Uwaga. Informuję, że z dniem 09.08.2024 Stowarzyszenie Ford Probe Klub Polska zostało zamknięte i przekształciło się w Ford Probe Klub Polska. W działaniu forum nic się nie zmieni.
Klima - płyn....?
Klima - płyn....?
Yesooo! Ale narozrabiałem, chciałem uzupełnic płyn do spryskiwaczy szyb i dolałem go nie do tego zbiorniczka co trzeba... tam gdzie go wlałem - na korku wlewu było napisane - coolt...coś tam, jest on umiejscowiony w przedniej częsci komory silnikowej - od strony kierowcy - napiszcie proszę co mam czynić dalej i czy mogłem coś tym niecnym czynem zepsuć....
:]
Coolant to plyn do ukladu chlodzenia, Nie mam pojecia jakie szkody moze wyrzadzic wlanie plynu do szyb. Nie wiem jak sie zachowuja zwiazki chemiczne zawarte w plynie do szyb podgrzane do wysokiej temperatury. Z jednej strony plyn jest zimowy wiec nie zamarznie z drugiej jak po rozgrzaniu odparuje to zostanie woda i zamarznie. Jak nie masz rozgrzanego silnika to sposc calosc plynu i zalej nowym. A co do klimy to aplikowanie freonu odbywa sie pod cisnieniem i nie ma mozliwosci wlania sobie od tak czegos gdzie jest zaworek
/Roofio Probe II 1995 USA
Nalales do układu chłodzenia, proponuje spuscić ten płyn( pod chłodnicą patrząc od przodu samochodu jest kranik do spuszczania płynu z układu) , w płynie do spryskiwaczy jest alkohol metylowy który ma niska temerature wrzenia około 70 stopni więc po nagrzaniu silnika mogą być problemy ( dodatkowo w płynie do spryskiwaczy są dodatki myjące ).Dla świetego spokoju proponuje wymienic ten płyn chłodniczy niewiele przy tym pracy a mozna uniknąc kłopotów.
- P.I.M.P.O.
- Samochód: brak
jeśli nie chcesz się niechcący napić tego jakże smacznego drinka jakim jest borygo (chociaż niektórzy piją i sobie chwalą ) to odkręć zbiorniczek i po prostu wylej zawartość. jeśli masz II gen trzeba zdjąć koło i odkręcić nadkole (wystarczy połowę). zbiorniczek trzyma się na 3 śrubach. to jest pewniejsza metoda bo wiesz że wylałeś wszystko do ostatniej kropli
pozdro
pozdro
dwa i pół fał sześć, dziewięćdziesiąty trzeci rok