Zapraszamy do zapisywania się na Zlot Forda Probe, który odbędzie się w dn. 19-22 Czerwca w Sielpi Wielkiej. Szczegóły w dziale Rendez-vous. Uwaga - zapisy przyjmujemy do końca Kwietnia !
Problem z tylnym zawieszeniem
Problem z tylnym zawieszeniem
Witam. Mam problem z tylnym zawieszeniem a więc objaw jest taki że po przejeżdżaniu przez np studzienki lub wyrwy w jezdni tył jakby "myszkował" na boki jest to minimalne ale bardzo denerwujące... czy takie zachowanie wynika z konstrukcji zawieszenia tylnego? Probek był talepany na szarpakach
sprawdzany recznie i nic zero luzów... Proszę o opinie na ten temat...
Probe 2.0 16v
sprawdzany recznie i nic zero luzów... Proszę o opinie na ten temat...
Probe 2.0 16v
- Sqad
- Samochód: Mazda RX8 Renesis '06
- Galeria: viewtopic.php?t=6231
- Kontakt:
Hmmm więc zbieżność była ustawiana przez poprzedniego właściciela ok pół roku temu może nie miał poprawnych parametrów? a gdzie mogę znaleźć takie dane odnośnie zbieżności tyłu i przodu? amorki są ok nic nie buja i na stacji sprawdzane też są ok... Dodam jeszcze że jak wjadę na studzienkę lub jakieś wyrwy w jezdni to zawieszenie tylne strzela jak ktoś by młotkiem w blachę walił, a nie ma luzów to możliwe żeby w Probe było aż tak twarde zawieszenie?
- Sqad
- Kontakt:
Witam,Witam. Mam problem z tylnym zawieszeniem a więc objaw jest taki że po przejeżdżaniu przez np studzienki lub wyrwy w jezdni tył jakby "myszkował" na boki jest to minimalne ale bardzo denerwujące...
mialem cos takiego w "viki" i tez mnie to denerwowalo wiec pojechalem sprawdzic zbieznosc,amorki-no i ok wiec sie poddalem...
Moze to glupie ale moze to wina zle dobranych opon badz zlego cisnienia w gumach...?

- Sqad
- Kontakt:
- Sqad
- Kontakt:
- Sqad
- Kontakt:
- Sqad
- Kontakt:
Żeby rozwiać wszelkie wątpliwości wg. Autodaty zbieżność regulowana jest z przodu i z tyłu, a kąty tylko z przodu.
[edit]
No więc problem który opisywałem rozwiązany
Problemem okazały się opony z powodu zużycia dawały takie objawy wymieniłem na nowe zimówki i problem zniknął... samochód nie ten sam aż chce się jeździć! W życiu bym nie przypuszczał że zużyte opony w tym aucie taki dają efekt, a zdarzało mi sie jeździć innymi samochodami na oponach w jeszcze gorszym stanie. Jeszcze na wszelki wypadek pojadę na geometrię. Pozdrawiam.
[edit]
No więc problem który opisywałem rozwiązany

- Kamil_01
- Galeria: viewtopic.php?t=9319
- Kontakt:
Witam, czy zawieszenie w Probe II jest rzeczywiscie takie samo jak w mazdzie 626 ? Mam maly problem, musze wymienic wszystkie gumy na tyle. Aha jesli takie samo to ktora wersja GD czy jakas inna ?MA-rek-6 pisze:Jeżeli zawieszenie tylne w Probe II jest takie samo (a jest takie samo) jak w Mazdzie 626 i MX-6 GE to z całą pewnością zbieżność tylnych kół jest regulowana dzięki zastosowanym tam podkładkach mimośrodowych na tylnych wahaczach poprzecznych w miejscu mocowania do belki.
..::Ford Probe 2,5 V6 GT USA; rok 1993::..
....:::::::::::PROBE RULEZ:::::::::::....
Człowiek, który się nie myli, drzewo, które się nie pali - nie istnieją.

....:::::::::::PROBE RULEZ:::::::::::....
Człowiek, który się nie myli, drzewo, które się nie pali - nie istnieją.

- Robert
- Samochód: Probe GT2.0'89; ForTwo 0.6turbo; HRV 1.6
- Galeria: viewtopic.php?t=6900
- Kontakt:
Poszukaj wszystkich słów: zawieszenie mazd* 

Poświęć niecałe 2 minuty na naukę korzystania z forum:
Lekcja 1 (bardzo krótka) i
Lekcja 2 (krótka)

