Mam 2 opcję. Kupić Probe z LPG lub kupić Porbe bez LPG i założyć samemu. Każda ma swoje słabe i mocne strony.
Kupując z LPG:
- model jaki by mnie interesował ( czarny, czerwony lub srebrny kolor) rzadko by się trafił z gazem sekwencją a chyba tylko taką biorę pod uwagę
- Większość Probe z LPG posiada starsze generację instalacji gazowych, które mają większe prawdopodobieństwo uszkodzenia silnika, biorą więcej LPG, gorzej radzą sobie w zimę i co najważniejsze sekwencja nie wpływa aż tak mocno na osiągi samochodu a po to kupuję Probe 24V by się tym właśnie cieszyć
- nie wiadomo ile tys. km ktoś na tym gazie zrobił, jak dbał o silnik, czy ma założoną dobrą instalację czy coś beznadziejnego
Kupując bez LPG:
- będę musiał kupić Probe tanio by się to opłacało, ale teoretycznie łatwiej o dobry egzemplarz
- mogę założyć LPG sekwecję samemu, wybrać takie wtryski i podzespoły, które będę uważał za najlepsze
- silnik dopiero zacznie przebieg na LPG
- znam parę osób, którym spartolono instalacje i wiem, że tez mogę trafić na złego gazownika
- taka przyjemność wyjdzie mnie drożej niż kupno Probe od razu z LPG, jednak będę wiedział czym jeżdżę
Myślę, że koszty dbania o instalację LPG nie są aż tak duże:) Tutaj jest fajny kalkulator
http://www.pitec.pl/kalkulator/ Mi wyszło, że koszt instalacji zwróciłby się po 6 miesiącach. W ciągu 2 lat oszczędziłbym 9 000zł

Więc pieniądze na regulację, filtry by się znalazły.