Ta kreska to jest umowne 750 rpm, czyli tyle ile powinno być obrotów na biegu jałowym jak dobrze pamiętam +/- 50 rpm.
Pzdr.
Zapraszamy do zapisywania się na Zlot Forda Probe, który odbędzie się w dn. 19-22 Czerwca w Sielpi Wielkiej. Szczegóły w dziale Rendez-vous. Uwaga - zapisy przyjmujemy do końca Kwietnia !
Obroty silnika - czy właściwe!
-
- Samochód: Probe V6 '93 i Explorer V6 4.0 '96
Re: Obroty silnika - czy właściwe!
Witam wszystkich. Poniekąd przypadkiem od dziś jestem posiadaczem Probka V6 z 93 roku. Wieeeeeele nad nim pracy mnie czeka ale po kolei, jadąc nim do domku cały czas obroty stały (oczywiście na luzie) na poziomie 1200. Czym może to by spowodowane i jak to zmienić? Klimę posiadam ale nie działa (nie wiem jeszcze dlaczego) a obroty były takie same niezależnie od ustawienia pokrętła nawiewów.
Pomożecie???
Pomożecie???
- KrecioPL
- Klubowicz
- Samochód: Był: Probe II 2.5 V6 '97 || Jest: cokolwiek byle jeździć :)
- Galeria: viewtopic.php?t=21787
Sprawdź najpierw poziom płynu chłodzącego, może masz za mało.
Zrób zworkę, sprawdź błędy, odpal samochód, reguluj obroty śrubą na przepustnicy.
Zrób zworkę, sprawdź błędy, odpal samochód, reguluj obroty śrubą na przepustnicy.
Bo w Biblii nie ma napisane aby nie cisnąc gazu do dechy
- Romas
- Klubowicz
- Samochód: PROBE '94 2.5V6 GT MTX
- Galeria: viewtopic.php?t=19226
Ajak poczekasz trochę to nie spadają?decania pisze:Witam wszystkich. Poniekąd przypadkiem od dziś jestem posiadaczem Probka V6 z 93 roku. Wieeeeeele nad nim pracy mnie czeka ale po kolei, jadąc nim do domku cały czas obroty stały (oczywiście na luzie) na poziomie 1200. Czym może to by spowodowane i jak to zmienić? Klimę posiadam ale nie działa (nie wiem jeszcze dlaczego) a obroty były takie same niezależnie od ustawienia pokrętła nawiewów.
Pomożecie???
-
No właśnie nie spadają. Zrobiłem nim dziś 160 km i jadą wrzucam na luz i jest 1200, staję na światłach, luz i jest 1200 nie schodzą niżej a droga mi zajęła jakiś czas.
Nie jestem zwolennikiem kręcenia śrubką na przepustnicy bo w żadnym moim samochodzie nie dawało to rezultatów a jedynie sztucznie oszukiwało obroty. Obroty powinny by odpowiednie mimo wszystko chyba że coś jest uszkodzone. I tego uszkodzenia właśnie szukam.
Nie jestem zwolennikiem kręcenia śrubką na przepustnicy bo w żadnym moim samochodzie nie dawało to rezultatów a jedynie sztucznie oszukiwało obroty. Obroty powinny by odpowiednie mimo wszystko chyba że coś jest uszkodzone. I tego uszkodzenia właśnie szukam.
- Kocureq
- Klubowicz
- Samochód: Patrol Y60 1991, Audi A4 2023
- Galeria: viewtopic.php?t=10333
Ale nie wiesz, czy ktoś przed tobą nie kręcił tą śrubką. Weź lampę strobo, włącz tryb diagnostyczny i ustaw obroty i zapłon.
-
A możesz mieć rację.