Zapraszamy do zapisywania się na Zlot Forda Probe, który odbędzie się w dn. 19-22 Czerwca w Sielpi Wielkiej. Szczegóły w dziale Rendez-vous. Uwaga - zapisy przyjmujemy do końca Kwietnia !
Szarpie podczas dodawania gazu
-
- Samochód: była skoda superb
Re: Szarpie podczas dodawania gazu
ostatnio problem z szarpaniem pojawił się i w moim probku tylko że u mnie szarpie tylko gdy jest mokro. byłem przekonany że to kable WN mają przebicie więc zmieniłem je wraz ze świecami i dalej szarpie. miał ktoś taki przypadek???????
wszyscy mają PROBE. miałem i ja:(:( 2.0 16v,94r.
- Kocureq
- Klubowicz
- Samochód: Patrol Y60 1991, Audi A4 2023
- Galeria: viewtopic.php?t=10333
kopułka / palec? Przy okazji sprawdź czy uszczelka pod kopułką jeszcze trzyma czy sparciała.
-
- Samochód: była skoda superb
no tego nie sprawdzałem. jutro jak będzie pogoda to zobaczę i raczej też wymienie bo przy jeździe skokami krew mnie zalewa i obciach wsród innych kierowców
wszyscy mają PROBE. miałem i ja:(:( 2.0 16v,94r.
- Pawel_-5
- Samochód: Probe 2.5 V6 96r
- Galeria: viewtopic.php?t=18025
Dziwne drgania podczas jazdy, skrzynia?
Witam!
Mam dziwny problem w moim probe
Otóż gdy normalnie od zera przyspieszam, samochód jedzie elegancko, płynnie natomiast gdy skrzynia automatyczna załaduje 3 bieg i przycisnę gaz a obroty są ok 2500 tys/obr. to samochód zaczyna drgać, im więcej dam gazu to większe drgania natomiast gdy pedał gazu puszcze to auto jedzie płynie. Czasem dzieje się tak na 2 biegu a ogólnie problem pojawił się jakieś 3 miesiące temu a dziś znów powrócił. Problem po jakimś ustępuje. Nie wiem co jest przyczyną ale podejrzewam skrzynie, zastanawiałem się czy to może być też za mocne paliwo bo zatankowałem cały bak Shell V-Power. Myślałem też o świecach ale te mam nowe. Jeśli ktoś miał albo wie co to może być to proszę o rady, bo jeśli to skrzynia to się załamię
Chociaż wydaje mi się że skrzynie mam w dobrym stanie bo nie szarpie a przerzuca biegi płynnie.
Pozdrawiam!
Mam dziwny problem w moim probe

Pozdrawiam!
2.2 GL 1989r. w automacie - BYŁ 
2.5 GT v6 1996r. - JEST

2.5 GT v6 1996r. - JEST

- Prezes
- Klubowicz
- Samochód: Probe 2.2 GT 92r.
- Galeria: viewtopic.php?t=15588
Zajrzyj sobie tutaj na początek
http://www.performanceprobe.com/index2. ... s/atst.php. A jakiego typu to drgania tzn. czujesz, że gdzieś na kołach czy właśnie w skrzyni?
. W całym zakresie prędkości występuje czy tylko przy wyższych indeksach? Zawiechę masz na bank dobrą, przeguby itp? Ja bym tu skrzynię obstawiał, ale niestety nie pomogę bo styczności nie miałem z automatami.

„Nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pobije doświadczeniem.”
- Pawel_-5
Ogólnie drgania są tylko i wyłącznie jak silnik ma wyższe obroty i potrzebuje więcej mocy(drgania nie przestają). Drgania są równomierne i ale tak jakby silnik przerywał gdy gaz puszcze żadnych drgań nie mam.
2.5 GT v6 1996r. - JEST

2.5 GT v6 1996r. - JEST

- wujeksex
- Samochód: Probe II 93 2.0 BASE MTX USA
- Galeria: viewtopic.php?t=14440
Zacznij od prostych rzeczy, czyli sprawdź błędy. Jak nic nie wykaże, to wymień filtr powietrza i paliwa.
Przeczyść przepływomierz powietrza.
Kąt zapłonu może być zły.
Przeczyść przepływomierz powietrza.
Kąt zapłonu może być zły.
Był Probe II 93 2.0 BASE LPG ATX USA
Probe II 93 2.0 BASE MTX USA
Odważni nie żyją wiecznie - Ostrożni nie żyją wcale...
Na rozstaju dróg..... redukcja i but
Kobieta - istota stabilna emocjonalnie, niczym powierzchnia szklanki wody, trzymanej przez osobę z chorobą Parkinsona, któremu palą się spodnie podczas tańczenia Lambady
Lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
Probe II 93 2.0 BASE MTX USA
Odważni nie żyją wiecznie - Ostrożni nie żyją wcale...
Na rozstaju dróg..... redukcja i but

