Przyciemniane szybki

Awatar użytkownika
RX
Samochód: '99 Corvette
Galeria: viewtopic.php?t=17374
Kontakt:

Post autor: RX »

Witam,

No tutaj akurat się nie popiszę wiedzą ale:

http://moto.allegro.pl/item154512325_pr ... romoc.html

http://moto.allegro.pl/item154512322_pr ... sara_.html

http://moto.allegro.pl/item154512321_pr ... igdy_.html

;-)

To raczej cena samego przyciemnienia, ale i tak niezła.
1999 Corvette
We are American Thunder Cars!
http://amthunder.pl
Awatar użytkownika
Rozgrzeszony
Galeria: viewtopic.php?t=7335

Post autor: Rozgrzeszony »

Mi niestety za przyciemnione szyby zabrali dowód rejestracyjny - i musiałem usunąć folię z bocznych przednich szyb - były tak samo przyciemnione jak tylna :wink:
Czarna rakieta - jak mówi moja Mama ;o)
Ford Probe 2.0 93 Base- w trakcie przebudowy.
Awatar użytkownika
Sqad
Samochód: Mazda RX8 Renesis '06
Galeria: viewtopic.php?t=6231
Kontakt:

Post autor: Sqad »

Gorzej jak będą chcieli zabrać dowód za pieca, tego sie nie da zerwać. :)
Awatar użytkownika
Bogdan9999
Samochód: Black 1GT 91r. Sportage FE3N 4X4
Galeria: viewtopic.php?t=7485

Post autor: Bogdan9999 »

Kurcze strasznie podoba mi sie takie przyciemnienie szybek :) Szkoda że jest taki durzy problem z wycięciem ich :(
PROBE "Blackbird" FE3N POWER :)
Sportage FE3N 4X4 :)
Awatar użytkownika
RX
Kontakt:

Witam,

Za pieca nie powinni zabrać - dają jedyny w Polsce ważny certyfikat dla policji.

Pzdr.
1999 Corvette
Awatar użytkownika
Ronin
Galeria: viewtopic.php?t=7575

Post autor: Ronin »

Ja już kupiłem z ciemnymi szybkami. Od wewnątrz ciemne a na zewnątrz dają efekt matowego lustra(coś al'a zdjęcie Drzymka) - ładnie to wygląda szkoda tylko że nie można przyciemnić tak samo przednich bocznych :(
Probe 2.5 V6 MTX USA 97r
Young men - enjoy with Your youth... :-)
Awatar użytkownika
R.K
Samochód: brak

Post autor: R.K »

Z tym przyciemnianiem szyb z przodu i na drzwiach, proponuję zwrócić uwagę na przepuszczalność światła po założeniu folii przyciemniającej,musi ona wynosić co najmniej 70% !!!Pamiętajmy że szyby nie są idealnie przezroczyste w probie tylko zielonkawe(przynajmniej u mnie),więc mają ograniczoną przepuszczalność światła bez folii !!! Ja folie musiałem zerwać bo mi nie podbili dowodu rejestracyjnego,przyłożył pan magiczny przyrząd podobny do latarki z obydwu stron szyby i pokazało mu 30% przepuszczalności światła,i oświadczył ze pały też mają takie sprzęty do mierzenia ,i zabiorą mi dowód i tak ! Miałem atest na tą folię ale mogłem se nim tyłek tylko podetrzeć, folie zerwałem i mam problem z dyni.
Ford Probe USA 2.0 1993r BASE
Awatar użytkownika
Kędziorek
Galeria: viewtopic.php?t=8098
Kontakt:

Post autor: Kędziorek »

E.K. dobrze gdybyś poczytał cały watek, a nie tylko fragment. Wszystko to co pisałes było poruszane. Probe seryjną przepuszczalność ma bardzo zbliżoną do tej zakazeanej.
ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
RX
Kontakt:

Witam,

Teraz i tak chyba zmienili przepisy - nie wolno stosować folii z przodu i koniec.

