To cenna uwaga - dziękuje, będę sprawdzał te spaliny. Jednak olej na pewno też czuje, a na potwierdzenie dodam, ze od soboty, tj od wymiany zaworów do dzisiaj zużył 200ml oleju i łącznie zrobił około 150km - w tym czasie zapalałem go około 6 razy i za każdym razem na początku lecą te kłęby dymu, potem usterka ustępuje.Cypol pisze:Co do dymu, jesteś pewnien, że to czuć olej, może to jednak nie tylko olej, może nie przepala ci mieszanki dobrze, jak np masz źle wyregulowaną przepustnice i dostaje za mało powietrza...
Pytanie, czy faktycznie zbyt bogata mieszanka może skutkować czymś takim - proszę obejrzyjcie zdjęcia:
pierwsze 30-45 sekund pracy silnika:

po 30-45 sekundach pojawia się dym:

i leci dobre 2-5 min:

Cypol pisze:Jaki masz układ wydechowy? katalizatory w kolektorach, główny kat?
Witaj! Wydech u mnie składa się z jakiegoś małego tłumika zaraz za kolektorem, potem jest katalizator(uszkodzony niestety w sobotę przy próbie odpalenia po naprawie) dalej kolejny tłumik o małej średnicy i na końcu większy tłumik.
Ostatni (tylny tłumik) wymieniałem osobiście wiosną 2008 na zamiennik do porbe II 2.0 (a nie z mazdy), zaś pozostałe pochodzą z czasów, gdy auto jeździło jeszcze w Wisconsin.
P.S. Nawet nie widziałem, że katalizator może być w kolektorach - za bardzo się nie znam na tym bo dotychczas miałem do czynienia z dużo starszymi samochodami, w których takich cudów zwyczajnie nie było.