Zapraszamy do zapisywania się na Zlot Forda Probe, który odbędzie się w dn. 19-22 Czerwca w Sielpi Wielkiej. Szczegóły w dziale Rendez-vous.
S.H.A.R.K
- tom87dg
- Klubowicz
- Samochód: probe 1993 2.5 v6
- Galeria: viewtopic.php?t=16963
Re: S.H.A.R.K
fajne fotele
http://hydrografikadg.pl.tl --------> zapraszam osoby chcace zmienic wyglad w swoim woziku
- S.H.A.R.K
- Samochód: PROBE GT-ZE AURORA
- Galeria: viewtopic.php?t=12737
Ze względu na to że niedawno mój prostownik wyzionął ducha, musiałem kupić coś innego... Wybór padł na ładowarkę impulsową firmy CTEK 5.0
Zobaczymy co ten maluch potrafi

I drugi drobiazg: Stalowe nakrętki Project Kics R40 w kolorze Neo Chrome

-- dodano 2013-01-25 21:13 --
Wpadły mi też ostatnio w ręce nowe (jeszcze spięte) Oem'owe dywaniki, które występowały w wersjach Euro.
Żeby było śmieszniej, dywaników nie produkują już ładnych parę lat

Zobaczymy co ten maluch potrafi

I drugi drobiazg: Stalowe nakrętki Project Kics R40 w kolorze Neo Chrome

-- dodano 2013-01-25 21:13 --
Wpadły mi też ostatnio w ręce nowe (jeszcze spięte) Oem'owe dywaniki, które występowały w wersjach Euro.
Żeby było śmieszniej, dywaników nie produkują już ładnych parę lat

Ostatnio zmieniony 2013-01-26 19:05 przez S.H.A.R.K, łącznie zmieniany 1 raz.
FORD PROBE GT-ZE / AURORA FLARE BLUE PEARL
- avel
- Samochód: Probe II 2.0 1994
- Galeria: viewtopic.php?t=20438
Ładne dywaniki, będzie przytulnie jak u babci przy kominku
Są w nich otwory na zaczepy przy fotelu, ale ja nigdy takich zaczepów nie widziałem w tym miejscu. Czyli czego to ma się trzymać?

Stare i zardzewiałe! Probe II 2.0 1994, było 
Audi A3 2.0TDI 170km quattro 2007, jest

- S.H.A.R.K
W zestawie są jeszcze spinki (ten mały woreczek), które jednocześnie wpina się w wykładzinę i dywanik. 

daj foty tych spinek, bo mi dywaniki lataja po aucie jak zyd po pustym sklepie
life's 2 short 4 seals ~~~~~~ ‹=====|=======|-----]
only ziligon
only ziligon
- S.H.A.R.K
Pistolet tapicerski i po problemie
a tak na poważnie to chyba mam gdzieś jeszcze jeden komplet takich spinek.
Zrobię fotkę to wrzucę.

Zrobię fotkę to wrzucę.
- Kocureq
- Klubowicz
- Samochód: Patrol Y60 1991, Audi A4 2023
- Galeria: viewtopic.php?t=10333
Re: Odp: S.H.A.R.K
Ja przykleilem do dywanika od spodu dlugi rzep na skos i ladnie sie trzyma podlogi 

wlasnie sie przymierzalem do przyszycia, zeby sie nie odlepil. tasma dwustronna czy jakis inny gorolski patent?
life's 2 short 4 seals ~~~~~~ ‹=====|=======|-----]
only ziligon
only ziligon
- Prezes
- Klubowicz
- Samochód: Probe 2.2 GT 92r.
- Galeria: viewtopic.php?t=15588
Jak już coś to śląski
.
A po co kombinować z igłą i nitką jak można prościej
http://www.mierzejewski.pl/pl/rzepy-samoprzylepne.html
A tak wracając do tematu to niezłe te dywaniki, Shark będziesz musiał parę czystych butów wozić w aucie, żeby ich nie zabrudzić

A po co kombinować z igłą i nitką jak można prościej

A tak wracając do tematu to niezłe te dywaniki, Shark będziesz musiał parę czystych butów wozić w aucie, żeby ich nie zabrudzić

„Nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pobije doświadczeniem.”
- Kocureq
- Klubowicz
Igla i nitka probowalem, ale ciezko przebic dywanik. Wzialem rzep i jakis klej montazowy ktory akurat mialem w domu
nie wiedzialem ze sa samoprzylepne rzepy.

