A czy ktoś wie jak to coś jest podłączone i gdzie jest ewentualnie jakiś czujnik który mierzy obroty silnika. Tu chodzi o mojego nowego PROBKA !!!!!!!!!!!!!! POMOCY to musi działać ...... a nie chce
Chłopaki przy aparacie zapłonowym macie około 4 czujników sprawdzicie je może któryś z nich padł !!!!!!!!!! Dzisiaj sprawdzałem właśnie !!!!!!!!!!!!!!!!!
Ja dzisiaj się dowiedziałem, że jest duże prawdopodobieństwo iż obroty silnika mierzy alternator. Tam może być doprowadzony jakis czujnik z przewodzikiem. Ale to tylko takie pogłoski.
Bogdan9999 pisze:Chłopaki przy aparacie zapłonowym macie około 4 czujników sprawdzicie je może któryś z nich padł !!!!!!!!!! Dzisiaj sprawdzałem właśnie !!!!!!!!!!!!!!!!!
Ale jak jakiś odłączyłeś to nie działał obrotomierz??
Bierkuś pisze:Ja dzisiaj się dowiedziałem, że jest duże prawdopodobieństwo iż obroty silnika mierzy alternator. Tam może być doprowadzony jakis czujnik z przewodzikiem. Ale to tylko takie pogłoski.
ciekawe jak obliczono przekładnię?
Obroty są brane albo z aparatu, albo z cewki, albo z koła zamachowego.
Fioletowy FORD PROBE I czywiście GT + LPG OMVL DREAM XXIN:):):):):)
Yamaha Xj 550 `83
Kawasaki ZZR600 `98
był: † Black Ford Frobe 2,2 Turbo GT `92 + LPG OMVL DREAM XXIN † A.D. 08.12.2006 Death! ;(
Ja niw miałem problemów z obrotomierzem tylko wymieniałem uszczelkę pod aparatem zapłonowym i odłączyłem wszystkie ale jest ich tam sporo co do alternatora to też jest myśl !!!!!!! Ale lepiej jak ktoś by miał serwisówkę i tam się rozczytał !!!!!!!!!!!!!!!!
bosze jaki alternator
podłanczałem to w innym autku który nie miał obrotomierza i podłączyłem to pod cewke przecież tu chodzi o impulsy które generuje cewka
a alternator to jaks pomyłka
piotrek pisze:
podłanczałem to w innym autku który nie miał obrotomierza i podłączyłem to pod cewke przecież tu chodzi o impulsy które generuje cewka
a alternator to jaks pomyłka
Dokładnie.
Swego czasu bawiłem się w składanie obrotomierzy.Z tym,że były to obrotomierze albo diodowe albo z wyświetlaczem cyfrowym a nie wskazówkowe.Zresztą to nie zmienia faktu,że były one podłączane
właśnie pod cewkę.
Mam pytanie skąd idzie sygnał do obrotomierza i jaki to jest kolor kabla lub co może być przyczyną niedziałania obrotomierza przez pewien czas skakał teraz nic nie pokazuje w GT I generacja.
Ja mam takie pytanie apropo obrotomierza . Działa wszystko super tylko mnie zastanawia jedna rzecz, czasem przy odpalaniu lekko podskoczy wskazówka tak do 1,5 tysiąca , czego to może być wina ??pozdrawiam
nie żebym szerzył plotki czy coś ale VW silniki starsze diesla miały właśnie obrotomierze z wyjścia alernatora. Miałem to robić kiedyś ale nie wiedziałem o co chodzi w programowaniu i sobie to darowałem... Silnik benzynowy - no raczej z cewki zapłonowej gdzieś.
Nie bardzo chyba z tematem ale mi nie działał obrotomierz jak mi poszła linka od prędkościomierza. Ale wtedy to mi nie działało tez to (zapomnialem jak to sie nazywa) co liczy chwilowe spalanie i takie tam pierdoły co sie wyświetlają na tym... koło szyby. (mam chwilowy zanik myśli)
Witam!
Podobnie jak u kolegów nie działa mi obrotomierz ( 2.2 gt 92 r.) , wszystkie inne wskaźniki działają, tylko prędkościomierz padł, wskazówka skakała skakała aż w końcu padła, silnik pracuje równo, co może być przyczyną?
Obrotomierz w fordzie probe GT bierze impulsy z cewki WN od strony minusowej. Kolor przewodu żółto-nibieski. przyczyną nie działania może być nie brak połączenia z cewką ale uszkodzenie układu umiejscowionego w zestawie wskaźników, z tyłu obrotomierza. Impulsy z cewki są tam obrabiane i wysterowują obrotomierz. Pozdrawiam askot.
Jeśli nie masz nic wspólnego z elektroniką to nawet nie próbuj, możesz tylko pogorszyć sprawę. Ztyłu obrotomierza jest płytka z elementami elektronicznymi. Jedyne co możesz zrobić to sprawdzić czy przewód żółto niebieski wychodzący z cewki ma przejście do dużej wtyczki wskaźników. Trzeba do tego pomiaru mieć omomierz.