Takie spalenie było po założeniu nówki instalacji.
Fakt po roku wzrosło o jakieś 2 litry.
Jazda bez wariacji i za każdym razem tankowany do pełna.
Jeździłem 7 lat w transporcie więc wiem jak uzyskać normę

Zazwyczaj jest tak ze im większy silnik tym wiecej pali.![]()
![]()
Czy to możliwe dla V6
![]()
Mój czarny 2.0 palił średnio 14l w trybie 70% trasa i w większej części emerycko.
Czyżby automat był taki nieekonomiczny, czy jednak instalacja I-gen przyczyniała się do takiego apetytu na LPG
Xmaster2 pisze: Jeżeli mój kumpel ma opla vectre 1.8 i pali mu gazu 10l to proszę o odpowiedz ile w takim razie ma palić 2.5
ja moge sie założyc o pełny bak ale nie lpg a Pb jest to możliwe tylko trzeba wiedziec jak jezdzicmatix84 pisze:Widzę tylko dwie logiczne możliwości uzyskania takiego spalania.
1) Tak jak napisał Andrzej
2) Ktoś tankuje za 20zł i liczy ile km przejechał (taka metoda nie jest miarodajna)
To jest realnie nierealne, żeby taki silnik spalił ok. 11l gazu na mieście. Na trasie jest to bardziej prawdopodobny wynik ale przy bardzo spokojnej jeździe. Jednak wtedy trzeba uważać, żeby maluch nie wyprzedził lub co gorsza rowerzyści
Z tym się zgodzę, może tam silnik trochę więcej kg dodaje ale V-ki nie trzeba tak wysoko ''trzymac'' tzn 2.0 też nie trzeba, ale jeśli chce się uzyskac większe osiągi to trzeba porządnie ''wciskac'' do dechy ( oczywiście w porównaniu do 2.0 )Xmaster2 pisze:Z tego powodu że 2.0 ma ciężej i trzeba lepiej depnąć niż V-ke a buda ta sama w kg
A ja nie. Według mnie w tym samym silniku i budzie to nie przejdzie. Z tego co się orientuje to np. Scorpio 2.9 były tylko wypuszczane z automatami i tam może rzeczywiście jest to tak ze sobą zgrane, że spalanie wychodzi na w miarę ''przyzwoitym'' poziomie, ale w domu dla porównania mam książkę od tico i tam jest napisane że zarówno spalanie jak i prędkośc maksymalna przemawiają za manualemXmaster2 pisze: a to że automat to raczej odstawił bym na bok
W manualu też były 2.9 V6 miałem do czynienia z jednym...Prezes pisze:Z tego co się orientuje to np. Scorpio 2.9 były tylko wypuszczane z automatami
No jakoś nadal to do mnie nie przemawia, bo gazu "musi" wciągnąć więcej, ale paliwka spala mniej.Xmaster2 pisze:Co tu dużo gadac tak na chłopski rozum 2.0 w porównaniu do 2.5 V6 trochę się męczy by napędzić probka do okreslonej prędkości w danym czasie no i musi trochę "pożreć" tego gazu...
generalnie muszę się zgodzić.3 dni z rzędu powtarzałem analize spalin więc reduktor nie wali gazem.przyjołem to jako normeOLEY pisze:He, he.
No z tym to jednak musisz się liczyć.
Vulkany, to niezłe smoki...