Robert pisze:Teraz dopiero zrozumiałem, co Ci nie pasuje.

Po prostu patrzysz "z niewłaściwej strony". Do pierścienia (całego) zawsze doprowadzony będzie prąd, ze styków odczytywany sygnał (A,B,C). Dla mnie to było oczywiste, że inaczej się nie da. Pisałem, byś "odczepił się" myślowo od rozwiązania fabrycznego.
Aby doprowadzić sygnał do dysku musisz dodać jeden styk. Jak nie dodasz a wykorzystasz to co dała ci fabryka to jednym stykiem dajesz sygnał a tylko dwoma odczytujesz go. czyli lipa nadal.
Pozwolę sobie wtrącić tutaj post napisany na poprzedniej stronie tylko po to aby było łatwiej każdemu trafić i mieć wszystko w jednym miejscu. Mam nadzieję że Robert nie ma nic przeciwko takiemu małemu bałaganowi z mojej strony. Jeżeli mogę cię Robert prosić o zmianę tematu na bardziej konkretny (śpioch - sleep eye - strona 5) byłbym wdzięczny.
-- dodano 2009-08-17 17:11 --
Dobra egzamin zaliczony więc tak jak mówiłem ruszamy ostro z projektem (no może nie ostro aż tak jak miałem plan ale nadal ostro
). Nie rozbieram na razie silnika do czasu aż będę miał kompletne schematy i pomysł rozwiązania tego kółka w środku (pseudo krańcówka). Przekładnię rozbiorę tylko po to aby pomyśleć nad rozmieszczeniem przewodów i nowych styków na dysku oraz pobranie wymiarów tego dysku.
Wracając do tematu. Potrzebuje waszych pomysłów na pracę świateł (oczywiście takie bajery jak puszczanie oczek czy wariowanie świateł na dziurach (oczywiście sterowane a nie same z siebie bo nocą licho by były jakby świrowały lekko
) na razie bardziej niż podstawowe działanie lamp.
Mój opis jak i schematy zawierają dwa rzędy pierwsza to pozycja wyłącznika świateł w naszym probe (zamknięte to lampy w dół, otwarte w górę), drugi rząd to sleep (nasz śpioszek) czyli jego pozycja albo ON jako włączona albo OFF jako wyłączona, odpowiednio albo ma być śpioch albo nie). ---> oznacza przejście (zmianę pozycji) w danym miejscu.
Ja wymyśliłem na razie tylko to jako standardowe działanie lamp (Pomijam standardowe działanie lamp po wyłączeniu sleep'a (sleep OFF) bo będą tak jak mamy do tej pory w aucie) nie wiem jak długie na sleep będą działać ale ok (pomijam):
1
Zamknięte --->Otwarte ..........................Lampy otwierają się na sleep'a
Sleep - ON
2
Otwarte ---> Zamknięte .........................Lampy zamykają się ze sleep'a w dół bez otwarcia całych lamp
Sleep - ON
3
Otwarte - Otwarte................................ Lampy otwierają się z pozycji sleep na całkiem otwarte
Sleep ON --> OFF
4
Otwarte - Otwarte..................................Lampy z całkiem otwartych przyjmują pozycje sleep'a
Sleep OFF --> ON
5
Otwarte ---> Zamknięte..........................Standardowe zamykanie się lamp z otwartych w zamknięte tak jak mamy teraz
Sleep - OFF
6
Zamknięte ---> Otwarte..........................Też standardowe otwarcie się lamp tak jak mamy w aucie teraz
Sleep - OFF
Jak możecie to mile widziany pośpiech w pomysłach bo bez sensu układać ścieżki do czegoś niekompletnego
Aha i czy jak dam tutaj swoje schematy to ktoś będzie wiedział o co chodzi bo nie wiem czy w ogóle warto skanować. Technik elektronik więc nie potrzeba mi potwierdzenia czy schemat będzie działał czy nie bo musi działać
Oto praca mojego układu na dysku próbnym po obklejałem ścieżki bo a to za długa a to coś znowu. Jutro wykreślam nowy dysk bo dziś mi się już nie chce. Za chwilę zamieszczę filmik prezentujący projekt. Opis ten co podałem poprzednio 1-6 pozycje. "O" "S" i "Z" napisane bokiem (podkreślenie pokazuje spód) oznacza. Cała nie dokładność lamp (śpioch w pozycji 1 wyjechał za mocno) będzie dopracowana nowym dyskiem
O - lampa otwarta
S - Sleep (śpioch)
Z - Zamknięta lampa
Pozycje umowne bo wszystko wyjdzie po montażu w aucie. Wszystko co widać sterowane jest 4 przewodami w czym dwa oryginalne tyle że pójdą pod przekaźnik w dalszej części instalacji auta. Tak jak mówiłem jeden dodatkowy przełącznik ON-OFF czyli dwupozycyjny a nie trzy jak myślałem czyli jeszcze mniej miejsca
Na filmiku końcówka się ucięła - powinno dojść do pozycji O.
http://www.youtube.com/watch?v=bXGNvqEN0WM - jak ktoś wie jak wkleić filmik tutaj w posta to pisać.
-- dodano 2009-08-22 20:24 --
Uff....
Już silniki oba w aucie zamontowane. Dodatkowy przewód pociągnięty od lamp (dwie żyły) do kabiny. Została kwestia rozebrania tapicerki i wyciągnięcie włącznika świateł oraz przerobienie go (trzeba w pokrętło wsadzić jakoś włącznik malutki oraz diodkę led czerwoną obok symbolu świateł mijania). Wszystko nasmarowane smarem uniwersalnym do łożysk, nierozpuszczalny w wodzie !!, i do -30 st.
I tak w kwestii informacji dla innych. Sterowanie silnikiem UP DOWN jest inne niż zakładałem. Wydawało mi się, że przełącznik podaje sygnał +12V na DOWN jak ma podnieść oraz UP gdy opuścić. Zgodne z moim założeniem projektowałem płytkę. Dziś nawet specjalnie zszedłem na dół aby sprawdzić i lampa zamknięta było +12 na przewodzie czerwonym a lampy otwarte żółty. Więc tak podłączyłem. A tu zonk światła działają odwrotnie niż powinny (absolutnie mój błąd - jakoś tak wyszło - nie że probe robi problemy albo focha robi

