Zapraszamy do zapisywania się na Zlot Forda Probe, który odbędzie się w dn. 19-22 Czerwca w Sielpi Wielkiej. Szczegóły w dziale Rendez-vous. Uwaga - zapisy przyjmujemy do końca Kwietnia !
niepokojące zachowanie wskaźnika od ciśnienia oleju
-
- Samochód: Mitsubishi 3000GT
niepokojące zachowanie wskaźnika od ciśnienia oleju
Witam. Wczoraj ( kolejny raz ) wymieniłem olej po wymianie są dwie sporawe różnice. Wcześniej jeździłem na oleju Forda 5W30 wczoraj nalałem olej Elf 5W30 pierwsza pozytywna sprawa silnik chodzi sporo ciszej niesłychać popychaczy itd. druga o którą właśnie pytam jest taka że wskazówka ciśnienia oleju jest na samym dole przy samym minimum jak przeciągne go po obrotach do 6-7 tys to wskazówka wskakuje na wyższe normal jak tylko puszczę znów wskazówka nurkuje w dół jak pojeżdzę około 10 min bardzo go katując wtedy wskazówka już stoi na normal jak zawsze. Wcześniej nic takiego nie miało miejsca na poprzednim oleju. Jak ktoś wie o co chodzi to proszę o podpowiedź mi wydaje się że jest tak dlatego bo jest rzadki olej ale boję się trochę o probka i dlatego pytam. Pozdrawiam
[/img]

- Sqad
- Samochód: Mazda RX8 Renesis '06
- Galeria: viewtopic.php?t=6231
- Kontakt:
- Ronin
- Galeria: viewtopic.php?t=7575
- Sebastian
- Galeria: viewtopic.php?t=8692
bo my mamy roninku w naszych modelach niestety czujniki ktore nam pokazuja ze cisnienie jestRonin pisze:Co wskaznik to różne wskazania. U mnie tuż po odpaleniu wskakuje w połowę "normal" i niezależnie od obrotów się nie wychyla. Sam nie wiem czy to dobrze czy zle?

...co do czujnika to sqad ma racje, zmien go i zobaczysz co bedzie.
pozdr
"Byłoby lepiej, gdyby ludzie bardziej przypominali zwierzęta (...) i w większym stopniu kierowali się instynktem; czyniąc coś, nie powinni być aż tak dalece świadomi tego, co robią."
"Strach i głupota zawsze leży u podstaw większości ludzkich działań."
"Strach i głupota zawsze leży u podstaw większości ludzkich działań."
- RX
- Samochód: '99 Corvette
- Galeria: viewtopic.php?t=17374
- Kontakt:
- Sqad
- Kontakt:
- RX
- Samochód: '99 Corvette
- Galeria: viewtopic.php?t=17374
- Kontakt:
-
- Galeria: viewtopic.php?t=12820
a ja dzisiaj zauważyłem ,że wskazówka się jakoś dziwnie zachowuje.Jak jade z równą prędkościa np 100 na 5 biegu jest idealnie po środku normal.na wolnych obrotach tak sam po środku,a jak mu depne wskazówka idzie na dół-czy to normalne? troszkę się niepokoje -wcześniej nie zwracałem na to uwagi ale niedawno wymianiałem olej wlałem 10w40 mobila a nie wiedziałem jaki był wcześniej -ale mineralnego przecie nie naleje!poziom oleju jest w normie.pozdrawiam
Probe 2,5 v6 srebrny 94 rok
- Sqad
- Kontakt:
- jarsonik
- Samochód: brak
- Galeria: viewtopic.php?t=13697
- HellHound
- Samochód: Focus 2004r. TDCI
- Galeria: viewtopic.php?t=12610
U mnie tak jest. Na postoju jest gdzieś w okolicach A, jak jadę spokojnie to L, jak dam w palnik to poniżej L.czajnik601 pisze:a ja dzisiaj zauważyłem ,że wskazówka się jakoś dziwnie zachowuje.Jak jade z równą prędkościa np 100 na 5 biegu jest idealnie po środku normal.na wolnych obrotach tak sam po środku,a jak mu depne wskazówka idzie na dół-czy to normalne? troszkę się niepokoje -wcześniej nie zwracałem na to uwagi ale niedawno wymianiałem olej wlałem 10w40 mobila a nie wiedziałem jaki był wcześniej -ale mineralnego przecie nie naleje!poziom oleju jest w normie.pozdrawiam
Let The Galaxy Burn....
- dyb
- Galeria: viewtopic.php?t=12699
Ja na mineralnym na zimnym silniku mam w gornej czesci N, a po kilku minutach niezaleznie co bym robil jest na samym srodku..
Tak samo z temperatura cieczy, na poczatku zimna (wiadomo) a pozniej zawsze w samym srodeczku, niezaleznie czy stoje 30 min w korku czy kituje -_- nie podoba mi sie to, jakies przeklamane te wkazniki
Tak samo z temperatura cieczy, na poczatku zimna (wiadomo) a pozniej zawsze w samym srodeczku, niezaleznie czy stoje 30 min w korku czy kituje -_- nie podoba mi sie to, jakies przeklamane te wkazniki

