Zapraszamy do zapisywania się na Zlot Forda Probe, który odbędzie się w dn. 19-22 Czerwca w Sielpi Wielkiej. Szczegóły w dziale Rendez-vous. Uwaga - zapisy przyjmujemy do końca Kwietnia !
Problem z lampami!!!
- jarsonik
- Samochód: brak
- Galeria: viewtopic.php?t=13697
no dobrze, w 93 jest przycisk do podnoszenia światełek, ale to nie rozwiązuje problemu. Bedzi zapalał światła a drugim przyciskiem podnosił je?? beznadziejnie. Oczywiście pod warunkiem, że to zadziała,
2,5 V6 Generation two. 93r. Czarna perełka
Piliście, to kto u was prowadzi samochód?? cruise control. hahahah
MISIEK: "żałuję tego, że tak Cię usunąłem.."
- Dee Jay
- Samochód: II gen V6 1993
- Galeria: viewtopic.php?t=8900
- Kędziorek
- Galeria: viewtopic.php?t=8098
- Kontakt:
Ja mam inny problem do tej pory miałem niesprawne halogeny(zgniły) i na ich miejsce założyłem światła do jazdy dziennej. PO podłączeniu okazało sie ,że zapalają się dopiero gdy włączę długie(drogowe). Co zrobić by zapalały się łącznie z postojowymi najlepiej bez zakładania nowej instalacji da się to zmienić na jakimś przekaźniku ??
Ford Probe 2.0 16v 1994r.
- Robert
- Samochód: Probe GT2.0'89; ForTwo 0.6turbo; HRV 1.6
- Galeria: viewtopic.php?t=6900
- Kontakt:
Skoro sam zauważyłeś, że to inny problem, to proponuję znaleźć wątek "Reaktywacja świateł dziennych w 2 generacji"HUNT18 pisze:Ja mam inny problem ... założyłem światła do jazdy dziennej...

Poświęć niecałe 2 minuty na naukę korzystania z forum:
Lekcja 1 (bardzo krótka) i
Lekcja 2 (krótka)

'89 2.0 Turbo downgrade

Bo podpiąłeś je pod byłe dalekosiężne
da sie,zajrzyj tutaj
http://ford-probe.net/forum/topics2/opi ... vt4045.htm

da sie,zajrzyj tutaj

http://ford-probe.net/forum/topics2/opi ... vt4045.htm

Męczyłem sie z tymi światłami przez 2 tygodnie (bo tyle czekałem w kolejce do elektryka). wreszcie przyszła moja kolej samochod stał u niego pare godzin po czy zadzwonił do mnie i powiedział ze auto jest gotowe...
Nie wiem dokładnie co było ale wiem tylko ze robił nowa instalacje do świateł ale powiedział ze jeszcze tak poplatanej instalacji nie widział zapłaciłem 50 zł i po problemie...
Dzieki wszystkim za rady.. pozdro 

