Zapraszamy do zapisywania się na Zlot Forda Probe, który odbędzie się w dn. 19-22 Czerwca w Sielpi Wielkiej. Szczegóły w dziale Rendez-vous. Uwaga - zapisy przyjmujemy do końca Kwietnia !
Uszczelniacz półosi
Uszczelniacz półosi
Witam .. wczoraj wymieniałem sprzęgło w moim probku 2,2GT (wymieniał warsztat) no i niestety z pod półośki cieknie olej w związku z tym pytanie czy od mazdy GD będą pasowały ?? (warsztat angielski a oni kurcze nic nie wiedzą) pozdrowienia ....
-
- Galeria: viewtopic.php?t=6696
- Robert
- Samochód: Probe GT2.0'89; ForTwo 0.6turbo; HRV 1.6
- Galeria: viewtopic.php?t=6900
- Kontakt:
kalii pisze:Sory stary ale ten mechanik co ci to robił to kiepski mechanik skoro oszczędza 20zł na dwa simeringi-to podstawa jak się wyjmuje przegub to wstawia się nowe uszczelniacze!

Poświęć niecałe 2 minuty na naukę korzystania z forum:
Lekcja 1 (bardzo krótka) i
Lekcja 2 (krótka)

'89 2.0 Turbo downgrade

- spown
- Galeria: viewtopic.php?t=5507
- Kontakt:
Sączący się olej ze skrzyni biegów
Witam jak w temacie zauważyłem wyciek oleju ze skrzyni biegów. Wyciek widoczny jest przy półosi. I teraz pytanie czy ktoś zna rozmiar uszczelniacza.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

- Bogdan9999
- Samochód: Black 1GT 91r. Sportage FE3N 4X4
- Galeria: viewtopic.php?t=7485
-
Uszczelniacz półosi
witam potrzebuje nr seryjny uszczelniacza od półosi 2,2 GT w salonie wyświetla im tylko modele europejskie i nie wiedza czy to jest to samo moze ktos posiada stary simering??
- Kocureq
- Klubowicz
- Samochód: Patrol Y60 1991, Audi A4 2023
- Galeria: viewtopic.php?t=10333
Re: Uszczelniacz półosi
W salonie Forda czy Mazdy? 

-
forda, wiesz cos na ten temat?? 

- Kocureq
- Klubowicz
- Samochód: Patrol Y60 1991, Audi A4 2023
- Galeria: viewtopic.php?t=10333
Zobaczę jutro czy mam jedynkę w Microcacie, podam ci FINIS jak będzie.
-
- Samochód: Probe 97 2.0 16v
- Galeria: viewtopic.php?t=21058
a rozmiar do probe 2 gen 2.0 uszczelniacza ktos zna bądz ma gdzie zobaczyc ?? mam sklepik z uszczelniaczmi i oringami wiec dostał bym taniej jak w sklepie- i ic powiedzieli mi ze niemaja
Witam.Panowie takie szybkie pytanie.Uszczelniacz raczej znajdę ale chciałbym wiedzieć czy jest dużo pracy z jego wymianą?Wymieniłem ostatnio olej w skrzyni,to co zlałem przypominało nie powiem co i było tego ledwie litr(już wcześniej wyciekało na kolanku od chłodnicy skrzyni).Tak czy siak zalałem świeży olej,weszło tego prawie 3 litry no i zonk....Wyciek dosyć spory,olej skrapla się na podłużnicy od strony kierowcy oraz na tej puszcze łączącej 2 przeguby,obstawiam właśnie uczelniacz skrzyni.Jak widać dosyć częsty przypadek.U mnie objawia się to tak że jak samochód odpalę i sobie popracuje to po zgaszeniu cieknie przez jakieś 2h i potem nic,odpale i znowu to samo.Czy może ktos na szybkiego krok po kroku wypunktować co zdemontowac i w jakiej kolejności? Pozdrawiam 

- Romas
- Klubowicz
- Samochód: PROBE '94 2.5V6 GT MTX
- Galeria: viewtopic.php?t=19226
wgramol się pod samochód i zobacz z którego miejsca dokładnie cieknie, bo widzę że nie jesteś pewien.
Jeśli chodzi o wymianę to musisz zdemontować pół oś ( w zależności która tym różnica w długości pracy) i wyciągnąć ( śrubokrętem, bądź czymś innym) uszczelniacz. nowy zaś musisz uważnie i równiutko nabijać w gniazdo
Jeśli chodzi o wymianę to musisz zdemontować pół oś ( w zależności która tym różnica w długości pracy) i wyciągnąć ( śrubokrętem, bądź czymś innym) uszczelniacz. nowy zaś musisz uważnie i równiutko nabijać w gniazdo

Fakt nie mam 100 procentowej pewności że to uszczelniacz ale czytając inne podobne posty wszystko na to wskazuje.Tym bardziej że jak skręcę kołami w prawo to widzę jak zbiera sie olej na tej gumie od półosi która wchodzi w skrzyni i kapie na podłużnicę lewą(strona kierowcy).A cz przy wyciąganiu jej ze skrzyni trzeba na coś szczególnie zwracać uwagę? Wolę za wczasu zapytać jak coś uszkodzić i popadać w większe koszta:)
- Romas
- Klubowicz
przede wszystkim musisz najpierw spuścić olej 

- Lukasz
- Klubowicz
- Samochód: Ford Probe 2.2 GT 89r. Volvo V70 I 2.5 TDI 140KM 1997
- Galeria: viewtopic.php?t=14709
- Kontakt:
po kiego spuszczać olej ??jak będziesz ja wyciągał ze skrzyni i nie będzie chciała wyjść to nie szarp za półoś tylko podważaj ją za przegub wewnętrzny zapierają "łyżkę"o skrzynie,oleju nie spuszczaj całego bo to szkoda czasu jak wyciągniesz ją ze skrzyni to zleci do poziomu półosi i będzie po sprawie,a jak już będziesz podważał uszczelniać śrubokrętem to nie zarysuj powierzchni gdzie dolega uszczelniacz bo będzie ciekło
jeszcze dobrze by było jak być sprawdził na półosi powierzchnie gdzie dolega półoś bo jak są wżery to też może przez to cieknąć

FORD PROBE 2.2 GT 89r.
Odgazowany
Odgazowany

-
- Samochód: Ford Probe I GT 2,2T 12V 92r
- Galeria: viewtopic.php?t=16334
To już wiecie dlaczego nie oddaje samochodu do mechaników - robią tak samo a później zapaprany olej leją do skrzyniLukasz pisze:oleju nie spuszczaj całego bo to szkoda czasu jak wyciągniesz ją ze skrzyni to zleci do poziomu półosi i będzie po sprawie

- Lukasz
- Klubowicz
- Samochód: Ford Probe 2.2 GT 89r. Volvo V70 I 2.5 TDI 140KM 1997
- Galeria: viewtopic.php?t=14709
- Kontakt:
A kto ci każe wlewać ten sam zapaprany olej ??
zresztą jak ma wyciek ze skrzyni to tego oleju pewnie nawet na poziomie półośki i tak nie ma 

FORD PROBE 2.2 GT 89r.
Odgazowany
Odgazowany

- Romas
- Klubowicz
jak nie wiesz po kiego to wyciągnij półoś za zalanej skrzyni i zobaczysz po co spuszczaćLukasz pisze:po kiego spuszczać olej ??

ta i w trakcie zlatywania oleju ze skrzyni będzie sie zalewał olejem żeby zakręcic korek co by wszystko nie wyleciałoLukasz pisze:oleju nie spuszczaj całego bo to szkoda czasu

a co za problem wlać litr oleju więcej ?