbuj dokładnie odpowietrzyć układ.Ciapek pisze: Podkreślam odpowietrzałem układ chłodzenia. tylko nie wiem czy to coś dało jeśli nie było zalane max wody w chłodnicy?? proszę o pomoc
Jeżeli wylewa Ci płyn zbiorniczkiem, to możliwości praktycznie są tylko dwie.
Trafiona uszczelka (może źle założona?; miałeś za mało płynu i przegrzałeś silnik?), albo
zapowietrzony układ.
Sprawdź na bagnecie oleju, czy nie masz takiej biało-szarej mazi przypominającej majonez.
Czy auto kopci białym dymem?
Nie dolewałeś przypadkiem zimnej wody do rozgrzanej chłodnicy?
[o]Piękno nie zna ceny.[/o]
- MaryooSh89
- Klubowicz
- Samochód: Mazda 6 GG 2.3
- Galeria: viewtopic.php?t=15279
Re: Głowica - problem z uszczelka ;((
Sprawdź też korek od chłodnicy może być za miękka sprężynka lub nieszczelny i objaw też jest taki ze cofa płyn do zbiorniczka wyrównawczego.
był: PROBE 2.2 GT '91 USA z Qresko red inside 
jest: Mazda 6 GG 2.3 i sześćsetka

jest: Mazda 6 GG 2.3 i sześćsetka