o ile czas mi pozwoli i pogoda. Zobaczę jak to w ogóle się prezentuje.
Czy muszą być?Robert pisze:ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia
http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/0262.htm
Jedynka ma 1735mm szerokości, więc tak...Rozdział 3
Światła
§ 12. 6) pozycyjne przednie - pojazd samochodowy oraz przyczepa o szerokości 1,6 m lub więcej;
§ 13. 2) osie świateł sygnalizacyjnych powinny być równoległe do płaszczyzny jezdni, osie świateł odblaskowych bocznych i pozycyjnych bocznych powinny być ponadto prostopadłe do podłużnej płaszczyzny symetrii pojazdu, a osie pozostałych świateł sygnalizacyjnych - równoległe do tej płaszczyzny; dopuszcza się odchylenia od powyższych kierunków nie większe niż 3°;
3) światła tego samego rodzaju powinny mieć takie same właściwości świetlne i powinny być umieszczone symetrycznie względem podłużnej płaszczyzny symetrii pojazdu; warunku symetrii rozmieszczenia nie stosuje się do świateł oświetlających tylną tablicę rejestracyjną oraz pojedynczych świateł cofania i przeciwmgłowych tylnych;
Więc jeśli odpowiednio wypoziomujesz te diody +-3°...ZAŁĄCZNIK Nr 6
WARUNKI SZCZEGÓŁOWE DOTYCZĄCE ŚWIATEŁ ZEWNĘTRZNYCH POJAZDU SAMOCHODOWEGO I PRZYCZEPY
...
§ 2. Światła powinny odpowiadać warunkom podanym w poniższej tabeli:
...
6 Pozycyjne przednie
...
na szerokości
nie dalej niż 400 mm od bocznego obrysu pojazdu; wzajemna odległość nie może być mniejsza niż 600 mm 28)
...
na wysokości
350÷1.500
powinny być widoczne w nocy przy dobrej przejrzystości powietrza z odległości co najmniej 300 m, jeżeli są jedynymi światłami włączonymi na pojeździe
28) Dla samochodów osobowych (kat. M1) brak wymagań odnośnie do wzajemnej odległości tych świateł.
No właśnie chodzi mi o przeciwmgielne a napisałem halogeny. Mam zwykłe żarówki W5W postojowe i innych się tam nie da założyćOLEY pisze:Oryginalnie postojówki są w światłach przeciwmgielnych. To nie są halogeny. Ty widocznie masz założone jakieś inne lampki.
TYQS, a jaki masz ten przódTYQS pisze:ps. bardzo podoba mnie się opcja "światła do jazdy dziennej" czy to będzie rozwiązaniem moich problemów z pozycja z przodu ?