Pzdr.
1999 Corvette
Awatar użytkownika
Sqad
Kontakt:

No tak aco jeśli seria ma coś koło 70% a po piecu wyjdzie 30%, robią ci pomiar a ty nawet nie możesz tego zerwać :lol:
Awatar użytkownika
Afrael

Post autor: Afrael »

Z tego co mi wiadomo zabierają dowód?
Awatar użytkownika
Rozgrzeszony

Afrael pisze:Z tego co mi wiadomo zabierają dowód?
Ja miałem zabrany dowód za folie! Ale najlepiej zrobił mój znajomy - jest mechanikiem samochodowym i wiadomo ma kupe części. Miał cinguecento - jechaliśmy na giełdę i oczywiście zatrzymali nas z powodu przyciemnionych bocznych szyb - miał folie. Chcieli zabrać dowód, więc znajomy z tylnego siedzenia wyjoł pałkę i po prostu wybił boczne szyby :twisted:
Awatar użytkownika
Kędziorek
Kontakt:

Rozgrzeszony pisze:
Afrael pisze:Z tego co mi wiadomo zabierają dowód?
Ja miałem zabrany dowód za folie! Ale najlepiej zrobił mój znajomy - jest mechanikiem samochodowym i wiadomo ma kupe części. Miał cinguecento - jechaliśmy na giełdę i oczywiście zatrzymali nas z powodu przyciemnionych bocznych szyb - miał folie. Chcieli zabrać dowód, więc znajomy z tylnego siedzenia wyjoł pałkę i po prostu wybił boczne szyby :twisted:
Chyba najlepsza historia tego typu jaką słyszałem :lol: :lol: :lol: :slon: :slon:
ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Rozgrzeszony

Kędziorek musiał być widzieć mine tych gliniarzy :wink:
Awatar użytkownika
Bogdan9999

To wreszcie jak z tm jest przecież jak byśmy mieli na nie atest to co by mogli zrobić nam ?? No chyba nic skoro jest atest zgodny z polskim prawem i wydany przez firmę która wydaje takie atesty ?? Pozdro
Awatar użytkownika
R.K

Post autor: R.K »

Atestem można se tyłek podetrzeć! tak było w moim przypadku! po to mają przyrząd do mierzenia przepuszczalności światła - żeby nie czytać atestów! jeśli mogą sprawdzić jaka naprawdę jest przepuszczalność światła przez szybę. Jeśli profesjonalna firma założy folię i wyda atest,to już nie jest profesjonalna-to zwykli naciągacze! :lol:
Ford Probe USA 2.0 1993r BASE
Awatar użytkownika
Bogdan9999

Kurde a kto tu mówi o ... foli ???? Tym chłanem nigdy probka nie oblepię, ja tu mówię tylko i wyłącznie o piecowym przyciemnianiu i nic innego. Pozdro
Awatar użytkownika
RX
Kontakt:

Witam,

Z piecem może być inaczej, bo ze środka szyba piecowa wygląda prawie jak normalna, nieprzyciemniona szyba - przepuszczalność może być dużo lepsza (ale nie musi - nie wiem - spekuluje) ;-)

Pzdr.
1999 Corvette
Awatar użytkownika
RX
Kontakt:

Witam,

Z piecem może być inaczej, bo ze środka szyba piecowa wygląda prawie jak normalna, nieprzyciemniona szyba - przepuszczalność może być dużo lepsza (ale nie musi - nie wiem - spekuluje) ;-)

Pzdr.
1999 Corvette
Awatar użytkownika
Sqad
Kontakt:

RX pisze:Witam,

Pzdr.
Tylko jak juz pisałem u nas seryjne szyby są na pograniczu legalności.
Awatar użytkownika
Kędziorek
Kontakt:

A czy przypadkiem w naszym chorym państwie przepuszczalność nie jest mierzona z zewnątrz do wewnątrz??
ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Bogdan9999

hehe a może jeszcze inaczej po rancie mierzą :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Kędziorek
Kontakt:

1.Art. 66 ust. 1 pkt 5 prawa o ruchu drogowym " (...) pojazd musi być tak zbudowany, utrzymany i wyposażony, aby korzystanie z niego (...) zapewniało dostateczne pole widzenia kierowcy (...)";

2.Polska norma branżowa nr BN-76/3626-07 określa wymagania dla samochodów osobowych w zakresie widoczności z miejsca kierowcy. Norma ta mówi, że niedopuszczalne jest ograniczenie pola widzenia kierowcy w obrębie kąta widzenia 180 stopni.