'89 2.0 Turbo downgrade

- Sqad
- Kontakt:
GE lub MX6Kamil_01 pisze:Witam, czy zawieszenie w Probe II jest rzeczywiscie takie samo jak w mazdzie 626 ? Mam maly problem, musze wymienic wszystkie gumy na tyle. Aha jesli takie samo to ktora wersja GD czy jakas inna ?MA-rek-6 pisze:Jeżeli zawieszenie tylne w Probe II jest takie samo (a jest takie samo) jak w Mazdzie 626 i MX-6 GE to z całą pewnością zbieżność tylnych kół jest regulowana dzięki zastosowanym tam podkładkach mimośrodowych na tylnych wahaczach poprzecznych w miejscu mocowania do belki.
Tylne zawieszenie głośno szumi...
Witam,
przeszukałem archiwum, ale nie znalazłem dokładnie tego czego szukałem, więc zapytam:
przy jeździe na wprost (z prędkością już ok 50km/h) słychać dość głośno tylne zawieszenie. Przy prędkości ok 80 km/h słychać już naprawdę głośno. Jednak przy tej prędkości (ok 60-80km/h) jeżeli skręcam w lewo na dość ciasnym zakręcie szum zanika (nic nie słychać z tylnego zawieszenia), wyjadę na prostą i znowu hałas jest dość uciążliwy dla ucha. Czasami nie słyszę radia, a gdy stoję na światłach to skolei radio za głośno "gra".
Moim zdaniem do wymiany są łożyska w tylnych piastach kół. Raczej po obu stronach. Zbyt duży hałas żeby się upewnić bez wizyty w stacji diagnostycznej z której strony. Zresztą tam za odpowiednią kwotę powiedzieliby, że należy wymienić prawie wszystko.
Ostatnio zauważyłem, że chyba końcówka stabilizatora z tyłu jest oderwana od mocowania przy kole z lewej strony (strona kierowcy). Niby nie ma to wpływu na jazdę (na wprost), ale jednak może mieć to znaczenie przy tym hałasie...
Nie jestem pewny, nie chce mi się przeglądać Haynes'a, bo nie znajdę tam odpowiedzi.
Dlatego pytam kolegów, czy to może być wina łożysk???
Ten stabilizator zrobię w tym tygodniu (zauważyłem to dzisiaj idąc do samochodu). Nie są to wysokie koszty.
Czekam na podpowiedzi.
Dzięki
przeszukałem archiwum, ale nie znalazłem dokładnie tego czego szukałem, więc zapytam:
przy jeździe na wprost (z prędkością już ok 50km/h) słychać dość głośno tylne zawieszenie. Przy prędkości ok 80 km/h słychać już naprawdę głośno. Jednak przy tej prędkości (ok 60-80km/h) jeżeli skręcam w lewo na dość ciasnym zakręcie szum zanika (nic nie słychać z tylnego zawieszenia), wyjadę na prostą i znowu hałas jest dość uciążliwy dla ucha. Czasami nie słyszę radia, a gdy stoję na światłach to skolei radio za głośno "gra".
Moim zdaniem do wymiany są łożyska w tylnych piastach kół. Raczej po obu stronach. Zbyt duży hałas żeby się upewnić bez wizyty w stacji diagnostycznej z której strony. Zresztą tam za odpowiednią kwotę powiedzieliby, że należy wymienić prawie wszystko.
Ostatnio zauważyłem, że chyba końcówka stabilizatora z tyłu jest oderwana od mocowania przy kole z lewej strony (strona kierowcy). Niby nie ma to wpływu na jazdę (na wprost), ale jednak może mieć to znaczenie przy tym hałasie...
Nie jestem pewny, nie chce mi się przeglądać Haynes'a, bo nie znajdę tam odpowiedzi.
Dlatego pytam kolegów, czy to może być wina łożysk???
Ten stabilizator zrobię w tym tygodniu (zauważyłem to dzisiaj idąc do samochodu). Nie są to wysokie koszty.
Czekam na podpowiedzi.
Dzięki
------------------------------------------------------
Ford Probe II '95 rok 2,0 16V + LPG (sekwencja)
- OLEY
- Klubowicz
- Samochód: I Gen 3.0 V6 Vulcan '90
Re: Tylne zawieszenie głośno szumi...
[o]Na początku chciałem zablokować, ale pomyślałem, że dam Ci jeszcze szansę.
Zapoznaj się dokładnie z
Regulaminem forum, a dowiesz się, że nawet jeżeli nie ma odpowiedzi na Twoje
pytania, to zawsze staramy się podpinać pod wątek najbardziej zbliżony do naszego problemu.
Tym razem przeniosłem, ale następnym zamknę temat, jeżeli okaże się, że podobny jest już poruszany.[/o]
Najprawdopodobniej będą to łożyska, przynajmniej wynika to z opisanych przez Ciebie objawów.
Możesz poczytać też te tematy:
Dziwny hałas wydobywający się z koła.
Zawieszenie, ceny-wymiana
No i możesz też zajrzeć do działu FAQ.
Pozdrawiam.

Zapoznaj się dokładnie z

pytania, to zawsze staramy się podpinać pod wątek najbardziej zbliżony do naszego problemu.
Tym razem przeniosłem, ale następnym zamknę temat, jeżeli okaże się, że podobny jest już poruszany.[/o]
Najprawdopodobniej będą to łożyska, przynajmniej wynika to z opisanych przez Ciebie objawów.
Możesz poczytać też te tematy:

No i możesz też zajrzeć do działu FAQ.
Pozdrawiam.
[o]Piękno nie zna ceny.[/o]
Re: Problem z tylnym zawieszeniem
Dzięki za podpowiedź.
Jest jak myślałem. Chociaż po lekturze podobnych wątków może to być jeszcze kilka innych podzespołów. Dlatego zapytałem wprost w nowym wątku.
PS: zostało mi przyzwyczajenie z forum citroena
Ale dzieki jeszcze raz...
Pozdrawiam
Jest jak myślałem. Chociaż po lekturze podobnych wątków może to być jeszcze kilka innych podzespołów. Dlatego zapytałem wprost w nowym wątku.
PS: zostało mi przyzwyczajenie z forum citroena
Ale dzieki jeszcze raz...
Pozdrawiam
------------------------------------------------------