Zapraszamy do zapisywania się na Zlot Forda Probe, który odbędzie się w dn. 19-22 Czerwca w Sielpi Wielkiej. Szczegóły w dziale Rendez-vous. Uwaga - zapisy przyjmujemy do końca Kwietnia !
jakim momentem dokręcać głowicę w 2,2 turbo
Miesiac temu kupilem probaska 2.2GT Igen. do remontu. Jestem juz na finiszu naprawy i mam problem - mianowicie wymienilem uszczelke pod glowica itd..... ale nie posiadam zadnych danych odnosie momentu i kolejnosci dokrecania srub glowicy. Jesli mozecie mi pomoc to bede bardzo wdzieczny a moze tez ja sie do czegos przydam (-:
Install the new cylinder head gasket, cylinder head and bolts. Tighten bolts in sequence shown in the following figure, to 40-42 N-m (29-32 lb-ft), then again to 80-86 N-m (59-64 lb-ft).
Tu masz momenty
A kolejność jest taka
góra głowicy od lewej strony 10, 6, 2, 3, 7
dół głowicy od lewej strony 9, 5, 1, 4, 8
Mam nadzieje że rozumiesz
Tu masz momenty

A kolejność jest taka

Witam wszystkich serdecznie,od niedawna stałem się dumnym właścicielem Forda probe.Auto przywiozłem z Niemiec,niestety z uszkodzonym silnikiem[pęknięta głowica].Głowice dałem do regeneracji i wszystko jest ok.ale do pełni szczęścia potrzebna jest mi informacja jakim momentem dokręcić głowicę? nie mogę tego znaleźć na forum,a chciałem go już poskładać (dzięki Wam się tego w ogóle podjąłem)z góry dziękuję za odpowiedź.
Ford Probe 2.2 turbo 1991
Jakis czas temu pytalem na forum o to samo... a wiec wniosek nasowa sie sam "szukaj, az znajdziesz", ale co bys nie szukal za dlugo to... kolejność jest taka
Pierwsze dokrecenie 40-42Nm, drugie 80-86Nm.
a tak w ogole to upewnij sie czy w warsztacie ktory robil ci glowice nie obrocili ci kola rozrzadu, ja nie sprawdzilem i... no sam wiesz
jak bedziesz mial jakies watpliwosci to wal smialo - temat znam az za dobrze
powodzenia
2.2GT"Zosia"
Pierwsze dokrecenie 40-42Nm, drugie 80-86Nm.
a tak w ogole to upewnij sie czy w warsztacie ktory robil ci glowice nie obrocili ci kola rozrzadu, ja nie sprawdzilem i... no sam wiesz

2.2GT"Zosia"
Wszystkim "fachowcom" mowimy stanowcze NIE!!!
Uszczelka pod głowicą.
Zaczne od początku. Przykreciłem głowicę przeciągniętym kluczem.Źle pokazywał i za lekko ją dociągnąłem-efekt,po 300 km uszczelka do wymiany ,głowica do planowania. Kupiłem druga uszczelkę i zadowolony założyłem, tym razem już zwracając uwagę jaki klucz biore.Problem-nie ma ogrzewania.Próbowałem róznych cudów odpowietrzaniaale nic to nie dało.Kotś ma pomysł co to może być??W układzie jest ciśnienie,ale to chyba norma w probkach.Brak mi już pomysłów.Mam nadzieje że głowica nie jest pęknięta.Nie wiem jak się to objawia bo jeszcze żadnej tak nie wykończyłem.
PROBAS 89r, 2,2GT
Rzeczy niemożliwe wykonuję od ręki-na cuda trzeba chwilę poczekać.
Rzeczy niemożliwe wykonuję od ręki-na cuda trzeba chwilę poczekać.
Ford Probe 2.2 GT - glowica i walek....
Czesc,
Czy ktos posiada info z jaka sila dokreca sie glowice i walek rozrzadu
w FP 2.2GT?
Z gory dzieki za pomoc.
Mercury.
Czy ktos posiada info z jaka sila dokreca sie glowice i walek rozrzadu
w FP 2.2GT?
Z gory dzieki za pomoc.
Mercury.
-
- Galeria: viewtopic.php?t=5493
- Kontakt:
-
- Galeria: viewtopic.php?t=6696
- pytlar
- Galeria: viewtopic.php?t=8824
nie wiem gdzie sie podpiac, wiec nie zakladajac nowgo tematu napisze tutaj:
macie moze jakies sugestie jak mozna przy okazji ulepszyc/poprawic cos przy glowicy/dolocie/wylocie z niej
bo niestety czeka mnie rozbiorka glowicy...:/ najprawdopodobniej zapiekl mi sie zawor...
po odpaleniu silnika slychac ze nie chodzi ktorys zawor i silnik kuleje a po paru sekundach zaczyna stukac i walic
a i jakie są przyblizone koszty uszczelek pod glowice/kolektor ssacy/uszczelniaczy na zawory??
macie moze jakies sugestie jak mozna przy okazji ulepszyc/poprawic cos przy glowicy/dolocie/wylocie z niej

a i jakie są przyblizone koszty uszczelek pod glowice/kolektor ssacy/uszczelniaczy na zawory??
- Bogdan9999
- Samochód: Black 1GT 91r. Sportage FE3N 4X4
- Galeria: viewtopic.php?t=7485
- pytlar
no niestety nie mam takich mozliwosci narazie...Bogdan9999 pisze:Uszczelki to w granicach 160 zł ale to nie wszystkie wydatki. Ja swojego czasu też zaczynałem od głowicy a skończyłem na 16V

a i mam takie pytanie:
da sie sciagnac jakos glowice tak, zeby nie trzeba bylo jej pozniej planowac

- Robert
- Samochód: Probe GT2.0'89; ForTwo 0.6turbo; HRV 1.6
- Galeria: viewtopic.php?t=6900
- Kontakt:
Re:
[r]Skompilowałem 3 czy 4 wątki w 1, bo ktoś nie mógł znaleźć, a dzięki dodaniu załącznika temat "wypłynął" na wierzch.[/r]Laki pisze:Install the new cylinder head gasket, cylinder head and bolts. Tighten bolts in sequence shown in the following figure, to 40-42 N-m (29-32 lb-ft), then again to 80-86 N-m (59-64 lb-ft).
Tu masz momenty
A kolejność jest taka
Poświęć niecałe 2 minuty na naukę korzystania z forum:
Lekcja 1 (bardzo krótka) i
Lekcja 2 (krótka)

'89 2.0 Turbo downgrade

Re: jakim momentem dokręcać głowicę w 2,2 turbo
serdecznie dziekuje i pozdrawiam:)
- pytlar
Re: jakim momentem dokręcać głowicę w 2,2 turbo
a i co do mojej wypowiedzi: odkreciłem głowice - i bez planowania założyłem znowu - zrobione od tej pory kilkanaście tys km i zadnych problemów :]
- Pawel_-5
- Samochód: Probe 2.5 V6 96r
- Galeria: viewtopic.php?t=18025
Moment dokręcania pokrywy zaworów
Wiecie jakim momentem przykręcić śruby pokrywy zaworów i świece zapłonowe w moim GL-u
Pozdro!

Pozdro!
2.2 GL 1989r. w automacie - BYŁ 
2.5 GT v6 1996r. - JEST

2.5 GT v6 1996r. - JEST