a ja mam odwrotny problem:/ mam cały czas światła otwarte:/
Jak przekręcam gałkę to słychać przekaźnik. Ale bezpiecznik Retra jest u mnie 20A. właśnie mam rozkręcone auto i nie wiem co dalej robić bo tak:
nie potrafie zlokalizować drugiego złącza testowego podnoszenia silników świateł (bo na schemacie są 2?) . gdy zmostkuje na przycisku podnoszenia świateł bez włączania swiateł (tym z wersji USA) kabel pomarańczowo czarny z pomarańczowym to po włączeniu świateł dźwignią przy kierownicy silniczki kręcą się cały czas:/ to przez przekaźniki czy może silniczki wymienić ?
proszę o szybką odpowiedź...
Jak przekręcam gałkę to słychać przekaźnik. Ale bezpiecznik Retra jest u mnie 20A. właśnie mam rozkręcone auto i nie wiem co dalej robić bo tak:
nie potrafie zlokalizować drugiego złącza testowego podnoszenia silników świateł (bo na schemacie są 2?) . gdy zmostkuje na przycisku podnoszenia świateł bez włączania swiateł (tym z wersji USA) kabel pomarańczowo czarny z pomarańczowym to po włączeniu świateł dźwignią przy kierownicy silniczki kręcą się cały czas:/ to przez przekaźniki czy może silniczki wymienić ?
proszę o szybką odpowiedź...
Ford Probe IIgen 1993r. 2.5l benzyna + LPG (USA)
Re: Problem z lampami!!!
Trochę odświeżę temat.
W I gen jest podobnie.
Są 4 przewody które idą do silnika:
czarny - to na pewno masa bo sprawdziłem
czarny z czerwonym paskiem
czarny z białym paskiem
czarny z niebieskim paskiem
Na dwóch pojawia się zamiennie (przy otwieraniu i zamykaniu) +12V - na czarnym z czerwonym paskiem i czarnym z niebieskim paskiem.
W I gen jest podobnie.
Są 4 przewody które idą do silnika:
czarny - to na pewno masa bo sprawdziłem
czarny z czerwonym paskiem
czarny z białym paskiem
czarny z niebieskim paskiem
Na dwóch pojawia się zamiennie (przy otwieraniu i zamykaniu) +12V - na czarnym z czerwonym paskiem i czarnym z niebieskim paskiem.
PROBE I, 2,2 GT, 92 r.
gg 16101475
gg 16101475
- RYNIO
- Samochód: Probe96"20/Jimny cabrio
- Galeria: viewtopic.php?t=15470
Re: Problem ze światłami z przodu
PANOWIE ja mam gozrej bo elektryka jest tak pokombinowana że sie poskładać nie można. wswzystko niby ok, a lampy ani drgną, nie wiecie przy kostce od silniczków pod jakie kable sie podpiać żeby sprawdzic czy wada instalacji, albo poprowadzić nowe kable i pod przełącznik zrobić, albo jak to ugryżć? Pozdrawiam.Rynio.
Ostatnio zmieniony 2009-04-12 22:43 przez RYNIO, łącznie zmieniany 1 raz.
Rynio
- wujeksex
- Samochód: Probe II 93 2.0 BASE MTX USA
- Galeria: viewtopic.php?t=14440
Re:
Ja mam 93 USA i swiatla otwieraja sie "normalnie", czyli przekrecajac wlacznik swiatel oczka sie otwieraja i swieca.RX pisze:Hey,
1993 tak mają.
5,
Bez zadnych smiesznych wynalazkow typu przycisk od otwierania swiatel, a inny do wlaczania.
Pozdro
Był Probe II 93 2.0 BASE LPG ATX USA
Probe II 93 2.0 BASE MTX USA
Odważni nie żyją wiecznie - Ostrożni nie żyją wcale...
Na rozstaju dróg..... redukcja i but
Kobieta - istota stabilna emocjonalnie, niczym powierzchnia szklanki wody, trzymanej przez osobę z chorobą Parkinsona, któremu palą się spodnie podczas tańczenia Lambady
Lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem

Kobieta - istota stabilna emocjonalnie, niczym powierzchnia szklanki wody, trzymanej przez osobę z chorobą Parkinsona, któremu palą się spodnie podczas tańczenia Lambady
- TYGRYSEX
- Samochód: JEEP GRAND CHEROKEE Limited 4.7 V8 USA
- Galeria: viewtopic.php?t=14841
wuja , tu chodzi o to , że możesz otworzyć światła bez ich zapalania ...
Rynio pewnie jakieś fotki by pomogły w dojściu , co jest nie teges ...
Rynio pewnie jakieś fotki by pomogły w dojściu , co jest nie teges ...
BYŁ : "Srebrna Strzała" 2.5 V6 USA 93' wersja SE LPG
BYŁ : "Czarny Kocur " 2.5 V6 USA 93' wersja GT Pb98
JEST : "Bulgotek " 4.7 V8 USA 00' wersja LIMITED Pb95

