Zapraszamy do zapisywania się na Zlot Forda Probe, który odbędzie się w dn. 19-22 Czerwca w Sielpi Wielkiej. Szczegóły w dziale Rendez-vous. Uwaga - zapisy przyjmujemy do końca Kwietnia !
Problem ze światłami
- Witek
- Galeria: viewtopic.php?t=8892
Problem ze światłami
Witam wszystkich! W moim Probku pojawił się problem ze światłami. Po ich włączeniu często zdarza się, że prawe albo lewe światło świeci dużo słabiej. W momencie gdy w nie uderzę ręką wszystko wraca do normy. Kolejnym problemem jest to, że czasem z krótkimi światłami włączają mi się halogeny, które powinny świecić tylko po włączeniu świateł długich. Wydawało mi się, że jest to spowodowane zaśniedziałymy stykami w lampach ale po rozebraniu lamp i przeczyszczeniu styków we wtyczkach nic się nie zmieniło
Może ktoś spotkał się z podobnym problemem i mógłby coś podpowiedzieć? Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam!

Srebrne V6 '93
- Camel
- Galeria: viewtopic.php?t=6440
- Robert
- Samochód: Probe GT2.0'89; ForTwo 0.6turbo; HRV 1.6
- Galeria: viewtopic.php?t=6900
- Kontakt:
Skoro uderzenie zmienia stan to najprawdopodobniej styki żarówki - choć te czyściłeś.
Więc albo przebicie na którymś przewodzie idącym z lampy, albo brak masy (te działające halogeny...)
Więc albo przebicie na którymś przewodzie idącym z lampy, albo brak masy (te działające halogeny...)
Poświęć niecałe 2 minuty na naukę korzystania z forum:
Lekcja 1 (bardzo krótka) i
Lekcja 2 (krótka)

'89 2.0 Turbo downgrade

-
- Galeria: viewtopic.php?t=6634
- ZENiTH
- Galeria: viewtopic.php?t=6493
- Witek
- Galeria: viewtopic.php?t=8892
- Sqad
- Samochód: Mazda RX8 Renesis '06
- Galeria: viewtopic.php?t=6231
- Kontakt:
- Robert
- Kontakt:
Prowokujesz!...
Więc ciągniemy temat problemów ze światłami:
Moje prawe światło odmówiło posłuszeństwa i nie było łaskawe 2 dni temu się otworzyć. Bynajmniej nie zamarzło (były takie obawy na forum). Szybka telefoniczna konsultacja z Pelotem, ściągnięcie ramienia cięgna z silniczka (choć bez zdejmowania powieki - wystarczyła szczotka do śniegu) i teraz jeździ zablokowane w pozycji otwartej (za pomocą tej samej szczotki).
Plastikowa szczotka w zestawie naprawczym każdego Probka!
W następnym odcinku: jak moje slicki odbijają światło (właściwie odbijały, bo zmieniłem na zimówki). Wielkość bieżnika (0mm - bez śladu, że kiedyś był) rzuca nowe światło na opisywane obroty:
http://www.fordprobe.pl/forum/viewtopic ... 4596#84596
Może temat obrotów pociągnie kto inny, bo ja już się wystarczająco naraziłem

Więc ciągniemy temat problemów ze światłami:
Moje prawe światło odmówiło posłuszeństwa i nie było łaskawe 2 dni temu się otworzyć. Bynajmniej nie zamarzło (były takie obawy na forum). Szybka telefoniczna konsultacja z Pelotem, ściągnięcie ramienia cięgna z silniczka (choć bez zdejmowania powieki - wystarczyła szczotka do śniegu) i teraz jeździ zablokowane w pozycji otwartej (za pomocą tej samej szczotki).
Plastikowa szczotka w zestawie naprawczym każdego Probka!

W następnym odcinku: jak moje slicki odbijają światło (właściwie odbijały, bo zmieniłem na zimówki). Wielkość bieżnika (0mm - bez śladu, że kiedyś był) rzuca nowe światło na opisywane obroty:

Może temat obrotów pociągnie kto inny, bo ja już się wystarczająco naraziłem

Lekcja 2 (krótka)

'89 2.0 Turbo downgrade

- Jedrek
- Samochód: Igen 1992 2,2GT
- Kontakt:
Czyżby to które robiliśmy w RynieRobert pisze:Moje prawe światło odmówiło posłuszeństwa i nie było łaskawe 2 dni temu się otworzyć.

A co dokładniej się stało???

Fioletowy FORD PROBE I czywiście GT + LPG OMVL DREAM XXIN:):):):):)
Yamaha Xj 550 `83
Kawasaki ZZR600 `98
był: † Black Ford Frobe 2,2 Turbo GT `92 + LPG OMVL DREAM XXIN † A.D. 08.12.2006 Death! ;(
Yamaha Xj 550 `83
Kawasaki ZZR600 `98
był: † Black Ford Frobe 2,2 Turbo GT `92 + LPG OMVL DREAM XXIN † A.D. 08.12.2006 Death! ;(
- Pelot
- Samochód: F4
- Galeria: viewtopic.php?t=5515
tym razem się nie zapiekło,wtedy tyle smaru tam poszło że na 2 zimy by wystarczyłoJedrek pisze:Czyżby to które robiliśmy w RynieRobert pisze:Moje prawe światło odmówiło posłuszeństwa i nie było łaskawe 2 dni temu się otworzyć.![]()
A co dokładniej się stało???

