Zapraszamy do zapisywania się na Zlot Forda Probe, który odbędzie się w dn. 19-22 Czerwca w Sielpi Wielkiej. Szczegóły w dziale Rendez-vous. Uwaga - zapisy przyjmujemy do końca Kwietnia !
świece
w temacie świec:
chciałem ostatnio wymienić świece ale coś ciężko szły(fakt, że klucz do dupy był). Później zainwestowałem w nowy porządny klucz i 3 wymieniłem a na czwartej padłem. Wprawdzie na początku szła ale później dupa. Nie chce nic na siłę robić bo znam konsekwencję i późniejsze koszty. Jak zrobić żeby było dobrze?
chciałem ostatnio wymienić świece ale coś ciężko szły(fakt, że klucz do dupy był). Później zainwestowałem w nowy porządny klucz i 3 wymieniłem a na czwartej padłem. Wprawdzie na początku szła ale później dupa. Nie chce nic na siłę robić bo znam konsekwencję i późniejsze koszty. Jak zrobić żeby było dobrze?
Czarne 2.2 GT '91
eee tam... dobra wymiarowa nasadka (np typowa do swiec,a gdybys nie mogl dostac to stara gwiazdkowa nabij jesli masz obrobiona swiece) i nie ma co sie poddawac
teraz juz wiem
ze podstawowa technika sa male kroczki tzn powiedzmy 1/2 obrotu i 1/4 cofnij i znowu 1/2...itd. fakt jesli ma sie urwac to i tak sie urwie,mi akurat sie poszczescilo a byla wrosnieta w glowice 

byla czarna jedyneczka 2.2 GT USA
zbieram na 2.5v6...
zbieram na 2.5v6...
Udało się! Wszystko zawdzięczam kuracji Coca-Cola. Polałem tą świecę troszkę napojem z USA i dziś otworzyłem maskę, włożyłem klucz i mówię: co będzie. Najpierw troszkę cofnąłem, a później to już tylko podobnie jak york napisał - trochę do przodu i później odrobinę do tyłu. Jakoś odkręciłem. <jupi>
Czarne 2.2 GT '91
- kosmita
- Galeria: viewtopic.php?t=8651
Kilka postow wyzej napisalem wlasnie ze mam nowe swiece i po 3 dniach zaczelo ssykac kurcze co teraz z tym zrobic?Maciucha pisze: Najpierw wymień świecę. W tej uszczelnienie już masz na pewno do bani, a być może sama świeca ma przedmuchy przy izolatorze. Jak nie pomoże to trochę lipa bo oznaczałoby to uszkodzenie powierzchni gniazda świecy.
Black Shadow GT 92r
- Maciucha
- Samochód: I GT
- Galeria: viewtopic.php?t=7836
- Kontakt:
A jesteś pewien, że świeca nie jest uszkodzona? Zbyt mocne dokręcenie często powoduje niewidoczne na zewnątrz pęknięcie izolatora. Chyba, że tak jak ktoś pisał wcześniej została krzywo wkręcona. W każdym bądź razie wymiana świecy to koszt max. 15zł, więc warto zaryzykować.kosmita pisze:Kilka postow wyzej napisalem wlasnie ze mam nowe swiece i po 3 dniach zaczelo ssykac kurcze co teraz z tym zrobic?Maciucha pisze: Najpierw wymień świecę. W tej uszczelnienie już masz na pewno do bani, a być może sama świeca ma przedmuchy przy izolatorze. Jak nie pomoże to trochę lipa bo oznaczałoby to uszkodzenie powierzchni gniazda świecy.
Ja wymieniałem świece i o dziwo wykręciły się nad podziw łatwo.
Zamontowałem oczywiście NGK symbol - końcówka F-11 (reszty nie pamiętam) , a silnik F2 ma końcówkę A-11. Zapłaciłem 12.60zl za sztukę po rabatach.
Zamontowałem oczywiście NGK symbol - końcówka F-11 (reszty nie pamiętam) , a silnik F2 ma końcówkę A-11. Zapłaciłem 12.60zl za sztukę po rabatach.