Probe 2.0 94r. Euro // Honda Prelude IV gen

- Ero
- Galeria: viewtopic.php?t=12278
- Kontakt:
2.5 pracuje w dosc wysokiej temp. Dlatego nie ma skokow wskaznika bo czesto wentylator sie zalacza.Stan w miejscu otworz maske to zobaczysz bo uslyszec go ciezko poniewaz jest niesamowicie cichy
A jak chcesz zeby wskazowka sie poruszyla to odlacz wentylator 

Bylo Probe jest Vectra B z silniczkiem 3.0xe V6
Cichopek nago szybko klikaj: http://www.fordprobe.pl/forum/viewtopic ... 53#p215153
Cichopek nago szybko klikaj: http://www.fordprobe.pl/forum/viewtopic ... 53#p215153
- Dee Jay
- Samochód: II gen V6 1993
- Galeria: viewtopic.php?t=8900
Wskaźniki w probe to wogóle jakoś dziwnie działają.
Ja mam ciśnienie w czasie jazdy zazwyczaj środek czasem L, reaguje na gaz ale za dokładny nie jest i pokazuje różnie. Wskaźnik od benzyny po każdym przekręceniu stacyjki potrafi pokazać różny poziom benzyny a voltomierz zawsze pokazuje normal niezależnie od wszystkiego
Ja mam ciśnienie w czasie jazdy zazwyczaj środek czasem L, reaguje na gaz ale za dokładny nie jest i pokazuje różnie. Wskaźnik od benzyny po każdym przekręceniu stacyjki potrafi pokazać różny poziom benzyny a voltomierz zawsze pokazuje normal niezależnie od wszystkiego