Kobieta - istota stabilna emocjonalnie, niczym powierzchnia szklanki wody, trzymanej przez osobę z chorobą Parkinsona, któremu palą się spodnie podczas tańczenia Lambady
Lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
-
- Klubowicz
- Samochód: 3.0 V6 LX '90, 2.2 GT '92
- Galeria: viewtopic.php?t=7746
U mnie kiedyś przy wyższych obrotach też tak przerywało. Wymieniłem kable, świece, palec, kopułkę i nic nie pomogło. Przyczyną było zaśniedziałe gniazdo cewki i brudna przepustnica.
Po wyeliminowaniu tych przyczyn - jak ręką odjął. Innym razem przyczyną podobnych objawów był pęknięty izolator na nowo założonej świecy.
Po wyeliminowaniu tych przyczyn - jak ręką odjął. Innym razem przyczyną podobnych objawów był pęknięty izolator na nowo założonej świecy.
"Potrzeba dwóch lat, aby nauczyć się mówić; pięćdziesięciu, aby nauczyć się milczeć." (Ernest Hemingway)
- Pawel_-5
Ok sprawdzę dziś wszystkie rzeczy i napiszę, a co do filtra powietrza to mam nowy.
Pozdro
Pozdro
2.5 GT v6 1996r. - JEST

2.5 GT v6 1996r. - JEST

- Sam
- Samochód: Probe 96r, 2.0 16V
- Galeria: viewtopic.php?t=17752
nom ;D ja też sugeruje że to coś z zapłonem cewka kable świece - może kopułka, palec ;p
Dziś Probe 2.0 16V 96r
Kiedyś Probe 2.2 GL 90r
Niech gra muzyka i gaz do dechy
Komu w drogę temu pedał w podłogę :]
Kiedyś Probe 2.2 GL 90r
Niech gra muzyka i gaz do dechy

Komu w drogę temu pedał w podłogę :]
- Pawel_-5
-- oryginalny post 2010-09-19 09:37 --
Dziś jechałem i było wszystko w porządku silniczek pracuje bardzo równo ale pewnie za jakiś czas problem powróci. Kopułkę mam widać w stanie dobrym , kable WN też były wymieniane. A jak sprawdzić ten przepływomierz powietrza?
-- dodano 2010-09-21 08:57 --
Zaczynam od skrzyni, już kupiłem olej i filtr do skrzyni. Za wymianę oleju i filtru życzą sobie aż 120zł
Dziś jechałem i było wszystko w porządku silniczek pracuje bardzo równo ale pewnie za jakiś czas problem powróci. Kopułkę mam widać w stanie dobrym , kable WN też były wymieniane. A jak sprawdzić ten przepływomierz powietrza?
-- dodano 2010-09-21 08:57 --
Zaczynam od skrzyni, już kupiłem olej i filtr do skrzyni. Za wymianę oleju i filtru życzą sobie aż 120zł

2.5 GT v6 1996r. - JEST

2.5 GT v6 1996r. - JEST

- czareq
- Samochód: Probe 24v 95r
Witam serdecznie. Od dwoch tygodni jestem szczesliwym posiadaczem Probulca 2.5 1995 rok. Podczas jazdy probnej tez mi szarpalo przy zwiekszaniu obrorow, ale po zakupie furki dolalem oleju, ktorego bylo ponizej minum i przestalo szarpac... dziwne, ale to chyba nie powinno miec z tym nic wspolnego 

lecz pamietaj, naprawde nie dzieje sie nic...
Kolego a ty potrafisz poprawnie pisać?Normalnie tragizmczareq pisze:Witam serdecznie. Od dwoch tygodni jestem szczesliwym posiadaczem Probulca 2.5 1995 rok. Podczas jazdy probnej tez mi szarpalo przy zwiekszaniu obrorow, ale po zakupie furki dolalem oleju, ktorego bylo ponizej minum i przestalo szarpac... dziwne, ale to chyba nie powinno miec z tym nic wspolnego

- Bluu
- Samochód: Probe II '97 2.0 EURO
Kabelki WN pisałeś, że wymieniłeś ale kiedy ?? jak dość dawno - warto by było je sprawdzić ja kiedyś kupiłem firmy, chyba „Sentech” ~90zł i po 8 miesiącach miałem pod maską choinkę jak na Święta
teram mam NGK ~230zł i naprawdę niekiedy warto „przepłacić”
Domowy sposób sprawdzenia - „na choinkę”
w ciemnym miejscu zapalasz silnik otwierasz maskę i patrzysz czy te małe elektrony spier…pszają z kabelków, możesz też dotknąć się masy i przejechać dłonią po kablach tylko tu uwaga
elektrony umieją się bronić