- S.H.A.R.K
Po kilkumiesięcznym leżakowaniu skrzyni, w końcu wziąłem ją w obroty....
Pierwsze została wypolerowana na gładko, później poszedł podkład VHT i na to farba tej samej firmy (kolor Iron Cast) przeznaczona do malowania elementów silnika.
Śruby i inne metalowe elementy również zostały odnowione po przez ponowne ocynkowanie złotą pasywacją... Wiązało się to z rozpołowieniem skrzyni i ponownym jej sklejeniem. A tutaj efekty:

I reszta rzeczy do kompletu:
Te elementy zostały wypiaskowane i pomalowane proszkowo

Short-Shifter firmy RALCO Performance

Nowe uszczelniacze NOK, tulejki ori Mazda i osłony przegubów Lobro

Pierwsze została wypolerowana na gładko, później poszedł podkład VHT i na to farba tej samej firmy (kolor Iron Cast) przeznaczona do malowania elementów silnika.
Śruby i inne metalowe elementy również zostały odnowione po przez ponowne ocynkowanie złotą pasywacją... Wiązało się to z rozpołowieniem skrzyni i ponownym jej sklejeniem. A tutaj efekty:

I reszta rzeczy do kompletu:
Te elementy zostały wypiaskowane i pomalowane proszkowo

Short-Shifter firmy RALCO Performance

Nowe uszczelniacze NOK, tulejki ori Mazda i osłony przegubów Lobro

Ostatnio zmieniony 2013-07-16 02:29 przez S.H.A.R.K, łącznie zmieniany 1 raz.
- tom87dg
- Klubowicz
- Samochód: probe 1993 2.5 v6
- Galeria: viewtopic.php?t=16963
jak zwykle super, powiem ze jestes dla mnie wzorem do nasladowania.
http://hydrografikadg.pl.tl --------> zapraszam osoby chcace zmienic wyglad w swoim woziku
- S.H.A.R.K
Aj tam aj tam
Wszystko idzie u mnie tak mozolnie że szkoda gadać. I to trwa już na tyle długo że zaczynam się chyba wypalać bo wcześniej dłubanie przy aucie sprawiało mi przyjemność a teraz zaczyna mnie już powoli odpychać. Mam nadzieję że zmieni się to jak już będzie ogarnięta buda i zostanie tylko składanie tego wszystkiego, ale to jeszcze długa droga... Teraz dostanę w końcu długo wyczekiwany urlop to może uda mi się przynajmniej skończyć ogarniać podłogę, bo zacząłem z tą konserwacją w tamtym roku i niestety złapała mnie zima. Mam nadzieję że teraz te 2 tygodnie wystarczą żeby to dokończyć i postawić w końcu auto na koła - ponad 2 lata stania na "kobyłach" mu wystarczy 
A następnie czeka mnie ponowne wyciąganie silnika, malowanie komory i bloku no i pewnie znowu malowanie całej budy przeciągnie się na następny rok
ehhhh
Zastanawiam się tylko jeszcze nad kolorem komory, może coś pomożecie w tym temacie ? bo jak na razie to mam 2 opcje.
Albo kolor budy albo szary akryl. Co o tym myślicie ? Dodam że kolor na aucie będzie zmieniony na granatową perłę z nowego GT-R'a coś takiego: http://www.youtube.com/watch?v=XBenzZftBak
Wieczorkiem wrzucę jeszcze odrestaurowany wlew paliwa i parę innych dupereli

A następnie czeka mnie ponowne wyciąganie silnika, malowanie komory i bloku no i pewnie znowu malowanie całej budy przeciągnie się na następny rok

Zastanawiam się tylko jeszcze nad kolorem komory, może coś pomożecie w tym temacie ? bo jak na razie to mam 2 opcje.
Albo kolor budy albo szary akryl. Co o tym myślicie ? Dodam że kolor na aucie będzie zmieniony na granatową perłę z nowego GT-R'a coś takiego: http://www.youtube.com/watch?v=XBenzZftBak
Wieczorkiem wrzucę jeszcze odrestaurowany wlew paliwa i parę innych dupereli

- Romas
- Klubowicz
- Samochód: PROBE '94 2.5V6 GT MTX
- Galeria: viewtopic.php?t=19226
Pytanie tylko czy silnik robisz w jakiś kolor, jeśli tak , to czy na ciemno, czy jasno, czy tez może poler, chrom.
Jeśli na ciemno to komore proponuję jasną , nawet biała, zaś jak silnik ma być w poler, to pokusił bym się nawet na czarną komorę , dla ładnego kontrastu
Jeśli na ciemno to komore proponuję jasną , nawet biała, zaś jak silnik ma być w poler, to pokusił bym się nawet na czarną komorę , dla ładnego kontrastu

- S.H.A.R.K
Blok będzie pomalowany na taki kolor jak skrzynia lub taki jak na zdjęciu. Pokrywy zaworowe w czarnym połysku i wypolerowany kolektor.
Co do kolektora to chciałem pochromować ale cena zabija, wszędzie gdzie pytałem to koszt 3 tyś. zł
Może znacie jakieś firmy gdzie mogli by to zrobić trochę taniej ?

