Schemat podłączenia wentylatorów

MadDog

Schemat podłączenia wentylatorów

Post autor: MadDog »

Kolejny problem :evil:
Wczoraj mój Probas 2,5V6 93' zagotował wodę, okazało się, że ukruszone są przewody od drugiego wentylatora, tj. tego obok klimy. Po polutowaniu dziwne zjawisko: gdy temp. przekraczała normę, oba wentylatory chodziły, ale kiedy dalej rosła to się wyłączyły!!! :shock: Po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu nie właczały się, dopiero jak silnik trochę przestygł. Próbowałem kilka razy, za każdym razem to samo. Coś jest nie tak. Poza tym wychodzi mi, że są jakieś przeróbki w instalacji od wentylatorów. W związku z tym mam prośbę: czy ktoś nie ma schematu instalacji wentylatorów? Patrzyłem w Strefie zrzutu, ale nie mogę otworzyć plików ze schematami inst. elektrycznej (te od 1 do 6) i nie wiem, czy tam jest ujęta ta instalacja. Proszę o odpowiedź , bo niedługo zaczynam urlop i będę musiał jechać rowerem... :?
Gość

Post autor: Gość »

A sprawdzales czujniki?
Gość

Post autor: Gość »

Abys mogl dokladnie zorientowac sie przygotuje jutro zrzut z serwisowki CD.

Ale i bez tego mozesz w dosc prosty sposob to sprawdzic, a mianowicie:
- zagrzej silnik do wylaczenia sie wentylatorow w/g Twojego opisu
- podlaczaj woltomierz kolejno do przekaznikow znajdujacych sie "w srodku" przedniego zderzaka (opis wyjsci i sterownia przekaznikami jest na ich obudowie)
- zmierz kolejno napiecia sterujace przekaznikami przy srednio i mocno nagrzanym silniku (brak napiecia - kabel od sterowania wiatrakami)
- przy wlaczonym silniku sprawdz czy jest napiecie na stycznikach przekaznika wlaczajacych wentylatory; powinno byc zawsze na jednym ze stykow, a przekaznik zalacza sie dopiero po sygnale z PCM
To ulatwi Ci szukanie uszkodzonego kabla.

Troche namieszalem, ale w razie czego pisz na maila.

P.S. Swoja droga, przed wypadkiem wentylatory zalaczaly mi sie bardzo szybko i wskaznik nie przekraczal 1/4 skali.
MadDog

Post autor: MadDog »

Panowie dziękuję za pomoc, już problem rozwiązałem. Dzięki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „II gen (1993 - 1997)”