w związku z tym że miałem ten sam problem napisze jak to u mnie wyglądało:
tez mialem cyrki z check engine w czasie jazdy np jade sobie 130kmh i swieci check engine (CE) puszcze gaz gasnie CE. jadac na 3 biegu powyzej 3 rpm znow CE wrzuce na luz gasnie kontrolka itd. dodatkowo blad kompa ze za bogata mieszanka. i tu nalezalo sie nad tematem bardziej rozwiesc. otoz pojechalem do świetnego mechanika adres i tel niedlugo podam jest gosciu naprawde niesamowity. zrobil analize spalin: costam przekraczalo norme ponad 3 razy (niepamietam co dokladnie) pracowal nad silnikiem caly dzien (jest gosciu do przesady dokladny) i nie wiedzial co to jest.
nastepnego dnia zadzwonil do mnie i poprosil zebym raz jeszcze podjechal. podjechalem posiedzial i..... zrobil

nie ma bledow wozek jezdzi jak trzeba a gdzie byla pezyczyna?? przeplywomierz !! ktos cos w srodku przestawil zeby tylko probek jezdzil. no i jezdzil tylko palil w trasie 10 /100 przy spokojnej jezdzie. teraz pali 8/100 przy "niespokojnej". moj mechanik powiedzial ze wytarl sie przeplywomierz (ta sciezka oporowa co w nim jest) i dlatego ktos tam namieszal. zrobil jak byc powinno i jest si. troszke tylko szrpe czasem autkiem ale to z winy tego przeplywomierrza kupie nowy i bedzie si.
wiec to jest moja rada na ten temat.
urzekla was moja historia?
pozdro.