Zapraszamy do zapisywania się na Zlot Forda Probe, który odbędzie się w dn. 19-22 Czerwca w Sielpi Wielkiej. Szczegóły w dziale Rendez-vous. Uwaga - zapisy przyjmujemy do końca Kwietnia !
Koledzy - możecie mi podać jakiej długości są wycieraczki w Probe (przód i tył) - wg katalogów wychodzi przód 2x51, a tył chyba też 51, a ja sobie kiedyś zanotowałem, że mam u siebie z przodu 2x58, a tył faktycznie 51. Pytam, bo w tej chwili nie mam "dostepu" do mojego Probaska , a chcę zamówić nowe gumki (potrzebuje do innych samochodów i bym zamówił od razu też do Probka). Być może standardowo są 51cm, ale można zamontować nawet 58cm, albo ja coś pokręciłem w notatkach
Z góry dziekuję za odpowiedzi.
To wiem, że mają być 51 i pewnie trochę większe wejdą, ale czy 58 też wejdzie ? - zawsze (chyba) lepiej dać większe Jeżeli sobie źle nie zapisałem, to powinienem mieć 58cm i są OK. Najlepiej jak ktoś ma takiej wielkości lub np. przynajmniej 55cm
siemka
ja miałem 2X51 z przodu,ale po przymiarkach stwierdziłem że wejdzie 2x53 i faktycznie weszło i nigdzie nie wystaje i nie zaczepia. co do 2x58 to .... hmmm nie zastąpiłeś czasem trójki ósemką w swoich zapiskach?
co do tyłu miałem tam krótszą - nie ori, więc wymieniając przód wymieniłem i tył teraz jeździ tam 51cm , ale zdaje mi się że silniczek trochę się nie wyrabia- nie dociąga jej do końca itd,ale zakres przetartej powierzchni przy tej długości z tyłu jest odpowiedni.
Raczej nie zamieniłem - wyraźnie napisałem sobie 2x58, tylko pewnie miałem jakieś zaćmienie
Ale już jakiś postęp - potwierdzacie, że 2x53 wejdzie
Prawa raczej nie jest krótsza, bo w danych piszą wszędzie 2x51cm.
2x53 cm wejdzie na bank bo u mnie tyle właśnie jest wsadzone a co do 2x58cm to bardzo to dziwne- niedługo będę jechał na miasto więc przyjrzę się i po powrocie napiszę czy istnieje możliwość wciśnięcia aż takich rozmiarów na szybę
siemka,
u mnie wygląda to tak że jest 2x53cm, po stronie pasażera może weszłoby 55 cm bez zgrzytów ale 2 cm więcej to maks i nie wiem czy nie odstawałoby końcem od szyby, co do wycieraczki po stronie kierowcy spokojnie wejdzie 58cm- mierzyłem taką rozwijaną miarką i ma wleźć bez problemu, nie wiem tylko co na taką długość powiedzą silniczki
sebast pisze:Dzięki za informację - uwzględniłeś przy tym, że jeżeli wycieraczka może być dłuższa z jednej strony o 2cm, to w sumie może być dłuższa o 4cm
albo Ty zamotałeś, albo jestem już trochę zmęczony bo nie zatrybiłem do końca więc łopatologicznie - po stronie kierowcy, wygląda na to że 58cm nie będzie zawadzać(mierzyłem w pionie i poziomie),natomiast po stronie pasażera - przynajmniej u mnie, 55 cm to maks co by weszło ale pewnie by delikatnie odstawało końcem od szyby, czy będzie odstawać pewności nie mam, jeśli znajdę gdzieś w garażu wycieraczkę 55cm to postaram się sprawdzić jek to będzie wyglądało
jeśli mam ori ramiona od silniczków(?) to u Ciebie będzie tak samo, a nie wygląda na to żeby było coś zmieniane tu
Już wszystko wiem - sprawdziłem co mam u siebie i miałem 50% racji w moich notatkach Mam faktycznie zamontowaną wycieraczkę kierowcy 58cm ale 50cm pasażera oraz z tyłu też 50cm.
I w zasadzie z przodu nie da rady wsadzić dłuższych - kierowcy, to zrozumiałe , a pasażera max 51cm. Jeżeli chodzi o tył, to chyba dałoby się dłuższą - w pionie napewno się zmieści spokojnie 55cm, a nawet 58cm, w poziomie nie wiem, bo nie uruchamiałem wycieraczki.
ja z tyłu mam 51 cm, ale silniczek chyba nie domaga, bo nie chce dociągać jej do końca do pionu jak kończy pracę, wiec u mnie większa na pewno nie będzie śmigać a co do miejsca to spokojnie można montować tam jakieś 55cm.
Spróbuj przesmarować mechanizm, szczególnie ośkę wycieraczki myślę, że powinno pomóc, chyba, że faktycznie silnik nawala (trochę wątpię - tylnej wycieraczki nie używa się tak dużo), to wtedy przeważnie szczotki komutatora ...
Mam pytanie co do demontażu mechanizmu, bo ostatnio odkręciłem listwę pod szybą ale bałem się odkręcać tych dwóch śrub co dochodzą do nich cięgna z silnika. A chciałem to rozebrać, żeby to przesmarować bo pewnie od nowości tego nikt nie smarował. Idzie to normalnie rozebrać, żeby tego nie spierniczyć? Ma ktoś jakąś instrukcję?
Lepsze dwa Probki w garażu niż Porsche w kalendarzu