Elektryka:)

Awatar użytkownika
nikosnikos
Galeria: viewtopic.php?t=5618

Elektryka:)

Post autor: nikosnikos »

Po odwilzach zaczely mi sie problemy z samochodem. Co prawda, najpierw zaczela chowac sie prawa lampa, czego nigdy wczesniej nie chciala robic:) :lol: Ale to koniec dobrych zmian :lol: 5 dni temu zapalila mi sie w czasie jazdy kontrolka check engine (momentalnie przestalo wspomaganie kierownicy dzialac), zjechalem na pobocze i po minucie odpalilem silnik i wiecej juz sie check engine nie zapalilo. Ale za to po dwoch dniach prawa lampa oszalala: caly czas sie otwierala i zamykala. U mechanika odczepili mi tylko kable od silniczkow, bo nie mialem czasu na dluzsza naprawe. Teraz mam swiatla caly czas wyciagniete. A dodatkowo jak mam wlaczone swiatla bez wlaczonego silnika albo wlaczony silnik bez zapalonych swiatel to chodzi mi wentylator na chlodnicy (ten po stronie pasazera, a chlodnica jest niedokrecona gdzies i caly samochod mi drzy :P ) Jak jest wlaczony silnik i swiatla to wentylator nie chodzi. Gdzies musialo sie zrobic zwarcie. I jeszcze przestaly mi glosniki w drzwiach grac. W poniedzialek jade do sprawdzenia calej elektryki. I mam pytanie odnosnie check engine: jesli zapalila sie raz i juz sie nie zapala to co to oznacza? Ze to, co spowodowalo wyswietlenie bledy jest juz ok?Czy nawet jak sie check engine nie pali to jest mozliwosc, ze sa jakies bledy? W poniedzialek u mechanika postaram sie sprawdzic te bledy, ale tak sie zastanawiam czy jak sie nie pali to na 100% jest wszystko ok? Chyba nie. Jak sadziecie?
Kiedyś był mój... :-(
Obrazek
PROBE II GT 2.5 V6 24V USA Version
Teraz same ople - VECTRA B 2.5 V6 24V CDX 00' i 2.0 16V CD Sport 96' & ASTRA II 1.6 16V 04'
Moje V6 w całej okazałości
GG 2435630
Awatar użytkownika
nikosnikos

dodam jeszcze, ze wspomaganie wrocilo od razu po ponownym odpaleniu
Obrazek
Teraz same ople - VECTRA B 2.5 V6 24V CDX 00' i 2.0 16V CD Sport 96' & ASTRA II 1.6 16V 04'
GG 2435630
Raf
Klubowicz
Galeria: viewtopic.php?t=5495
Kontakt:

Post autor: Raf »

nikosnikos pisze:dodam jeszcze, ze wspomaganie wrocilo od razu po ponownym odpaleniu
Silnik Ci zgasł po prostu.
Awatar użytkownika
nikosnikos

Nie zgasl, bo normalnie go wylaczylem po zjechaniu na pobocze!!!
Obrazek
GG 2435630
Gość

Post autor: Gość »

Przy pompie wspomagania z elektryki jest tylko czujnik cisnienia, ktory wysyla sygnal do PCM.

Z check engine moze byc sytuacja, ze jakas wtyczka nie laczyla Ci dobrze. Ogolnie to sprawdz dokladnie przewody i wtyczki narazone na bloto itp. Czesto wina jest po prostu brak plastikowych oslon od dolu. Dla swietego spokoju sprawdz sobie kody bledow. Pozstale sprawy to raczej tak jak myslisz - zwarcia lub brak styku na wtyczkach. Jesli bedziesz potrzebowal schematow, to daj znac na maila.
Awatar użytkownika
MiH
Samochód: brak

Post autor: MiH »

Raf pisze:
nikosnikos pisze:dodam jeszcze, ze wspomaganie wrocilo od razu po ponownym odpaleniu
Silnik Ci zgasł po prostu.
Zgadzam się z Raf'em. Silnik Ci przygasł, jak wcisnąłeś sprzęgło. Obroty spadły poniżej minimum i ciśnienie w układzie wspomagania spadło - stąd odczuwalny efekt. też dlatego zapalił Ci się check. Jak zjeżdżałeś na pobocze to albo PCM-owi udało się wysterować silnik i podnieść obroty, albo najnormalniej w świecie póściłeś na moment sprzęgło jak się toczył i odpaliłeś go na pych :) (a wystarczy muśnięcie).
Jak Ci się nie pali Check to masz wszycho oki.
A na marginesie - to mógł być moment zwarcia o którym gadaliśmy. Czy przypadkiem nie od tego momentu went. zaczął szaleć?
Mówię bo wiem, a nie wiem bo mówię.....

GG: nie używam
(mój numer tel jest na tym forum - chcesz pogadać - poszukaj)
Awatar użytkownika
nikosnikos

Dokladnie od tego momentu zaczely sie problemy!!!!A za usuniecie tych ... 300!!!!Zlodzieje :lol:
Obrazek
GG 2435630
ODPOWIEDZ

Wróć do „II gen (1993 - 1997)”