3.Przepisy Regulaminu nr 43 EKG ONZ, w których dopuszcza się stosowanie oszklenia o przepuszczalności światła poniżej 70% dla szyb innych niż przednie i nie mające wpływu na pole widzenia kierowcy;

4.Przepisy Regulaminu nr 46 EKG ONZ, dotyczące wymogu wyposażenia samochodu w lusterko wsteczne po prawej stronie, o ile lusterko wewnętrzne nie zapewnia dostatecznej widoczności, co oznacza tyle, że przyciemnienie tylnej szyby wiąże się z obowiązkiem posiadania prawego lusterka wstecznego.

5.Ministerstwo Transportu i Gospodarki Morskiej od 1998 roku wydało stanowisko, że nie ma przeciwwskazań do przyciemniania szyb, z wyjątkiem szyb z przodu pojazdu mających wpływ na pole widzenia kierowcy (czyli szyba przednia i boczne szyby przednie)

Ważne!

Musimy pamiętać że, trakcie okresowego badania technicznego pojazd może mieć wykonaną kontrolę przejrzystości (przepuszczalności) szyb.

Metoda pomiarowa powinna być zgodna z metodą opisaną w Regulaminie Nr 43 Organizacji Narodów Zjednoczonych z dnia 20.03.1958 r. Metoda ta polega na wyznaczeniu stosunku strumienia światła padającego na powierzchnię wejściową szyby do strumienia światła, przechodzącego przez tę szybę. Stosunek tych strumienii powinien być określony w procentach.

Aparatura pomiarowa przeznaczona do badania przejrzystości szyb powinna składać się z oświetlacza wyposażonego w źródło światła o temperaturze barwy 2856 K, co odpowiada światłu dziennemu oraz detektora promieniowania o czułości widmowej odpowiadającej względnej wrażliwości oka ludzkiego dla widzenia dziennego.
Przedstawione założenia są podstawowymi parametrami, jakie musi spełniać przyrząd dokonujący badania

Interpretacja wyników pomiarowych

Zgodnie z obowiązującymi normami przepuszczalność szyb pojazdów powinna wynosić:
ˇ dla szyby przedniej (czołowej) minimum 75 %,
ˇ dla szyb nie będących szybami przednimi (szyby przednie boczne lewa i prawa) minimum 70 %,
ˇ dla szyb nie mających wpływu na pole widzenia kierowcy (szyby tylne boczne lewa i prawa, szyba tylna ogrzewana) dopuszcza się wartość przepuszczalności poniżej 70 %.
Otrzymując wynik pomiaru przepuszczalności danej szyby kwalifikujemy ją do jednej z podanych grup i porównujemy z minimalną dopuszczalną wartością.
ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Roswell
Galeria: viewtopic.php?t=9688

Post autor: Roswell »

Ciężko mi w to uwierzyć że szyba przednia przepuszcza conajmniej 75% :D
Probe II 2.0 93 USA

Jeżeli wsadzę ci palec do oka, to ty masz palec w oku i ja mam palec w oku, ale to nie to samo
Voodoo
Galeria: viewtopic.php?t=5493
Kontakt:

Post autor: Voodoo »

Roswell pisze:Ciężko mi w to uwierzyć że szyba przednia przepuszcza conajmniej 75% :D
A dokładniej ma 70%. Sprawdzone na diagnostyce w moim samochodzie. Czołowa ma tyle ile już wcześniej w tym temacie pisałem.
ObrazekFord Probe 2.0 '94r.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Optyczny”