Zapraszamy do zapisywania się na Zlot Forda Probe, który odbędzie się w dn. 19-22 Czerwca w Sielpi Wielkiej. Szczegóły w dziale Rendez-vous. Uwaga - zapisy przyjmujemy do końca Kwietnia !
silnik zaczal pracowac jak diesel
silnik zaczal pracowac jak diesel
Witam
Jestem od niedawna posiadaczem Probe II 2,5 V6. I ostatnio silnik zaczal mi pracowac jak diesel. Slychac stukotanie, jak najlepiej i najszybciej sie tego pozbyc?? Czy jak wleje zageszczacza do silnika to poprawi sie troche czy nic o nie da??
pozdrawiam
Jestem od niedawna posiadaczem Probe II 2,5 V6. I ostatnio silnik zaczal mi pracowac jak diesel. Slychac stukotanie, jak najlepiej i najszybciej sie tego pozbyc?? Czy jak wleje zageszczacza do silnika to poprawi sie troche czy nic o nie da??
pozdrawiam
Probe II 2,5 V6
sprawdz poziom olej, wlej na max
sparwdz czy olej w miare czysty
jak syf na bagfnecie to wymien olej i filr
ewetualnie jedz odrazu do porzadnego mechanika, wiem wiem - to oksymoron, no ale moze bedziesz mial szczescie?
terkocze, bo:
- popychacze
- cos gorszego?
panewki? ujj
zacznij od oleju
sparwdz czy olej w miare czysty
jak syf na bagfnecie to wymien olej i filr
ewetualnie jedz odrazu do porzadnego mechanika, wiem wiem - to oksymoron, no ale moze bedziesz mial szczescie?
terkocze, bo:
- popychacze
- cos gorszego?

zacznij od oleju
czas jest po to zeby wszystko nie dzialo sie jednoczesnie
diesel i tym podobne odglosy...
Mam to samo przy rozgrzanym silniku bo na zimnym jest ok, nie wiem jak w Twoim przypadku ale u mnie sa to 2-3 popychacze do wymiany... wlewanie doktorka troche pomoglo ale przy rozgrzanym silniku w upalne dni nie bylo rady. ogolnie mowili wlej doktorka - ok wlalem... po 3 tyg wylalem i zmienilem olej na ten co byl. Ogolnie nie polecam wlewania doktorka tylko zmienic popychacze i zalac tym co bylo. W moim przypadku po wlaniu doktorka przy porannym odpaleniu mialem zaslone dymna.... i to nie spowodowana uszczelka pod glowica - jak to niektorzy mowili, ze woda itd... uszczelka nic nie przepuszcza. Wywalilem doktorka (niby najlepszego) zalalem olejem i jest gucio, rano nie ma zaslony dymnej. Ale trzeba kupic popychacze, ok 45zl sztuka no i sie pogrzebac troszku...
/Roofio Probe II 1995 USA
do pawelopole
to tak samo jakbys odlal sobie litr oleju i wlal doktorka, w niektorych przypadkach pomaga w niektorych nie. Po prostu ten olej co wlales jest bardziej gesty od tego co miales (troche pewnie zuzytego juz) ma inny stopien lepkosci i jest nafaszerowany jakimis mineralizowanymi udatniaczami. Z tad cena wyzsza od pospolitych. Jak Ci sie udalo to super ale nie w kazdym przypadku wymiana oleju na w/w odniesie skutek wiec... doktorek kosztuje ok. 30zl 1L
HELP, bo już mam dosyć
Uki,
Jak chcesz rzeczowej odpowiedzi to podaj więcej informacji.
Nie ma oleju odpowiedniego na ten przypadek, w jednym silniku
sprawdza się ten, w innym tamten. Generalnie świerzy olej w odpowiedniej
ilości ogranicza stukanie.
A jak chcesz dokładnie wiedzieć co i jak to podjedź do Mazdy /AZAuto/ na Puławskiej/masz blisko/ i zapytaj mechanika - p.Andrzeja.
Ja u nich serwisuję. Poza tym zalewam Mobilem1 0W40 /wymieniam co
6-7tys.km i pilnuję poziomu/.
Pozdrawiam
sprawdza się ten, w innym tamten. Generalnie świerzy olej w odpowiedniej
ilości ogranicza stukanie.
A jak chcesz dokładnie wiedzieć co i jak to podjedź do Mazdy /AZAuto/ na Puławskiej/masz blisko/ i zapytaj mechanika - p.Andrzeja.
Ja u nich serwisuję. Poza tym zalewam Mobilem1 0W40 /wymieniam co
6-7tys.km i pilnuję poziomu/.
Pozdrawiam
Kurcze ja nie wiem, wszyscy musza pilnowac stanu oleju, jak najbardziej kontroluje stan ale wymieniam co 15kkm i nic mi nie przepala NIC, moze cos nie tak z moim silnikiem? choci ok procz tych popychaczy ktore musze wymienic, a przebiegu ma 130kkm, komus tez nie bierze nic?
Re: Olej
Każdemu coś bieże pytanie ile daj mi na jeden dzień samochód to ci przepale połowe, aż kolektor ci się wygnie z zachwytuRoofio pisze:Kurcze ja nie wiem, wszyscy musza pilnowac stanu oleju, jak najbardziej kontroluje stan ale wymieniam co 15kkm i nic mi nie przepala NIC, moze cos nie tak z moim silnikiem? choci ok procz tych popychaczy ktore musze wymienic, a przebiegu ma 130kkm, komus tez nie bierze nic?

