Zapraszamy do zapisywania się na Zlot Forda Probe, który odbędzie się w dn. 19-22 Czerwca w Sielpi Wielkiej. Szczegóły w dziale Rendez-vous.
numery silnika
numery silnika
znajomy kupil probe z 1990 2,2turbo i niemoze znalesc numerow silnka!zdjol turbine,wyciagnal chlodnice a numerow jak nie widac tak nie widac!gdzie one sa??
nigdzie
... kurde, niech nie rozbiera silnika... w amerykanskich autach NIE MA numerow silnika...

byl czarny 2,2 GT i... ktos go powyginal 
jest Jeep XJ 96', MT/R 31", snorkel, lift 3'i ciagle rosnie
w powijakach T/A 5,7V8
www.non-stop.waw.pl

w powijakach T/A 5,7V8

www.non-stop.waw.pl
- DUKE
- Galeria: viewtopic.php?t=3451
przestan sobie dworowacDUKE pisze:Ja bym rozebral i od srodka poszukal![]()
![]()
hehe

A tak powaznie... a w dowod ma wpisany jakis numer silnika ??? Mozliwe, ze mu w dowod wpisali te same nr silnika co nadwozia... czasami Panie w urzedach tak robia... ale wtedy też prozno szukac

byl czarny 2,2 GT i... ktos go powyginal 
w powijakach T/A 5,7V8
www.non-stop.waw.pl

w powijakach T/A 5,7V8

www.non-stop.waw.pl
- strober
- Samochód: none
- Galeria: viewtopic.php?t=7957
- Brychu
- Galeria: viewtopic.php?t=8101
W autach z USA nr silnika nie ma tylko wpisanych, ale w rzeczywisosci istnieje. W KL 2.5 jest on na bloku silnika pod prawa glowica. Mozna go odczytac dopiero po zdjeciu glowicy. To, ze ktos ma nabity nr w aucie US to przewaznie przez upierdliowsc urzedasow, ktorzy po swojemu interpretuja przepisy w tej kwesti.
- nikosnikos
- Galeria: viewtopic.php?t=5618
A na przegladzie z reguly staraja sie znalezc ten numer, ale po chwili daja sobie spokoj 

Kiedyś był mój... 

PROBE II GT 2.5 V6 24V USA Version
Teraz same ople - VECTRA B 2.5 V6 24V CDX 00' i 2.0 16V CD Sport 96' & ASTRA II 1.6 16V 04'
Moje V6 w całej okazałości
GG 2435630

PROBE II GT 2.5 V6 24V USA Version
Teraz same ople - VECTRA B 2.5 V6 24V CDX 00' i 2.0 16V CD Sport 96' & ASTRA II 1.6 16V 04'
Moje V6 w całej okazałości
GG 2435630
A ja przy kupnie bez problemów odczytałem nr silnika oczywiście potrzebna jest dobra latarka i przyda się lusterko, bo nabite są w tak niedostępnym miejscu, że trzeba się trochę pogimnastykować, ale jest to do zrobienia (nabite są patrząc od paska rozrządu na bloku lewej głowicy,przy pasku rozrządu)MiH pisze:A może tak na bloku przy lewej głowicy od strony paska rozrządu?
Oczywiście trzeba zdjąć osłonę paska rozrządu. (oczywiście KL 2,5)
numery silnika
Aby je odczytać należy wg amerykańskiej instrukcji : umyć auto,zgasić silnik/jeśli był włączony/,zaciągnąć ręczny hamulec,podnieść maskę, odłączyć klemę minusową ....itd. A teraz serio. Numer silnika jest zawsze
na bloku silnika przy połączeniu z lewą/faktycznie prawą/ głowicą patrząc
od strony paska rozrządu- jak pisał MiH-ale nie trzeba nic zdejmować/chyba, że ktoś nie może się opanować/, wystarczy latarka i dobry wzrok i ewentualnie szmaticzku na paticzku coby to miejsce oczyścić. Lepsze od dobrego wzroku jest lusterko stomatologiczne z teleskopem lub jakiś inny sprzęt medyczny do wizualizacji obiektu.
Urzędnicy wszelacy zazwyczaj nie wiedzą gdzie szukać, nie chce im się tego robić więc wpisują byle co, nie są odpowiednio wyposażeni /sprzętowo,finansowo/,też ci z Forda nie wiedzą, gdzie szukać i mają błędne rysunki w swoich mądrych księgach itd. Niejednego już przeszkoliłem m.in na stacjach kontroli pojazdów, a sam zostałem z tego tematu przeszkolony przez lekarza/sic!/właściciela Probe na stacji benzynowej kiedy występowałem w roli kupującego i uparłem się, że muszę przed podjęciem decyzji zobaczyć ten numer. Ale numer!
Pozdrawiam i życzę powodzenia szukającym
od strony paska rozrządu- jak pisał MiH-ale nie trzeba nic zdejmować/chyba, że ktoś nie może się opanować/, wystarczy latarka i dobry wzrok i ewentualnie szmaticzku na paticzku coby to miejsce oczyścić. Lepsze od dobrego wzroku jest lusterko stomatologiczne z teleskopem lub jakiś inny sprzęt medyczny do wizualizacji obiektu.
Urzędnicy wszelacy zazwyczaj nie wiedzą gdzie szukać, nie chce im się tego robić więc wpisują byle co, nie są odpowiednio wyposażeni /sprzętowo,finansowo/,też ci z Forda nie wiedzą, gdzie szukać i mają błędne rysunki w swoich mądrych księgach itd. Niejednego już przeszkoliłem m.in na stacjach kontroli pojazdów, a sam zostałem z tego tematu przeszkolony przez lekarza/sic!/właściciela Probe na stacji benzynowej kiedy występowałem w roli kupującego i uparłem się, że muszę przed podjęciem decyzji zobaczyć ten numer. Ale numer!
Pozdrawiam i życzę powodzenia szukającym
To co pisałem dotyczy Probe 2.5.
Pozdrawiam

- Sam
- Samochód: Probe 96r, 2.0 16V
- Galeria: viewtopic.php?t=17752
A ja tez miałem ekscesy z numerem silnika ;P nie wiem skad mi go wyczasneli ale miałem w dowodzie wpisany a na silniku nie było ;( i po kupnie do byłego własciciela wydeptąłem sciezke bo załatwiał mi od jeszcze starszego włascicciela zaswiadczenie że silnik był wymieniany i że był bez numerów ;D Heh ale skad ja miałem ten nr w dowodzie to nie wiem jakis kosmiczny troche podobny do nr nadwozia ;P tylko inne literki były na przodzie ;D
Dziś Probe 2.0 16V 96r
Kiedyś Probe 2.2 GL 90r
Niech gra muzyka i gaz do dechy
Komu w drogę temu pedał w podłogę :]
Kiedyś Probe 2.2 GL 90r
Niech gra muzyka i gaz do dechy

Komu w drogę temu pedał w podłogę :]
- Easy Rider
- Samochód: brak