). Ale to Zamienię w przełączniku przewody i będzie gites. Nie chce mi się akumulatora wyciągać aby to zamienić
Tak więc Projekt idzie dalej, żeby nie było że stanął w miejscu

Smutno tu nikt nic nie pisze ehh..
Tak się zapytam może ktoś wie. Gdzie przewody się schodzą ze sobą DOWN UP idące od lamp? Mamy dwie wtyczki a jeden włącznik (zakładam) że ma tylko jedną parę down up. Jutro go rozbiorę się dowiem
-- dodano 2009-08-22 23:43 --
Nowe fotki z dziś,
Na dziś starczy. Jutro reszta i koniec.
-- dodano 2009-08-23 20:44 --
Tak więc dziś zdemontowałem kokpit aby dostać się do włącznika mojego

Rozebrałem jak zawsze na części pierwsze i zrobiłem eleganckie przejście przewodów z pokrętła do wnętrza włącznika. Nie wiedziałem gdzie sygnalizować że sleep jest włączony w władowałem czerwoną diodę led obok tej naszej podświetlanej żaróweczki (obok przeskakują off postojowe mijania oraz otwarte lampy). Tak więc normalnie mam całe podświetlanie już pokręteł niebieskie ledy wsadzone wszędzie (po za licznikiem - później) a jak włącze sleep to symbol świateł mijania pozostaje niebieski a żarówka obok robi się czerwona.
Jutro definitywnie koniec projektu (wpięcie włącznika sleep, przekaźnika, oraz naszej czerwonej diody do instalacji ele.) ale na 70% jestem przekonany że chyba coś mi nie wyszły dyski w silnikach lamp bo dziwacznie się otwierały jak na krótko podłączyłem sleep, ale jeszcze przecież mam regulację na frezach dlatego mam nadzieje dam radę
-- dodano 2009-08-23 20:49 --
-- dodano 2009-08-24 15:10 --
No i koniec projektu proszę was.
Lampy mają między sobą różnicy ok 1,5 cm (na śpiochu) gdyż wynika to z niedopracowania dysków jeszcze. Kwestia wyjęcia i zlikwidowania kawałka ścieżki. Ogólnie wszystko pracuje jak na filmiku niżej. Przepraszam że z tej strony, ale nie miał kto nagrywać a sterując i nagrywać można tylko z tej pozycji
W tej pozycji kamery mocno widać że lewa lampa jest wyżej niż prawa ale od przodu aż tak się nie rzuca w oczy. Zamknięte -> śpioch jest niżej niż otwarte->śpioch. Jakoś tak wyszło na stole co innego niż w aucie ale i tak ładnie wyszło. Nie wiem czy coś dodać jeszcze na ten temat. Fotka pozująca sygnalizację że śpioch jest włączony. Świeci się tylko wtedy gdy światła zapalimy. oczywiście śpioszek załączony. No i jedyny minus to jak zostawimy włącznik na światłach wyłączonych a śpiocha załączonego (tylko włącznik właczony a lampy zamknięte) to zostawiamy cewkę przekaźnika włączoną na stałe. Fakt niby tylko te 35mA ale jednak zawsze coś tam bierze gdyby ktoś chciał wiedzieć.
.............................................................................................................
Film do świateł - http://www.youtube.com/watch?v=bunOYyUo0P8