- wujeksex
- Samochód: Probe II 93 2.0 BASE MTX USA
- Galeria: viewtopic.php?t=14440
Mam taki przycisk, ktory otwiera swiatla bez ich zapalania. Ale wydaje mi sie, ze poruszony tutaj proplem wyglada tak, ze swiatla po normalnym przekreceniu wlacznika tylko sie zapalaja, a nie podnosza do gory.
No i padla wypowiedz, ze 93 USA maja osobny przycisk do otwierania, i aby swiatla sie zapalily i podniosly nalezy przekrecic wlacznik i wcisnac inny przycisk.
Kurde ale namieszalem
No i padla wypowiedz, ze 93 USA maja osobny przycisk do otwierania, i aby swiatla sie zapalily i podniosly nalezy przekrecic wlacznik i wcisnac inny przycisk.
Kurde ale namieszalem

Był Probe II 93 2.0 BASE LPG ATX USA

- RYNIO
Koledzy ja nie mam przełącznika do świateł tak jak w wersji z USA, bezpiecznik jest ok. przekaznika nawt elektryk nie znalazl i się poddał. nie wiedząć co zrobić troszkę pokombinowałem i coś wyszło, ale nie wiem czy to przejdzie na długą metę. w kostce do silniczka są cztery kable: biało-czerwony (plus silniczka), czarny (minus), czerwony (otwiera lampy) i żółty (zamyka lampy). Z kostki odciołem czerwony i żółty kabel. Czerwony podłączyłem pod plus z świateł drogowych i kiedy włącze drogowe lampy się otwierają. A pózniej z akumulatora poprowadziłem nowy przewód z plusem i przez przełącznik podłączyłem żółty. taraz po wyłączeniu świateł przełącznikiem dodatkowym zamykam lampy. Czy Tak może być? czy też z biegiem czasu będą z tych moich kombinacji jakieś komplikacje?
jeśli ktoś ma o tym pojęcie proszę o porade. Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony 2009-04-12 22:55 przez RYNIO, łącznie zmieniany 4 razy.
Rynio
- jarsonik
- Samochód: brak
- Galeria: viewtopic.php?t=13697
wujekhex pisze:Mam taki przycisk, ktory otwiera swiatla bez ich zapalania. Ale wydaje mi sie, ze poruszony tutaj proplem wyglada tak, ze swiatla po normalnym przekreceniu wlacznika tylko sie zapalaja, a nie podnosza do gory.
Kurde ale namieszalem
Pierwsze słyszę. U mnie po przekręceniu tego obrotowego pierścienia lampy podnoszą się od razu do góry. Nie trzeba żadnych włączników wciskać
2,5 V6 Generation two. 93r. Czarna perełka
- Kocureq
- Klubowicz
- Samochód: Patrol Y60 1991, Audi A4 2023
- Galeria: viewtopic.php?t=10333
Dżiz, ale macie zdolność interpretacji 
We wszystkich Probkach II generacji "pokrętłem" na przełączniku otwieramy daszki i włączamy światła.
W niektórych dodatkowo jest przycisk tylko otwierający światła - żeby sobie np. umyć reflektory albo wymienić żarówkę.
W wersjach USA dodatkowo mrugając długimi podnoszą się (jeśli nie były już otwarte) światła - podnoszą, mrugają i czekają chwilkę przed zamknięciem, jakbyśmy chcieli kilka razy mrugnąć. W wersjach euro tego bajeru nie ma i jak mrugniemy długimi na wyłączonych światłach to będą mrugać "w zderzak" od środka

We wszystkich Probkach II generacji "pokrętłem" na przełączniku otwieramy daszki i włączamy światła.
W niektórych dodatkowo jest przycisk tylko otwierający światła - żeby sobie np. umyć reflektory albo wymienić żarówkę.
W wersjach USA dodatkowo mrugając długimi podnoszą się (jeśli nie były już otwarte) światła - podnoszą, mrugają i czekają chwilkę przed zamknięciem, jakbyśmy chcieli kilka razy mrugnąć. W wersjach euro tego bajeru nie ma i jak mrugniemy długimi na wyłączonych światłach to będą mrugać "w zderzak" od środka

