Zapraszamy do zapisywania się na Zlot Forda Probe, który odbędzie się w dn. 19-22 Czerwca w Sielpi Wielkiej. Szczegóły w dziale Rendez-vous. Uwaga - zapisy przyjmujemy do końca Kwietnia !
wymiana silnika 2.0 16v .dohc. na jaki?
wymiana silnika 2.0 16v .dohc. na jaki?
mam pytanie ,, bylem u mechanika i mam stuki w silniku prawdopodobnie sworzen na tłoku do tego zre olej ,, mechaznik stwierdził ze najlepiej wymienic silnik,, chodzi o to ze zjakiego auta mozna wymienic silnik?? podobbno w ford scorpio jest taki sam.. gdzie jeeszcze wystepuja te silniki.. posiadam probe 1994 , 2,0 16v DOHC ..
- Kocureq
- Klubowicz
- Samochód: Patrol Y60 1991, Audi A4 2023
- Galeria: viewtopic.php?t=10333
Re: wymiana silnika 2.0 16v .dohc. na jaki?
Zacznij od wymiany mechanika na innego
to jest silnik Mazdy a nie Forda i w zadnym scorpio go nie znajdziesz.

mazda 626 94-97r,jakies kia ceed,mazda premacy
- Romas
- Klubowicz
- Samochód: PROBE '94 2.5V6 GT MTX
- Galeria: viewtopic.php?t=19226
Buahahaha normalnie padłem z krzesłaprorok28 pisze: podobbno w ford scorpio jest taki sam

To zapewne mechanik jest zdania że masz napęd na tył

Ale wracając do Twojej bolączki
Stuków na 100% nie powoduje "sworzeń na tłoku" jak on to nazwał tylko zapewne popychacze, albo panewkę ci obróciło.
Żarcie oleju przez te silniki to norma, trzeba zrobić remont i tyle, drugi który kupisz zapewne będzie taki sam, chyba że nie wiadomo jakim trafem trafisz na zdrowy( czyli już po remoncie), ale w co wątpię.
Do wymiany masz pierścienie i uszczelniacze zaworowe. koszt remontu silnika( z częściami i robocizną)+ nowy rozrząd oleje i płyny wyniesie Cię do 2k przynajmniej u mnie tak jest.
- avel
- Samochód: Probe II 2.0 1994
- Galeria: viewtopic.php?t=20438
Przedmówca prawdę rzecze!
Popychacze, raczej klekoczą niż stukają, ale to raczej subiektywna ocena. Najlepiej znajdź mechanika który zna się na Mazdach, przez telefon mów że masz Mazdę 626 z sinikiem FS, a o Probe to tak na marginesie na końcu. Jak potwierdzi, że Probe tez miało taki silnik to znaczy ze się zna, każdego innego eliminuj bo naciągacz a nie specjalista.
Popychacze, raczej klekoczą niż stukają, ale to raczej subiektywna ocena. Najlepiej znajdź mechanika który zna się na Mazdach, przez telefon mów że masz Mazdę 626 z sinikiem FS, a o Probe to tak na marginesie na końcu. Jak potwierdzi, że Probe tez miało taki silnik to znaczy ze się zna, każdego innego eliminuj bo naciągacz a nie specjalista.
Stare i zardzewiałe! Probe II 2.0 1994, było 
Audi A3 2.0TDI 170km quattro 2007, jest

Audi A3 2.0TDI 170km quattro 2007, jest
- Romas
- Klubowicz
- Samochód: PROBE '94 2.5V6 GT MTX
- Galeria: viewtopic.php?t=19226
Jak na końcu powie że ma probe z takim silnikiem to jak to mechanik mu przytaknie. od razu trzeba z grubej rury a nie 

- derek
- Samochód: Probe 2.0 16V
- Galeria: viewtopic.php?t=14135
no niekoniecznie, 1,5 roku temu wymieniłem silnik FS z mojego Proba na podobny z Mazdy 626 i jest OK , zaoszczędziłem czas i pieniądze-przekładka zajęła 5 godzin i kosztowała 700+400zł za robote (remont zajmuje kilka dni i kosztuje 2x wiecej). Obydwa silniki miały przebieg 200tyś.km z tym ze ten w Madzi chyba nie był katowany. Aktualnie po przejechaniu 25 tys.km moge stwierdzić ze Probek nie kopci i pobiera minimalne ilosci oleju (0,7 na 10tys.km).. "Dawce" znalazłem na Mazdaspeed, silnik był jeszcze w aucie wiec mogłem go sprawdzic przed "przeszczepem"Romas pisze:trzeba zrobić remont i tyle, drugi który kupisz zapewne będzie taki sam, chyba że nie wiadomo jakim trafem trafisz na zdrowy( czyli już po remoncie), ale w co wątpię.
Probe 2.0 , rocznik`95 (wg VIN `94), wersja HIGHLIGHT