Pokrywy mam już też ogarnięte, został tylko właśnie ten kolektor, który dałem na razie do polerki a później się zobaczy.
Foto "właściwej" pokrywy i kilka dodatków do niej

Co do kolektora to chciałem pochromować ale cena zabija, wszędzie gdzie pytałem to koszt 3 tyś. zł
Może znacie jakieś firmy gdzie mogli by to zrobić trochę taniej ?

Pokrywy mam już też ogarnięte, został tylko właśnie ten kolektor, który dałem na razie do polerki a później się zobaczy.
Foto "właściwej" pokrywy i kilka dodatków do niej

Ostatnio zmieniony 2013-07-14 00:57 przez S.H.A.R.K, łącznie zmieniany 3 razy.
- Romas
- Klubowicz
Czyli blok w czarnym macie, pokrywy czarne, więc komorę żeby to ładnie wyglądało przydało by sie jasną zrobić, Albo biały akryl, Albo zaryzykował bym jakiś jasny JDM, może zielony ( fajnie by się komponował) 
EDIT.
Jeszcze jest jeden kolor który by mógł fajnie wyglądać i chyba najbardziej Ci podpasuje, krwisty czerwony

EDIT.
Jeszcze jest jeden kolor który by mógł fajnie wyglądać i chyba najbardziej Ci podpasuje, krwisty czerwony

- S.H.A.R.K
Chcę to wszystko zrobić tak żeby to miało ręce i nogi. Zielona lub czerwona komora to już do wnętrza auta trzeba było by upychać jakieś dodatki w tym kolorze. Kiedyś właśnie myślałem o białej komorze i o obszyciu całego wnętrza na biało, ale jak zobaczyłem jak to wygląda na zdjęciach to zmieniłem zdanie i wolał bym aby pod machą było raczej bardziej spokojnie... dlatego ciągle chodzi mi po głowie właśnie szary akryl, coś jak tutaj:

Ostatnio zmieniony 2013-07-05 12:14 przez S.H.A.R.K, łącznie zmieniany 5 razy.
- Romas
- Klubowicz
tutaj photoschop się wkradł, ale moim zdaniem wygląda to z dużym smakiem, i nie trzeba robić dodatków w środku ( ewentualnie mozesz sie pokusic o przeszycia na fotelach, dokładnie na kolor nie patrz bo tu jest perła, ale generalnie ten odcień http://img823.imageshack.us/img823/4721/1111komora.jpg
- S.H.A.R.K
Jest jeszcze trochę czasu to się pomyśli. W każdym razie jeśli macie jeszcze jakieś ciekawe pomysły to piszcie.
- Kocureq
- Klubowicz
Romas dobrze kombinuje z jasnym zielonym
- S.H.A.R.K
I tak jak pisałem wcześniej, wrzucam fotki z przebiegu prac przy wlewie paliwa i tylnych osłonach tarcz hamulcowych.
Jak wiecie w większości naszych aut te elementy to już pruchno, więc znalezienie czegoś przyzwoitego było nie lada wyczynem
ale się udało.
Pierwszym etapem prac było ręczne czyszczenie papierem ściernym do gołego metalu, tak aby zostało jak najmniej ognisk korozji. Przy osłonach poszedłem trochę na skróty i użyłem szlifierki z krążkami, gdzie niestety widać efekt
ale za to powstały dodatkowe otwory wentylacyjne
Następnie wszystko poszło do wytrawienia w kwas - gdzie ja nie mogłem już dotrzeć, to kwas zrobił swoje
Po wytrawieniu, wlew paliwa został ocynkowany galwanicznie złotą pasywacją a na osłony został położony ocynk techniczny pod farbę proszkową.
Ostatnim etapem było pomalowanie elementów. Wlew pomalowany został w kolorze ciemno grafitowej perły lakierem samochodowym i jeszcze dodatkowo pod to położony został podkład epoksydowy. Natomiast osłony tarcz pomalowałem proszkowo na srebrny metaliczny kolor.

I fotki osłon

Tylne osłony miałem zakładać nowe, ale nie było sensu bo i tak by poszły do cięcia pod większe tarcze. W rzeczywistości są trochę jaśniejsze niż na zdjęciach...
-- dodano 2013-07-11 12:51 --
A tutaj nówki na przód. Drugie zdjęcie tak dla wizualizacji - trochę przekombinowane, ale auto jeszcze nie złożone więc trzeba sobie jakoś radzić 

Jakiś czas temu do zestawu hamulcowego od MPS'a przyszły mi też tarcze hamulcowe przód i tył firmy EBC Turbo Groove i niebieskie klocki firmy HAWK Performance (zdjęć klocków jeszcze nie zrobiłem więc będą później)