Wydaje mi się że silniczek się rozszczelnił i dostała się woda

- Robert
- Kontakt:
Myślę...
- sorry, ale mnie samego to zaszokowało
Więc myślę
, że to jakieś zwarcie w silniczku prawego światła - po nocy z podniesionymi lampami widzę ciemność (kontrolek).
Myślałem, że alarm - ale nie.
Prawy pewnie próbował uparcie podnieść oczko.
Retra w kieszeni i zobaczymy teraz...
Przy okazji potrzebowałem szczotki do odśnieżenia mojego bolidu, więc znalazłem całkiem nowe zastosowanie dla pióra wycieraczki
Pióro wycieraczki (może być zużyte) w zestawie naprawczym każdego Probka!

Więc myślę

Myślałem, że alarm - ale nie.
Prawy pewnie próbował uparcie podnieść oczko.
Retra w kieszeni i zobaczymy teraz...
Przy okazji potrzebowałem szczotki do odśnieżenia mojego bolidu, więc znalazłem całkiem nowe zastosowanie dla pióra wycieraczki

Pióro wycieraczki (może być zużyte) w zestawie naprawczym każdego Probka!

Lekcja 2 (krótka)

'89 2.0 Turbo downgrade

- dyb
- Galeria: viewtopic.php?t=12699
dobra ;d stalo sie niestety, prawdopodobnie przepalila mi sie zaroweczka
po 1) czy 'uniwersalna zarowka' bedzie pasowac? bo nie chcialbym rozkrecac tego calego ustrojstwa zeby sie okazlo ze mi zarowka nie pasuje ;d a mam jedna taka w garazu
po 2) jak sie zabrac do tego wymieniania, jest kilka tematow i sposobow - ktory jest najlepszy do 2gen - musze tu zaznaczyc ze te pokretla do recznego podnoszenia swiatel nie chca ze mna wspolpracowac - po 1sze jest slaby dostep do tego, po drugie to jest jakies takie miekknie i nawet nie wiem jak to zlapac =d
wiec chyba pozostaje mi podniesc swiatla i wyjac bezpiecznik/odpiac akumulator? czy jak odepne akumulator to nic mi sie nie zresetuje itd
prosilbym o jak najszybsze odpowiedzi bo chcialbym dzis do zrobic ;]
pozdro ;]
po 1) czy 'uniwersalna zarowka' bedzie pasowac? bo nie chcialbym rozkrecac tego calego ustrojstwa zeby sie okazlo ze mi zarowka nie pasuje ;d a mam jedna taka w garazu
po 2) jak sie zabrac do tego wymieniania, jest kilka tematow i sposobow - ktory jest najlepszy do 2gen - musze tu zaznaczyc ze te pokretla do recznego podnoszenia swiatel nie chca ze mna wspolpracowac - po 1sze jest slaby dostep do tego, po drugie to jest jakies takie miekknie i nawet nie wiem jak to zlapac =d
wiec chyba pozostaje mi podniesc swiatla i wyjac bezpiecznik/odpiac akumulator? czy jak odepne akumulator to nic mi sie nie zresetuje itd
prosilbym o jak najszybsze odpowiedzi bo chcialbym dzis do zrobic ;]
pozdro ;]
Probe 2.0 94r. Euro // Honda Prelude IV gen

- Flyke
- Galeria: viewtopic.php?t=10424
- cacek
- Samochód: Wołowina
- Galeria: viewtopic.php?t=8555
- dyb
- dyb
ide na stacje kupic sobie zaraz ze 2-3 sztuki 
jesli uda mi sie wymienic zarowke w mniej niz 30 minut to zmienie tez druga
pozostaje liczyc na to ze mnie nie zlapia jak bede wracal do domu... rano jakos przejechalem do pracy, trzeba sie wczesniej wyrwac zanim sie sciemni
no i to kolejny argument przemawiajacy za zainteresowaniem sie swiatlami dziennymi
pozdro i dzieki za odpowiedzi

jesli uda mi sie wymienic zarowke w mniej niz 30 minut to zmienie tez druga

pozostaje liczyc na to ze mnie nie zlapia jak bede wracal do domu... rano jakos przejechalem do pracy, trzeba sie wczesniej wyrwac zanim sie sciemni
no i to kolejny argument przemawiajacy za zainteresowaniem sie swiatlami dziennymi
pozdro i dzieki za odpowiedzi

- dyb
z pozno
juz kupilem TUNGSRAM H4 HALOGEN
H4 (E1) 2D7
12 V 60/55W
moze bedzie pasowac
jak nie to trudno, droga mnie nie kosztowaly
swoja droga wczoraj bylem na wymianie oleju i filtra, wiec moze to nie zarowka tylko cos gdzies koles przypadkiem odlaczyl, no ale to malo prawdopodobne bo to troche nie te rejony
/edit
zabralem sie za to i jak probuje recznie podniesc swiatla to mi "odbija' samo, weic chyba pozostaje wlaczyc swiatal i wyjac bezpieczniek/aku odlaczyc
/edit 2
pojechalem do miejscowego mechanika i mi w 10 min wymienil bez odkrecania/rozlaczania czegokolwiek
i tym oto sposobem mam jedna (stara) biala zarowke a nowa swieci na zolto- ale wieś!

