Zapraszamy do zapisywania się na Zlot Forda Probe, który odbędzie się w dn. 19-22 Czerwca w Sielpi Wielkiej. Szczegóły w dziale Rendez-vous. Uwaga - zapisy przyjmujemy do końca Kwietnia !
Ten Kabelek jest potrzebny wiec skoro jest urwany, To zasadniczo wpływa to na prace silnika, źle bedzie ECU odczytywać czujnik identyfikacji 1 cylindra i automatycznie na Pb bedzie źle pracować
ten zbiorniczek, to zbiorniczek wyrównawczy układu chłodzenia, ale cholera, przecież on występuje tylko w V6 a Ty masz przecież 2.0, czyli chyba ktoś tam u Ciebie rzeźbę robił
Przekaźnik od pompy musisz sprawdzić bo może pompa przerywać i też nie bedziesz miał właściwej jazdy.
Dziś rano próbowałem odpalić probka, zakręciłem rozrusznikiem, auto odpaliło na 2-3 sekundy. W tym czasie jak chodził wskaźnik ciśnienia oleju szybko poleciał na samą górę i gdy tylko tam dotarł auto zgasło. Druga próba odpalenia już nic nie dała, kręci rozrusznikiem ale nic poza tym. Po 10 minutach znowu próbowałem go odpalić i sytuacja się powtórzyła. Sprawdzałem olej i mam na środku wskaźnika olej.
Aż wstyd przyznać ale nie mam klucza do świec żeby sprawdzić. Jutro ma przyjechać znajomy mechanik to coś będziemy grzebać. Może jeszcze jakieś pomysły gdzie szukać?
Witam, przepraszam że piszę to tutaj ale mam problem ze swoim Fordem Probe,
na wstępie powiem że jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o serwis samochodowy, dostałem samochód od znajomego i cały czas nim jeździłem. Parę dni temu przestał odpalać. Wróciłem z pracy i na drugi dzień chciałem jechać i już nie odpalił, proszę o pomoc. Jakie mogą być przyczyny? Dodam, że to na pewno nie akumulator bo sprawdzałem, po wsadzeniu kluczyka do stacyjki - kontrolki OK, bezpieczniki również OK, próbuję zapalić i słychać że kręci ale tak jakby nie było iskry, słyszałem, że przyczyn może być wiele, podobno jakiś czujnik wstrząsowy czy coś, szukałem go w bagażniku ale są tylko jakieś kable, prosze o pomoc lub ewentualnie jakie mogą być przyczyny chciałbym to ustalić i zamówić lawetę do mechanika,
Jak nie ma iskry to może by moduł w aparacie. Często siada. Możesz zrobic sam moduł zewnętrzny zamiast kupowac cały aparat. Wychodzi dużo taniej. Przeszukaj forum za schematem. Miałem podobny problem i to było to.
lisu pisze:Jak nie ma iskry to może by moduł w aparacie. Często siada. Możesz zrobic sam moduł zewnętrzny zamiast kupowac cały aparat. Wychodzi dużo taniej. Przeszukaj forum za schematem. Miałem podobny problem i to było to.
Miałem taki sam problem i owszem był uszkodzony aparat zapłonowy ale zamiast montować moduł zewnętrzny oddałem do regeneracji zapłaciłem 120zł, dostałem gwarancje WIECZYSTĄ i działa.
lisu pisze:Jak nie ma iskry to może by moduł w aparacie. Często siada. Możesz zrobic sam moduł zewnętrzny zamiast kupowac cały aparat. Wychodzi dużo taniej. Przeszukaj forum za schematem. Miałem podobny problem i to było to.
Miałem taki sam problem i owszem był uszkodzony aparat zapłonowy ale zamiast montować moduł zewnętrzny oddałem do regeneracji zapłaciłem 120zł, dostałem gwarancje WIECZYSTĄ i działa.
Mnie zewnętrzny kosztował trochę pracy i jakieś 20 zeta na części. Zawsze to 100-ówka w kieszeni
Czy w Probe II gen 2,5 V6 występowały różne rodzaje listw wtryskowych? Poniżej zdjęcie z zaznaczonym elementem na czerwono. W roczniku 96 i 97 euro jest ten element, a w 93 i 94 nie ma. Czy ktoś wie co to jest i do czego służy? Po zmianie całej listwy z wtryskami na bez tego elementu (we wcześniejszej występował) auto dłużej kręci zanim odpali.
Ostatnio zmieniony 2013-09-25 17:40 przez ORZELwarka, łącznie zmieniany 1 raz.
Podpinam się pod temat. Mam nadzieje że ktoś mądry mi cos doradzi bo juz pomysłów zaczyna brakować... Pacjent 2,5 KL-DE. Postawiłem samochód i po ok 2 tygodniach chciałem go przepalić. Odpalił i po 1-2 sekundach zgasł. I teraz co ciekawe. Nagle brakło kompresji. Na głowicy od strony grodzi po 7 atm a od strony zderzaka po 3. Rozrząd sprawdzony wszystko jest na znakach. Wymieniany w zeszłym roku na ori częściach. Paliwo podaje iskra jest. Odkręciłem pokrywę i wałek ok. Auto do samego końca jeździło dobrze. Olej wymieniany w zeszłym roku 10W40. Od wymiany zrobione ze 4000 km. Obstawiałem rozrząd ale po zdjeciu pokryw zgłupiałem. Wszystko było ok. Czekam na rady. Pozdrawiam