Naprawa ap zapl S3

j153624
Samochód: Probe 2.0 1997

Naprawa ap zapl S3

Post autor: j153624 »

Czesc, pisze Jerzy .Pruszcz gdanski. Potrzebuje sprawdzic i ewentualnie naprawic aparat zaplonowy FP13 S3 z silnika 2.0 rok 1997.
Na forum polecano firme YAKUZA. Znalazlem dwie Yakuzy, jedna Torun druga Czernikowo. Czernikowo--- fatalne recenzje ale byl kontakt,
natomiast w Toruniu nie odbiera nikt.
Czy ktos kto mial do czynienia z naprawa ap zapl moze udzielic porady co do obu Yakuz, lub polecic naprawe w innej firmie.
Przepraszam ale nie wiem czy to temat stary , niestety nie moglem wbic sie na forum nt aparatow.

Dzieki J.
Awatar użytkownika
Onkel Schneider
Samochód: 2.2 GT, 1991

Re: Naprawa ap zapl S3

Post autor: Onkel Schneider »

A nie prościej i może nawet taniej kupić ?

https://www.ebay.de/itm/376456696534?_s ... R7zxm_qhZg
Wolniej pojedziesz, dalej dojedziesz.... "Pośpiech poniża" (C)Złomnik Easy Driver mode: ACTIVATED
j153624

Dzieki Kolezko za odpowiedz. Wlasnie zamowilem na ebayu ale inny , wiele drozszy ale z oznaczeniem T2T57971 tak jak moj.Mam nadzieje, ze odpali bez problemu. Spodziewana dostawa ok 10 wrzesnia. W razie czego dam znac jak wyszla zamiana.
Ten aparat wskazany przez Ciebie to chyba S1 , ma wyjscia pod katem prostym (90 stopni na kable) moj ma wyjscia proste (kabel ma 90 stopni na wejsciu do kopulki). Naczytalem sie , ze moze miec piny inaczej i trzeba miec sporo wiedzy elektryka i elektronika zeby to polaczyc tak jak trzeba. Ja raczej slabo. 2.2 fajna bryka. Pozdrowienia.
Awatar użytkownika
Onkel Schneider
Samochód: 2.2 GT, 1991

Post autor: Onkel Schneider »

Cieszę się, że udało się coś kupić !

Ja też sobie wczoraj kupiłem aparat zapłonowy do GT. Akurat pojawiło się ogłoszenie, że jest w okolicy więc szkoda było nie wziąć za parę groszy !
Ostatnio zmieniony 2025-09-05 16:45 przez Onkel Schneider, łącznie zmieniany 1 raz.
Wolniej pojedziesz, dalej dojedziesz.... "Pośpiech poniża" (C)Złomnik Easy Driver mode: ACTIVATED
j153624

Czesc tu Jerzy. Wlasnie przyszedl zamowiony ap zaplonowy. W sobote biore sie za wymiane.W nowym aparacie pozytywne zaskoczenie, modul zaplonowy sygnowany mitsubishi tak jak w oryginale. Aparat to jakis no name-( unbranded). Kopulka stara pasuje ale palec rozdzielacza juz nie. To juz czwarty rodzaj palca jakie mam. Ap wyglada dosc porzadnie.
Pytanie do fachowcow , czy tryb serwisowy i tryb diagnotyczny to to samo. Wjakim trybie wymienic aparat i jak wejsc w ten tryb. Przelecialem forum wiele razy, tematy oczywiscie ale konkretow nie znalazlem. Prosze o konkretna odpowiedz.
Aparat S3,jeszcze siedzi w aucie. Ten nowy z oznaczeniemT2T57971 to samo na starym.Ten nowy z e-baya z niemiec.
Mam troche pojecia o naprawach ale nie z elektronicznym zaplonem. Piny w nowym i starym ta sama ilosc i wtyczki wygladaja na identyczne.
Prosze o podpowiedzi kogos kto juz tego doswiadzyl. Probe 2 silnik 2.0 rok 1997. Klopoty z kodami bledow ( wpieta dioda w zlacze diagno swieci caly czas nie mruga) a moze nie ma bledow. podobno z tym rocznikiem to jest jakis klopot z diagnoza, OBD nie ma.
Z gory dziekuje Jerzy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „2.0 R4 FS”