-
- Galeria: viewtopic.php?t=12820
Heh już naprawiłem:-)wczoraj jak szukałem korka do spustu płynu musiałem poruszy ręką i wtyczka od czujnika ledwo się trzymała i nie było styku dlatego wariował nasunołem porządnie i jest git tak jak było powyżej polowy między chyba N a O a jak mu depne to idzie do góry.Czyli jest okej kamień z serca:-)
Probe 2,5 v6 srebrny 94 rok
- Przemek-83
- Samochód: B5 "00 1.8 20V
- Galeria: viewtopic.php?t=16910
Re: niepokojące zachowanie wskaźnika od ciśnienia oleju
Witam.
Mnie troche te ciśnienie oleju martwi
odpalam rano na zimnym cisnienie jest na L nawet troche wyzej wiec mozna uznać ze OK
jak sie nagrzeje spada gdzieś o centymetr
jak jade czyli jak trzymam noge na gazie to jeszcze jako tako to wyglada bo wskazówka jest troche ponizej L ale jak stane to spada tak gdzies centymetr nad ta kreske dzielaca minimalne cisnienie
nie wiem czy olac to czy sie martwic ?
olej wlany 3 miechy temu półsyntetyk Castrol 10w40
ma ktoś jakie pomysły gdzie szukac przyczyn ?
Mnie troche te ciśnienie oleju martwi
odpalam rano na zimnym cisnienie jest na L nawet troche wyzej wiec mozna uznać ze OK
jak sie nagrzeje spada gdzieś o centymetr
jak jade czyli jak trzymam noge na gazie to jeszcze jako tako to wyglada bo wskazówka jest troche ponizej L ale jak stane to spada tak gdzies centymetr nad ta kreske dzielaca minimalne cisnienie
nie wiem czy olac to czy sie martwic ?
olej wlany 3 miechy temu półsyntetyk Castrol 10w40
ma ktoś jakie pomysły gdzie szukac przyczyn ?
- wujeksex
- Samochód: Probe II 93 2.0 BASE MTX USA
- Galeria: viewtopic.php?t=14440
Też jeżdżę na półsyntetyku i mam podobne objawy.
Po odpaleniu na zimnym ciśnienie idzie na N.
Jak już silnik całkowicie się rozgrzeje, to na jałowym jest w połowie między L a minimum.
Przy 3000 obrotów wskazówka jest na A.
Tak miałem w czarnym, tak jest w czerwonym i przed wymianą, i po wymianie oleju.
Czarny żłopał olej po równo z paliwem, czerwony też trochę podbiera.
Ja widzę to tak: na zimnym olej jest gęsty to i ciśnienie jest wysokie, po zagrzaniu olej staje się bardziej płynny i ciśnienie spada.
Po odpaleniu na zimnym ciśnienie idzie na N.
Jak już silnik całkowicie się rozgrzeje, to na jałowym jest w połowie między L a minimum.
Przy 3000 obrotów wskazówka jest na A.
Tak miałem w czarnym, tak jest w czerwonym i przed wymianą, i po wymianie oleju.
Czarny żłopał olej po równo z paliwem, czerwony też trochę podbiera.
Ja widzę to tak: na zimnym olej jest gęsty to i ciśnienie jest wysokie, po zagrzaniu olej staje się bardziej płynny i ciśnienie spada.
Był Probe II 93 2.0 BASE LPG ATX USA
Probe II 93 2.0 BASE MTX USA
Odważni nie żyją wiecznie - Ostrożni nie żyją wcale...
Na rozstaju dróg..... redukcja i but
Kobieta - istota stabilna emocjonalnie, niczym powierzchnia szklanki wody, trzymanej przez osobę z chorobą Parkinsona, któremu palą się spodnie podczas tańczenia Lambady
Lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
Probe II 93 2.0 BASE MTX USA
Odważni nie żyją wiecznie - Ostrożni nie żyją wcale...
Na rozstaju dróg..... redukcja i but

Kobieta - istota stabilna emocjonalnie, niczym powierzchnia szklanki wody, trzymanej przez osobę z chorobą Parkinsona, któremu palą się spodnie podczas tańczenia Lambady
Lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
- Przemek-83
no mi olej tez lyka ale to chyba norma nie wiem czy duzo ale od wymiany czyli 4tys kilometrów temu do dzis na miarce ubyło 2mm
silnik pracuje ładnie a popychaczy praktycznie nie słychac
silnik pracuje ładnie a popychaczy praktycznie nie słychac
- CBR
- Samochód: No Probe
- Galeria: viewtopic.php?t=15220
To żadne spalanie, ja na 4 tyś. musze pół litra wlaćmoti21 pisze:... od wymiany czyli 4tys kilometrów temu do dzis na miarce ubyło 2mm...

U mnie po rozgrzaniu jest na L i też używam 10-40 castrol magnatec (2,5-V6)
No Probe no problem. Ufff...