H4 (E1) 2D7
12 V 60/55W
moze bedzie pasowac

swoja droga wczoraj bylem na wymianie oleju i filtra, wiec moze to nie zarowka tylko cos gdzies koles przypadkiem odlaczyl, no ale to malo prawdopodobne bo to troche nie te rejony

/edit
zabralem sie za to i jak probuje recznie podniesc swiatla to mi "odbija' samo, weic chyba pozostaje wlaczyc swiatal i wyjac bezpieczniek/aku odlaczyc
/edit 2
pojechalem do miejscowego mechanika i mi w 10 min wymienil bez odkrecania/rozlaczania czegokolwiek

i tym oto sposobem mam jedna (stara) biala zarowke a nowa swieci na zolto- ale wieś!

Re: Problem ze światłami
wymień przekaźnik od świateł i wtyczki w lampach,trzeba kupic wtyczkę do żarówki h4 uciąc kabelki z zapomtowac nową wtyczunieWitek pisze:Witam wszystkich! W moim Probku pojawił się problem ze światłami. Po ich włączeniu często zdarza się, że prawe albo lewe światło świeci dużo słabiej. W momencie gdy w nie uderzę ręką wszystko wraca do normy. Kolejnym problemem jest to, że czasem z krótkimi światłami włączają mi się halogeny, które powinny świecić tylko po włączeniu świateł długich. Wydawało mi się, że jest to spowodowane zaśniedziałymy stykami w lampach ale po rozebraniu lamp i przeczyszczeniu styków we wtyczkach nic się nie zmieniłoMoże ktoś spotkał się z podobnym problemem i mógłby coś podpowiedzieć? Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam!

Ford Probe II generacja rok 94 silnik 2.0
Red Rocket
http://pl.youtube.com/watch?v=t73Y1o2pP ... ed&search=
Red Rocket

http://pl.youtube.com/watch?v=t73Y1o2pP ... ed&search=
- Krzychu
- Samochód: Probe 94r., 2.5
- Galeria: viewtopic.php?t=12700
lampy przednie
Cześć tu Maciek !
Mam probe II 2.5 i problem ze światłami.
Po otworzeniu "oczu",palą się obie lampy ,zamykam i ponownie otwieram to lewy relektor ledwo świeci,po zapaleniu
długich lewgo długiego światła nie ma .Może ktoś wie co robić,pewnie napiszecie"jedż do elektryka",a może coś madrzejszego.
Pozdrawiam wszystkich !
Mam probe II 2.5 i problem ze światłami.
Po otworzeniu "oczu",palą się obie lampy ,zamykam i ponownie otwieram to lewy relektor ledwo świeci,po zapaleniu
długich lewgo długiego światła nie ma .Może ktoś wie co robić,pewnie napiszecie"jedż do elektryka",a może coś madrzejszego.
Pozdrawiam wszystkich !

Ostatnio zmieniony 2009-03-30 13:11 przez maciek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Robert
- Kontakt:
Re: Problem ze światłami
Wyjmij żarówkę. Jeśli przepalona (i kontaktowała przypadkiem), to wymień. Jak wygląda ok, to poruszaj kablami w kostce, psiknij na styki jakimś preparatem wypierającym wodę (ale nie izolującym), wsadź ją (żarówkę, nie wodę) porządnie na miejsce i po sprawie (mam nadzieję).
Lekcja 2 (krótka)

'89 2.0 Turbo downgrade

Pytanie o halogeny
Witam,
na początku chciałem zaznaczyć, że jestem raczej zielony z elektryki, a raczej o nią tutaj chodzi. Gdy kupiłem Probka dwie wiązki dochodzące do halogenów były odłączone, po ich podłączeniu i zmianie świateł na drogowe, halogeny włączyły się, ale wyłączyć już się nie chcą po zmianie świateł na mijania. Pomaga dopiero zmiana świateł na postojowe. Macie jakieś pomysły?
pozdrawiam
na początku chciałem zaznaczyć, że jestem raczej zielony z elektryki, a raczej o nią tutaj chodzi. Gdy kupiłem Probka dwie wiązki dochodzące do halogenów były odłączone, po ich podłączeniu i zmianie świateł na drogowe, halogeny włączyły się, ale wyłączyć już się nie chcą po zmianie świateł na mijania. Pomaga dopiero zmiana świateł na postojowe. Macie jakieś pomysły?
pozdrawiam
Ford Probe II gen 2,5 r.95