Domowy sposób sprawdzenia - „na choinkę”

-
- Samochód: PROBE II 2.0 16V 95.R
- Galeria: viewtopic.php?t=18768
Witam nie zakładając nowego tematu...Probe 2.0 16V po odpaleniu po nocy auto gaśnie zapala sie "silnik" odpalam ponownie ,przejadę parę matrów i znów to samo, trzecia próba jade już normalnie nic się nie swieci ,lecz jest zamulony,brak mocy po depnieciu nie idzie. Kable nówki świece przeczysczone w dobrym stanie.Kat raczej nie zapchany Może aparat? już nie mam pomysłów. . . .
-
A tego niestety nie potrafię.. podlecę chyba jutro do jakiegoś maga niech sprawdzi.. 

- OLEY
- Klubowicz
- Samochód: I Gen 3.0 V6 Vulcan '90
Do tego nie trzeba maga. Wystarczy dobrze przejrzeć forum. 

[o]Piękno nie zna ceny.[/o]
-
Czytałem i nie rozumiem tego.A jeśli chodzi o błędy podobno ostatni mechanik wszystkie skasował..poprawy brak muli ,nie jedzie ,pompa paliwa kable swiece sprawdzone,teraz karzą mi jechać do tłumikarza i wyciąć kata i dopiero wrócić :_ nie mam już siły do tego złoma
PS.Może ma ktoś jakiegos dobrego mechanika z Wrocławia który zajmie się moim Probe i zna sie na rzeczy no i nie skasuje 500 zł za nic 

No to jak nic nie rozumiesz z tego,to raczej poprzez forum nikt ci doraźnie nie pomoże.
Odezwij się do niego
:
http://fordprobe.pl/forum/memberlist.ph ... file&u=430
poproś ładnie
powinien odpowiednio Cię nakierować ,na odpowiedniego mechanika 
Pozdro.
Odezwij się do niego

http://fordprobe.pl/forum/memberlist.ph ... file&u=430
poproś ładnie

Pozdro.

-
-- oryginalny post 2011-01-14 20:18 --
Ok.. będę próbować mimo wszystko dzięki za znak
-- dodano 2011-01-17 11:48 --
Witam jest postęp w akcji
Chyba włożyłem łapy w dobre miejsce.Odkręciłem kopułke przeczyściłem te styki w środki oraz palec papierem sciernym i nagle.... auto odpala za kazdym czy cieply czy zimny , nie muli nie dlawi sie..a nie mogłem początkowo wyjechać z podwórka..
Lece zaraz wrzucić jeszcze nowe świece NGK V line bo moje mimo czyszczenia są okrutne.. Zobaczymy czy odmuli bardziej..następny zabieg pozbycie sie kata..
Ok.. będę próbować mimo wszystko dzięki za znak

-- dodano 2011-01-17 11:48 --
Witam jest postęp w akcji

Lece zaraz wrzucić jeszcze nowe świece NGK V line bo moje mimo czyszczenia są okrutne.. Zobaczymy czy odmuli bardziej..następny zabieg pozbycie sie kata..

- Basf_Wrocław
- Samochód: R4 94
- Galeria: viewtopic.php?t=5626
Kolega ma racje, jeśli nie jest zasyfiony to szkoda go wyrzucać. Tym bardziej jeśli nie masz gazu w aucie to nie wycinaj. Po wyjęciu go jedyne co odczujesz to smród spalin i nic poza tym. Ja wyciąłem u siebie i wstawiłem strumienice, ale tylko dlatego, że urwała mi się osłona kata i oryginalnej w nienaruszonym stanie nie dostałem. Teraz jak odpalam auto w garażu to już po minucie nie da się wytrzymać 

Taka sytuacja...
- anciap
- Samochód: Probe2-1994-2,5v6 USA
- Galeria: viewtopic.php?t=18062
Re: Wolne obroty, szarpanie....
Witam klubowiczów,ja mam to samo przyjechalem w piatek ze Świnoujścia bylo ok wszystko,w poniedziałek rano chce jechać odpalam i szarpie okropnie nie wiem co jest grane check nie świeci na obroty wchodzi ,a na wolnych zdycha dodam ze świece byly kolor piaskowe teraz są suche i obkopcone , wie ktos co to może być?