ELWIS
N73018
"

Zacznij od spuszczenia płynu z układu i wyjęcia chlodnicy. Musisz odkręcić popmę klimy, potem zostają tylko przewody olejoweOLEY pisze:Powiedzcie mi jak sprytnie wykręcić kolektor w warunkach polowych (podwórko przed blokiem).
Na tym wężyku miałem i mam u siebie dodatkowy kołnież z grubszego węża.OLEY pisze:Chyba też muszę wymienić uszczelkę, bo mi przepala wężyk wodny idący do turbiny.
![]()
Odkręciłem wszystko, co potrzeba. Całość trzyma tylko ta rurka.wojtas89 pisze:Oley wcale nie musisz oddzielać turbinki od kolektora żeby go wyjąć. Odkręciłeś te dolne śruby które mocują kolektor ? Do tego odkręcasz 3 śruby za turbiną + mocowanie turbo do bloku i to wszystko. Wydaje się proste ale proste nie jest, jeśli chodzi o tę śrubkę co zmasakrowałeś (EGR) to fakt ciężko ją odkręcić! Bardzo ciężko, ale może gdybyś zdjął chłodnicę miał byś lepsze dojście . Ewentualnie jeśli nie poradzisz sobie z tym to tnij ten króciec i weźmiesz sobie ode mnie kolektor z tą rurką
Mógłbyś napisać jaśniej? Mam wyciąć tę rurkę i ją zaślepić?kremat0r pisze:Egr precz i po problemie.
Hmm... To co powiesz na układ, który był u mnie oryginalnie?MaryooSh89 pisze:moim zdaniem montuje się albo jedno albo drugie ale nie oba rodzaje na raz