Alfa Romeo 156 Sportwagon 2.4 JTD Distinctive nero fuoco
&
ex Alfa Romeo GTV nero ; Volvo 480 Turbo Collection nr 116/480
&
ex Alfa Romeo GTV nero ; Volvo 480 Turbo Collection nr 116/480
- kosmita
- kosmita
- Bogdan9999
- Samochód: Black 1GT 91r. Sportage FE3N 4X4
- Galeria: viewtopic.php?t=7485
- Pelot
- Samochód: F4
- Galeria: viewtopic.php?t=5515
- pytlar
- Galeria: viewtopic.php?t=8824
a opilki z gwintu jak niby pozniej wyciagnie ze srodka??
chociarz moj dziadek niedawno krzywo wkrecil swiece i prosto juz nie szlo wkrecic... wiec do mechaniora wpadlismy, a ten napchal watuliny do srodka do komory i pozniej poprawil gwint gwintownikiem. Opilki wyciagnelo sie razem z watuliną przy pomocy drutu:] A samochod jezdzi do dzisiaj bez problemu
chociarz moj dziadek niedawno krzywo wkrecil swiece i prosto juz nie szlo wkrecic... wiec do mechaniora wpadlismy, a ten napchal watuliny do srodka do komory i pozniej poprawil gwint gwintownikiem. Opilki wyciagnelo sie razem z watuliną przy pomocy drutu:] A samochod jezdzi do dzisiaj bez problemu
- pytlar
- Galeria: viewtopic.php?t=8824
dmucha z pod świec
po wymianie silnika w moim probku okazało się że dmucha mi kompresja z pod dwóch świec da się coś z tym zrobić czy czekać aż nagar zabije nieszczelność?
Re: dmucha z pod świec
A świece dokręcone?? Odkręć je i oczyść otwory w silniku (te pierścionki na świecach też), może piasek jakiś lub syf u mnie pomogła zmiana świec bo stare były a podkładki odkształcone ale może u ciebie wyczyścić tylko wystarczy. chyba ze gwint w głowicy masz kiepski lub nie odpowiednie świece . Pozdro
- LukaszV8
- Klubowicz
- Samochód: Probe GT 1992r.
- Galeria: viewtopic.php?t=23045
Re: świece
Mógłby ktoś krótko i zwięźle napisać jakie są najlepsze dostępne świece w Pl lub w Stanach do zamówienia do 2.2 GT platynowe??
Ktoś wcześniej napisał, że ngk ZFR6FIX-11. Są takie na allegro 40 zł szt. ale pisze w specyfikacji, że są do gazu, a mój GT na szczęście go nigdy nie wąchał i nie powącha.
Ktoś wcześniej napisał, że ngk ZFR6FIX-11. Są takie na allegro 40 zł szt. ale pisze w specyfikacji, że są do gazu, a mój GT na szczęście go nigdy nie wąchał i nie powącha.
- KrecioPL
- Klubowicz
- Samochód: Był: Probe II 2.5 V6 '97 || Jest: cokolwiek byle jeździć :)
- Galeria: viewtopic.php?t=21787
więc odpowiedz sobie na pytanie czy jest sens kupować platynowe?
Bo w Biblii nie ma napisane aby nie cisnąc gazu do dechy
- LukaszV8
- Klubowicz
Ech...nie chodzi o to..czy platynowe czy nie...Po prostu jakie są najlepsze dostępne świece do tego auta jakie można założyć. Auto które jeździ na benzynie nie na lpg. Chcę jakieś zamówić więc pytam z perspektywy nowego posiadacza ( fajnego zapierdalacza-się zrymowało
) szanowne grono doświadczonych ownerów...Ale tu widzę nawet tak prostej rzeczy się człowiek nie dowie, a jak się jakiś odezwie to nie wnosi nic do tematu i nie odpowie...ech...
Kocureq ratuj...

- KrecioPL
- Klubowicz
- Samochód: Był: Probe II 2.5 V6 '97 || Jest: cokolwiek byle jeździć :)
- Galeria: viewtopic.php?t=21787
Nie ma sensu przepłacać, kup zwykłe odpowiednie dla GT-ka np. DENSO.
Bo w Biblii nie ma napisane aby nie cisnąc gazu do dechy
- LukaszV8
- Klubowicz
OK. Thx za info.
Jakie to są odpowiednie dla GTka? że byle jakie byle tylko miały przerwę 1,1 mm??
Jakie to są odpowiednie dla GTka? że byle jakie byle tylko miały przerwę 1,1 mm??
- Romas
- Klubowicz
- Samochód: PROBE '94 2.5V6 GT MTX
- Galeria: viewtopic.php?t=19226
jeszcze BERU i NGK