Tak na dobrą sprawe to moge powiedzieć że mi też nic nie bieże bo wyminiam co 10Kkm czasem tam na poziom spojże.
Ale co tu się bede rozpisywał w końcu ten temat chyba już był i to nie raz
Jak stuka to jedynie na popychaczach (no moze na panewkach ale to nie wrozy nic dobrego
) najlepiej zdjac pokrywy, rozrzad i wymienic. POpychacze które sa do d u p y mozna rozpoznać. Około 6 - 7 h roboty, moze mniej - wszystko inne psu na bude. Jezeli popychacz puka to znaczy ze nie trzyma oleju w wśrodku, wyrobił sie i puszcza. Jak luz jest mały to starczy zalac ciut gestszy olej, i przestanie - na jakiś czas! Oczywiście gestszy olej to słabsze smarowanie innych cześci układu
(probe wg książki ma olej 5W 30) czyli po jakimś czasie i tak koszty. Lepiej robić od razu. w perspektywie czasu - najtaniej

Witam Wszystkich Serdecznie!
Miałem bardzo podobny problem, jaki opisuje ROOFIO a DOKTOREK narobił mi tylko wstydu!
A było to tak pięknego poranka odezwały się popychacze stukając równo od uruchomienia silnika do jego wyłączenia. Doradzono mi zalej doktorkiem a zobaczysz, że pomoże i oczywiście pomogło, ale na chwilę, bo odezwały się ponownie a gdy po kilku godzinach postoju odpaliłem silnik to zobaczyłem przeogromną białą zasłonę dymną. Przechodzący ludzie znający się na autach zapewne myśleli, że moje autko litrami spala olej. Następne porady, jakie otrzymałem od znajomych to uszczelka pod głowicą i ( lub ) uszczelniacze zaworów. Jednak dręczyło mnie pytanie, dlaczego zasłona dymna pojawia się tylko po kilku godzinach postoju. Co miałem robić? Zdecydowałem się i auto pojechało do mechanika, który wymienił cztery popychacze, uszczelniacze zaworowe i uszczelkę pod głowicą. I numer po odpaleniu silnika popychacze są super a zasłona dymna jak była tak jest, więc pytanie mechanika, jaki mam olej i czy są jakieś dodatki typu doktorek. Po potwierdzeniu obecności doktorka i oleju 10W40 mechanik zalecił natychmiastową wymianę oleju najlepiej na zalecany do tych silników, czyli 5W30 i od tego czasu silniczek ładnie pracuje i autko śmiga bez żadnych zasłon dymnych. Zaznaczam, że jest to mój przypadek i być może doktorek u innych klubowiczów nie wywołuje takiego efektu. Jednak, dlaczego doktorek powodował w moim autku zasłonę dymną pozostanie to chyba tylko jego tajemnicą!
Pozdrowionka
Miałem bardzo podobny problem, jaki opisuje ROOFIO a DOKTOREK narobił mi tylko wstydu!
A było to tak pięknego poranka odezwały się popychacze stukając równo od uruchomienia silnika do jego wyłączenia. Doradzono mi zalej doktorkiem a zobaczysz, że pomoże i oczywiście pomogło, ale na chwilę, bo odezwały się ponownie a gdy po kilku godzinach postoju odpaliłem silnik to zobaczyłem przeogromną białą zasłonę dymną. Przechodzący ludzie znający się na autach zapewne myśleli, że moje autko litrami spala olej. Następne porady, jakie otrzymałem od znajomych to uszczelka pod głowicą i ( lub ) uszczelniacze zaworów. Jednak dręczyło mnie pytanie, dlaczego zasłona dymna pojawia się tylko po kilku godzinach postoju. Co miałem robić? Zdecydowałem się i auto pojechało do mechanika, który wymienił cztery popychacze, uszczelniacze zaworowe i uszczelkę pod głowicą. I numer po odpaleniu silnika popychacze są super a zasłona dymna jak była tak jest, więc pytanie mechanika, jaki mam olej i czy są jakieś dodatki typu doktorek. Po potwierdzeniu obecności doktorka i oleju 10W40 mechanik zalecił natychmiastową wymianę oleju najlepiej na zalecany do tych silników, czyli 5W30 i od tego czasu silniczek ładnie pracuje i autko śmiga bez żadnych zasłon dymnych. Zaznaczam, że jest to mój przypadek i być może doktorek u innych klubowiczów nie wywołuje takiego efektu. Jednak, dlaczego doktorek powodował w moim autku zasłonę dymną pozostanie to chyba tylko jego tajemnicą!
Pozdrowionka

- strober
- Samochód: none
- Galeria: viewtopic.php?t=7957
HELP, bo już mam dosyć
Użytkowanie szczególne to jest zazwyczaj niezgodnie z przeznaczeniem-
w przypadku Probe tj. jazda po mieście. Więc zmiana oleju po 3-4tys. mil
jak najbardziej.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Samochód: none
- Galeria: viewtopic.php?t=7957
Re: HELP, bo już mam dosyć
[bAnonymous pisze:Użytkowanie szczególne to jest zazwyczaj niezgodnie z przeznaczeniem-
w przypadku Probe tj. jazda po mieście. Więc zmiana oleju po 3-4tys. mil
jak najbardziej.
Pozdrawiam
klepie, klepie.. a olej zjada?

Był 2.0 16V
był 2.5 V6
HELP, bo już mam dosyć
Brawo dla tego Pana /KOYOTA'a/!!! Problem należy rozwiązać, a nie zalać
olejem. Po 10W30 przyjdzie kolej na 20W60, a co potem?
Uki, a co z tym serwisem AZ Auto ?
Pozdrawiam
Pozdrawiam