320mm na feldze 19" - dojdzie zacisk i powinno to robić jeszcze lepszą robotę... Zastanawiam się tylko czy zostawić właśnie srebrne zaciski czy może dać jakiś inny kolor ? Na zaciski dojdzie jeszcze logo Mazdaspeed - malowane 

Nowe japońskie piasty tylne z łożyskami NTN - te same były montowane fabrycznie

Piasty na przód ori Mazda

I do nich zestawy Japan Line (łożysko, uszczelniacz, seger i nakrętka) W środku siedziały również łożyska firmy NTN 

Tak wyglądają tylne zwrotnice (zostały wypiaskowane, pomalowane podkładem cynkowym i na to położona srebrna metaliczna farba proszkowa)
Przednie wyglądają tak samo - foto później

I przednie

Lecimy dalej
Nowe tylne czujniki od ABS'u

Tylna belka (tak samo po piaskowaniu, położony podkład cynkowy i na to farba proszkowa)
Przyszedł mi też w końcu długo wyczekiwany stabilizator 16mm firmy PRD, na razie też nie wrzucam zdjęć bo kombinuję w jakim kolorze go zostawić
W tej chwili jest soczysta pomarańcz - ostatnie foto. Zostawić ? czy przemalować na coś innego ? Zastanawiam się nad białym...

Belki pod silnik, mocowania baku i elementy zderzaka przód-tył

Zawieszenie praktycznie całe ogarnięte, czekam jeszcze tylko na przednią belkę (sanki) i przedni stabilizator bo trochę później dawałem do malowania.
-- dodano 2013-07-12 01:27 --
Odświeżony rozrusznik

Osłony baku i wydechu po ocynkowaniu galwanicznym (zdjęcie przed i po) 

I tutaj również po ocynkowaniu śruby, nakrętki itd...

Jak wiecie w większości naszych aut te elementy to już pruchno, więc znalezienie czegoś przyzwoitego było nie lada wyczynem

Pierwszym etapem prac było ręczne czyszczenie papierem ściernym do gołego metalu, tak aby zostało jak najmniej ognisk korozji. Przy osłonach poszedłem trochę na skróty i użyłem szlifierki z krążkami, gdzie niestety widać efekt

Następnie wszystko poszło do wytrawienia w kwas - gdzie ja nie mogłem już dotrzeć, to kwas zrobił swoje

Po wytrawieniu, wlew paliwa został ocynkowany galwanicznie złotą pasywacją a na osłony został położony ocynk techniczny pod farbę proszkową.
Ostatnim etapem było pomalowanie elementów. Wlew pomalowany został w kolorze ciemno grafitowej perły lakierem samochodowym i jeszcze dodatkowo pod to położony został podkład epoksydowy. Natomiast osłony tarcz pomalowałem proszkowo na srebrny metaliczny kolor.

Tylne osłony miałem zakładać nowe, ale nie było sensu bo i tak by poszły do cięcia pod większe tarcze. W rzeczywistości są trochę jaśniejsze niż na zdjęciach...
-- dodano 2013-07-11 12:51 --

Przednie wyglądają tak samo - foto później

Lecimy dalej

Przyszedł mi też w końcu długo wyczekiwany stabilizator 16mm firmy PRD, na razie też nie wrzucam zdjęć bo kombinuję w jakim kolorze go zostawić

W tej chwili jest soczysta pomarańcz - ostatnie foto. Zostawić ? czy przemalować na coś innego ? Zastanawiam się nad białym...

Zawieszenie praktycznie całe ogarnięte, czekam jeszcze tylko na przednią belkę (sanki) i przedni stabilizator bo trochę później dawałem do malowania.
-- dodano 2013-07-12 01:27 --

Ostatnio zmieniony 2013-08-10 16:57 przez S.H.A.R.K, łącznie zmieniany 5 razy.
- Kocureq
- Klubowicz
Fabryka powinna ci zazdroscic 

-
- Klubowicz
- Samochód: 3.0 V6 LX '90, 2.2 GT '92
- Galeria: viewtopic.php?t=7746
Trzeba przyznać, że miło się to ogląda.
Wspaniała robota
Wspaniała robota

"Potrzeba dwóch lat, aby nauczyć się mówić; pięćdziesięciu, aby nauczyć się milczeć." (Ernest Hemingway)
- Lukasz
- Klubowicz
- Samochód: Ford Probe 2.2 GT 89r. Volvo V70 I 2.5 TDI 140KM 1997
- Galeria: viewtopic.php?t=14709
- Kontakt:
- avel
- Samochód: Probe II 2.0 1994
- Galeria: viewtopic.php?t=20438
Już wiem dlaczego pisałeś że złota pasywacja wyszła źle, faktycznie jakieś dziwne te plamy, ale to raczej wina cynkowni, coś ewidentnie im nie wyszło.
Stare i zardzewiałe! Probe II 2.0 1994, było