- matix84
- Samochód: był Ford Probe II, 2,5 V6 '94 163KM
- Galeria: viewtopic.php?t=16857
- Kontakt:
coś dziwnie zachowuje Ci się ten wskaźnik moti, myślę, że warto podjechać gdzieś do mechanika i zmierzyć ciśnienie oleju na rozgrzanym lub spróbować wymienić czujnik.
Również jeżdżę na półsyntetyku 10W40 Texaco i przy zimnym silniku wskazówka stoi na N, jak się nagrzeje to na wolnych obrotach jest w okolicy A - L ale od ok. 1,5-2k obr/min wraca spowrotem na N (silnik 2,5 V6).
Niestety w tym silniku czujnik jest na początku układu smarowania
Również jeżdżę na półsyntetyku 10W40 Texaco i przy zimnym silniku wskazówka stoi na N, jak się nagrzeje to na wolnych obrotach jest w okolicy A - L ale od ok. 1,5-2k obr/min wraca spowrotem na N (silnik 2,5 V6).
Niestety w tym silniku czujnik jest na początku układu smarowania

Klima Systems - Chłodnictwo, Klimatyzacja, Wentylacja, Elektryka, Automatyka
www.klima-systems.pl
www.klima-systems.pl
- Przemek-83
mi sie troche wydaje ze to dziala jak chce...powoli popieram jednego klubowicza z głogowa 
jako przykład podam ze wczoraj odpalam auto na 2 minuty tylko zeby przeparkowac wskazówka cisnienia na A silnik wiadomo zimny
za godzine opalam auto bo jade juz do roboty patrze na wskazówke jest już ponizej L a silnik zimny przeciez dalej wierzyc w ta wskazówke to troche jak w wygrana w totka

jako przykład podam ze wczoraj odpalam auto na 2 minuty tylko zeby przeparkowac wskazówka cisnienia na A silnik wiadomo zimny
za godzine opalam auto bo jade juz do roboty patrze na wskazówke jest już ponizej L a silnik zimny przeciez dalej wierzyc w ta wskazówke to troche jak w wygrana w totka

- tom87dg
- Klubowicz
- Samochód: probe 1993 2.5 v6
- Galeria: viewtopic.php?t=16963
witam, w probe byly montowane 2 rodzaje czujnikow cisnienia pierwsze byly ktore pokazuja cisnienie w danym momencie pozniej wychodzili ktore byly stale i wskazowka ciagle byla na M w napisie normal. Ja mam rocznik 93r i jak odpalam olej jest gesty jezdze na 10w40 i na zimnym silniku wskaznik jest na m w napisie normal a jak sie nagrzeje spada na jalowym biegu do L gdy dodajemy gazu wskaznik powinien isc do gory do litery M, mysle ze jasno sie wyrazilem
))
Co do brania oleju jak pisal moti to silnik czesto traci olej przez uszczelke pod pokrywami zaworow juz taki temat na forum tez byl wiec na to nalezy zwrocic najpierw uwage bo to staly klopot w probe, jezeli nie widac wyciekow silnik jest suchy po alternatorze nie widac tez tlustych plam ani jak sie wyjmie kable WN ze swiec i sa suche to znaczy ze nasz probe jednak troche zurzywa uleju ale 0,25L na 100km to jest jeszcze norma i nie trzeba sie przejmowac.

Co do brania oleju jak pisal moti to silnik czesto traci olej przez uszczelke pod pokrywami zaworow juz taki temat na forum tez byl wiec na to nalezy zwrocic najpierw uwage bo to staly klopot w probe, jezeli nie widac wyciekow silnik jest suchy po alternatorze nie widac tez tlustych plam ani jak sie wyjmie kable WN ze swiec i sa suche to znaczy ze nasz probe jednak troche zurzywa uleju ale 0,25L na 100km to jest jeszcze norma i nie trzeba sie przejmowac.
http://hydrografikadg.pl.tl --------> zapraszam osoby chcace zmienic wyglad w swoim woziku