Zapraszamy do zapisywania się na Zlot Forda Probe, który odbędzie się w dn. 19-22 Czerwca w Sielpi Wielkiej. Szczegóły w dziale Rendez-vous. Uwaga - zapisy przyjmujemy do końca Kwietnia !
Odparowanie paliwa
Odparowanie paliwa
Witam wszystkich czytających i proszę o pomoc.
Obecnie moje Probe przechodzi generalny remont podwozia i nadwozia - konserwacja, lakierek i przy okazji inne typu hamulce czy zawiecha.
Po zdemontowaniu zbiornika paliwa okazało się, że w rozsypce jest taki system przewodów paliwowych na odcinku od wlewu do zbiornika. Chyba troszeczkę namotałem, ale jeśli ktoś miał z tym do czynienia będzie wiedział o co chodzi. Moim zdaniem jest to chyba jakieś odparowywanie paliwa? Może się mylę?
Czy można to pominąć np. zamykając obieg tuż przy zbiorniku?(Tak byłoby najprościej) Czy może szukać używki?
I jeszcze jedna sprawa - wzdłużny wahacz tylny ma luzy. Czy można gdzieś dostać tuleje tegoż wahacza lub całe wahacze?
Przeszukałem w wielu sklepach ale nigdzie nic o wzdłużnym wahaczu.
Obecnie moje Probe przechodzi generalny remont podwozia i nadwozia - konserwacja, lakierek i przy okazji inne typu hamulce czy zawiecha.
Po zdemontowaniu zbiornika paliwa okazało się, że w rozsypce jest taki system przewodów paliwowych na odcinku od wlewu do zbiornika. Chyba troszeczkę namotałem, ale jeśli ktoś miał z tym do czynienia będzie wiedział o co chodzi. Moim zdaniem jest to chyba jakieś odparowywanie paliwa? Może się mylę?
Czy można to pominąć np. zamykając obieg tuż przy zbiorniku?(Tak byłoby najprościej) Czy może szukać używki?
I jeszcze jedna sprawa - wzdłużny wahacz tylny ma luzy. Czy można gdzieś dostać tuleje tegoż wahacza lub całe wahacze?

- Bogdan9999
- Samochód: Black 1GT 91r. Sportage FE3N 4X4
- Galeria: viewtopic.php?t=7485
Hmmmm... Odpowietrzacz? Odpowietrzenie to moim zdaniem taka grubsza rurka biegnąca przy rurze wlewu paliwa a mi chodzi o taką cieńszą, o średnicy ok. 0,5 cm co idzie sobie od zbiornika przechodzi przez taką szerszą tubę w formie walca, a dalej nie wiem gdyż u mnie rozleciało się.
A odnośnie tych fotek to może jakiś namiar posiadasz bo nie mogę odnaleźć na forum - a byłyby bardzo przydatne przy rekonstrukcji. Moje są tak skorodowane i połamane że nie wiem co, jak i którędy.
A czym skutkowałoby zrobienie obejścia tuż przy zbiorniku? Zapach benzyny wewnątrz? W sumie to u mnie zapewne już od dłuższego czasu to nie spełniało swojej funkcji.
A odnośnie tych fotek to może jakiś namiar posiadasz bo nie mogę odnaleźć na forum - a byłyby bardzo przydatne przy rekonstrukcji. Moje są tak skorodowane i połamane że nie wiem co, jak i którędy.
A czym skutkowałoby zrobienie obejścia tuż przy zbiorniku? Zapach benzyny wewnątrz? W sumie to u mnie zapewne już od dłuższego czasu to nie spełniało swojej funkcji.

ta rurka służy do odpowietrzania podczas tankowania. Jak zakręcisz korek to nic ci nie odpowietrzyOdpowietrzenie to moim zdaniem taka grubsza rurka biegnąca przy rurze wlewu paliwa

Tamte cienkie o których pisze Bogdan to właśnie odpowietrzenie zbiornika że tak powiem podczas pracy. Wylot tego ustrojsrwa jest w filtrze węglowym który masz pod maską (taka czarna spora puszka przy podszybiu) i lepiej tego nie zaślepiaj tylko napraw sposobem Bogdana

MAZDA MX6 GD 2,2 GT '91
- Pelot
- Samochód: F4
- Galeria: viewtopic.php?t=5515
Re: Odparowanie paliwa
nie kupisz tych tulejek, jedyna możliwość to znajdz zakład co regeneruje wahacze.Miru pisze: Czy można gdzieś dostać tuleje tegoż wahacza lub całe wahacze?

Kupię, kupię.. A choćby tutaj:
http://www.tedgum.pl/pl/katalog/FORD-USA/PROBE/
Mają wszystkie elementy metalowo gumowe do naszych maszyn.
Tylko jest ból, wszystko mają na stanie prócz tych @#$%^%#nych tulei wahacza tylnego. Będą ale dopiero pod koniec września. A mi potrzebne już teraz!!!
http://www.tedgum.pl/pl/katalog/FORD-USA/PROBE/
Mają wszystkie elementy metalowo gumowe do naszych maszyn.
Tylko jest ból, wszystko mają na stanie prócz tych @#$%^%#nych tulei wahacza tylnego. Będą ale dopiero pod koniec września. A mi potrzebne już teraz!!!