- RYNIO
Niestety u mnie po przekręceniu tego obrotowego pierścienia lampy sie zapalały i świeciły w zderzak od środka,silniczki nie otwierały lamp dopiero teraz po przeróbce działają. w moim probe była wcześniej częściowo uszkodzona instalacja i ktoś już tam grzebał wcześniej. Ale rozchodzi mi sie o to czy moge pozostawić tak zmostkowane przewody, czy też może dojść do jakiś komplikacji? pozdrawiam.
Rynio
- Kocureq
- Klubowicz
- Samochód: Patrol Y60 1991, Audi A4 2023
- Galeria: viewtopic.php?t=10333
Chyba sensowniej byłoby puścić kabel z akumulatora przez przekaźnik sterowany z kabiny, a nie ciągnąć bezpośrednio z aku do kabiny i z powrotem do lamp. Ale niech się lepiej wypowie ktoś bardziej doświadczony 

- Lapeno
- Samochód: 2zero - v16ka + el_pegie
- Galeria: viewtopic.php?t=15929
Koledzy oświecicie mnie? Bo moje lampy na pewno świecą hehe tylko tu właśnie jest problem... Wygląda to tak że nawet jak nie ma kluczyka w stacyjce i przekręce pokrętłem to lampy się otwerają i świcą... (raz pozycja, 2 razy drogowe) a nie powinno by czasem tak że zapalają się dopiero z kluczykiem w stacyjce? pytałem kolege od bmw e36 i tam bez kluczyka świcą tylko pozycje... Więc jak to jest w probe? Bo ja obecnie to mogę sobie wyłączyc silnik, zamknąc drzwi i pójśc do domu czy na zakupy a lampy bede mial i otwarte i świecące i aku mi szybko zdechnie... dzięki z góry za info i pozdro!
sonda FS 2.0 16v '94
- TYGRYSEX
Lampy świecą bez względu czy jest kluczyk czy nie . I można je zapalać i otwierać do woli ... W Probku za bardzo nie da się zapomnieć o wyłączeniu / schowaniu świateł ... 

- CBR
- Samochód: No Probe
- Galeria: viewtopic.php?t=15220
Raz pozycja, drugi raz mijania, manetka do przodu i dopiero drogowebaluckityp pisze:... (raz pozycja, 2 razy drogowe)...

I co jak co ale zapomnieć o zgaszeniu świateł w probe to szczyt

Pierwsza sprawa to wystające 2 ''zadziory w masce''

A druga przypominajka to sygnał dźwiękowy po otwarciu drzwi

No Probe no problem. Ufff...

- TYGRYSEX
A jeśli komuś nie rzucają się w oczy
Te wystają jeszcze bardziej ...
to niech sobie wymieni na USAcbr900 pisze:wystające 2 ''zadziory w masce''

- Lapeno
- Samochód: 2zero - v16ka + el_pegie
- Galeria: viewtopic.php?t=15929
hehehe dobra dzieki teraz wiem jak to dziala 
nie pomyslcie sobie ze UDALO mi sie zapomniec o wylaczeniu lamp
sygnal dzwiekowy dziala i zadziory tez rzucaja sie w oczy też luuzzz
chodzilo mi tylko o to ze nie raz widze mazdy pod tesco z otwartymi lampami i im lampki nie swieca stad takie moje zadumanie, thx!

nie pomyslcie sobie ze UDALO mi sie zapomniec o wylaczeniu lamp

sygnal dzwiekowy dziala i zadziory tez rzucaja sie w oczy też luuzzz
chodzilo mi tylko o to ze nie raz widze mazdy pod tesco z otwartymi lampami i im lampki nie swieca stad takie moje zadumanie, thx!
sonda FS 2.0 16v '94
- CBR
- Samochód: No Probe
- Galeria: viewtopic.php?t=15220
Nie miałem okazji widzieć jak mazda ma to rozwiązane ale ja u siebie mam dodatkowy oryginalny przełącznik w konsoli środkowej wraz z innymi (wycieraczka tył, przeciwmgielne,spryskiwacze, itd) który otwiera lampy bez zapalania światełbaluckityp pisze: chodzilo mi tylko o to ze nie raz widze mazdy pod tesco z otwartymi lampami i im lampki nie swieca stad takie moje zadumanie, thx!

Pewnie jak byś uzupełnił swój profil o rodzaj silnika i rocznik to byłoby łatwiej pogadać co do czego

No Probe no problem. Ufff...