Cześć,
Dzisiaj rano Probek bez problemu zapalił. Dojechałem do miejsca pracy i przy parkowaniu silnik zgasł. Teraz za każdym razem bez problemu zapala, wchodzi na obroty tak 1800-2000 po czym po kilku sekunadach pojawia się kontrolka Check Engine i silnik gaśnie. Dodawanie gazu np. na neutralu nic nie pomaga. Odłączałem akumulator, by pokasować ewentualne błędy, ale to też nic nie pomogło. Wiecie może gdzie leży problem?
Zapraszamy do zapisywania się na Zlot Forda Probe, który odbędzie się w dn. 19-22 Czerwca w Sielpi Wielkiej. Szczegóły w dziale Rendez-vous. Uwaga - zapisy przyjmujemy do końca Kwietnia !
Check Engine = silnik gaśnie
-
- Samochód: I gen 89 r. 2.2 LX USA
- Galeria: viewtopic.php?t=21501
-
- Klubowicz
- Samochód: 3.0 V6 LX '90, 2.2 GT '92
- Galeria: viewtopic.php?t=7746
Re: Check Engine = silnik gaśnie
A sprawdzsłeś kody błędów ?
Odepnij na chwilę wtyczke od przepływomierza i zobacz czy zgaśnie.
Hmm - albo może czujnik przepustnicy padł.
Odepnij na chwilę wtyczke od przepływomierza i zobacz czy zgaśnie.
Hmm - albo może czujnik przepustnicy padł.
Ostatnio zmieniony 2021-04-19 22:52 przez Maxxum, łącznie zmieniany 3 razy.
"Potrzeba dwóch lat, aby nauczyć się mówić; pięćdziesięciu, aby nauczyć się milczeć." (Ernest Hemingway)
-
- Samochód: I gen 89 r. 2.2 LX USA
- Galeria: viewtopic.php?t=21501
Kodów błędów nie sprawdzałem, bo na szybko nie mogłem znaleźć jakiegoś kabelka.
Dzisiaj rano poszedłem Twoim tropem i odłączyłem wtyczkę przepływomierza. Nic to nie zmieniło.
Zauważyłem jednak, że dziwnie łatwo odpiąłem tą wtyczkę. Mocniej ją wsadziłem i o dziwo samochód już nie gaśnie.
Mam nadzieję, że to tylko taka pierdoła. Jednak muszę jeździć obserwować, bo w pracy jestem i nie miałem jeszcze okazji nim pojeździć.
Dzięki za podpowiedź.
Dzisiaj rano poszedłem Twoim tropem i odłączyłem wtyczkę przepływomierza. Nic to nie zmieniło.
Zauważyłem jednak, że dziwnie łatwo odpiąłem tą wtyczkę. Mocniej ją wsadziłem i o dziwo samochód już nie gaśnie.
Mam nadzieję, że to tylko taka pierdoła. Jednak muszę jeździć obserwować, bo w pracy jestem i nie miałem jeszcze okazji nim pojeździć.
Dzięki za podpowiedź.
-
- Klubowicz
- Samochód: 3.0 V6 LX '90, 2.2 GT '92
- Galeria: viewtopic.php?t=7746
Fajnie że póki co nie gaśnie. Może warto przeczyścić styki środkiem do połączeń elektrycznych. Oglądnij dokładnie czy któryś z kabelków nie siedzi luźno.
"Potrzeba dwóch lat, aby nauczyć się mówić; pięćdziesięciu, aby nauczyć się milczeć." (Ernest Hemingway)